Feyenoord likt zijn wonden.

Na de uitschakeling voor de Europa League door AA Gent kreeg Feyenoord een nieuwe tik te verwerken: uitschakeling door Roda JC in de KNVB-beker. Voeg daar ook nog eens een moeizame competitiestart aan toe en het is duidelijk dat coach Mario Been en zijn selectie hun wonden likken.

Door de hamstringblessure van centrale verdediger Ron Vlaar (25), minstens drie tot vijf weken out, was de amper twintigjarige Leroy Fer aanvoerder van de ploeg uit Rotterdam-Zuid. De middenvelder miste in de verlengingen een strafschop, maar Been maakt hem geen verwijten: “Hij had tenminste het lef om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Natuurlijk was het niet goed dat hij miste, maar zoiets kan nu eenmaal gebeuren. De jongens moeten deze nieuwe teleurstelling een plek geven. We zullen door deze moeilijke periode moeten.”

De trainer weet dat zijn team niet te lang moet stilstaan. “Wij hebben nog het hele seizoen om te bereiken wat we willen. Toen ik NEC in een moeilijke fase aantrof, zei ik ook dat alles goed zou komen. Dat doe ik nu weer.”

Feyenoord, dat kampt met een schuld van ongeveer 36 miljoen euro en een sanering doorvoerde, kreeg onlangs de beschikking over ruim tien miljoen euro na een deal met een internationale investeringsmaatschappij. Naar verluidt bedraagt het tekort op het budget 2,5 miljoen euro, wegens tegenvallende inkomsten uit abonnementen en businessseats.

Vooral het gemis van spits Sekou Cissé(teen) en routinier Jon Dahl Tomasson speelt het team parten. De Deense aanvaller kampt met een bovenbeenblessure en is nu al bijna drie maanden uit de roulatie. “Dit is echt om gek van te worden”, stelt Been. “Spelers zoals Cissé en Tomasson hebben we gewoon nodig, maar het mag niet zo zijn. Samen met het wegvallen van Vlaar is dat heel vervelend. Maar het is nu eenmaal zo. Je kunt gaan zeuren, klagen, of weet ik veel wat nog, dat helpt niet. Het enige wat wij moeten doen, is hard blijven werken en doorgaan. Uiteindelijk betaalt zich dat altijd uit.”

De Braziliaanse aanvaller Jonathan Reis (21), bij PSV vorig seizoen weggestuurd vanwege een cocaïneverslaving, kwam opnieuw negatief in het nieuws. Bij een alcoholcontrole had hij drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Reis werd echter niet ontslagen, zijn verslavingsbehandeling werd wel geïntensiveerd.

In de derde ronde van de KNVB-beker sneuvelden Willem II (bij FC Zwolle, na 2-2 en penalty’s), NEC (4-3 bij FC Dordrecht), VVV-Venlo (3-1 bij NAC), De Graafschap (na strafschoppen en 1-1 tegen FC Utrecht) en Feyenoord (thuis tegen Roda JC na penalty’s en 1-1 na 120 minuten). De loting voor de vierde ronde (van 9 tot 11 november) leverde geen echte affiches op. Maar zeker is dat twee Eredivisieclubs het strijdperk moeten verlaten, door de duels FC Groningen-ADO Den Haag en Heerenveen-NAC.

Arnold Kruiswijk (25, ex-Anderlecht), die twee maanden aan de kant stond met een knieblessure, debuteerde voor Heerenveen.

Via een aantrekkelijke constructie en de hulp van de gemeente Nijmegen krijgt NEC opnieuw wat lucht. Er werd een lening van 2,2 miljoen euro toegestaan door de gemeenteraad.

Tegen wil en dank gaat NAC in ieder geval tot de winterstop door met het interim-trainersduo Gert AandewielJohn Karelse. Erwin Koeman zei nee, terwijl het bestuur met RKC niet tot een akkoord kwam over een afkoopsom voor Ruud Brood. Aanvaller Anthony Lurling (33) onderging een operatie aan de rechtermeniscus en is minstens vijf tot zes weken buiten strijd.

Heracles gaf vleugelaanvaller Ellery Cairo (32) een contract tot het einde van het seizoen.

Bart Buysse (23, ex-Zulte Waregem) treft het niet. De linksachter van FC Twente, die nog geen basisplaats kon veroveren, liep op training een scheur in de enkelbanden op en is zeker anderhalve maand out.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier