Een paar uur voor een bijna leeg Kiel dinsdag zag hoe de Ratten de Coppa Sterchele kansloos verloren van Club Brugge werd op de raad van bestuur unaniem bestuurder Patrick Vanoppen weggestemd. Vanoppen was eind 2008 op een initiatief van Peter Verhaegen (zoon van erevoorzitter Jos Verhaegen) in de raad van bestuur opgenomen als projectontwikkelaar en gemandateerd om een oplossing voor een nieuw stadion uit te werken. Hij stond vanaf het begin voor een niet met Antwerp gedeeld stadion, maar zag onder politieke druk zijn medestanders één voor één verdwijnen.

Meest verrassend was dat ook zijn medestander Xavier Painblanc zich van hem distantieerde. Toen de kapitaalkrachtige zoon van de vroegere Beerschotsponsor Rizla Vanoppen vervoegde in de met het oog op de bouw van een nieuw stadion opgerichte vennootschap Adevra, zag het ernaar uit dat Van Noppen op termijn over voldoende financiële middelen zou beschikken om een gooi naar de macht te doen.

Tot dat moment waren de financiële machtsverhoudingen simpel. Samen hadden de gebroeders Verhaegen en René Snelders 54 procent van het geld, Roderick Duchâtelet 30 procent en een aantal kleinere aandeelhouders (onder wie Christian Van Thillo en wijlen voorzitter Van Beek) 16 procent. Met de financiële steun van Painblanc kocht Vanoppen de aandelen van Van Thillo en Van Beek, daarna deed hij een bod op de aandelen van Duchâtelet, maar die verwierf hij niet omdat de afgesproken som nooit helemaal betaald werd. Dinsdag werd afgesproken dat Xavier Painblanc, die bij de totstandkoming van de club in 1999 al zou toetreden tot het bestuur maar toen in extremis de boot afhield, de aandelen van Duchâtelet zou kopen.

Na het vertrek van Vanoppen ligt de macht opnieuw bij de vroegere bestuurders van Germinal Ekeren, al benadrukt Jos Verhaegen dat hij niet van plan is om terug te komen op zijn beslissing van vorig jaar om een stap terug te zetten. Zou hij overwegen om zijn aandelen te verkopen, om de macht echt af te staan? “Daar valt over te spreken, op voorwaarde dat de club in goeie handen komt. Wat voor mij telt, is dat Antwerpen over enkele jaren op voetbalvlak kan wedijveren met Brugge of Luik. Ik ben nog altijd voorstander van één grote club, maar ik weet na elf jaar nog niet of dat nu meer haalbaar is dan toen. Het minste wat je kunt doen, is samenwerken.”

Uit de signalen die Antwerpvoorzitter Eddy Wauters de afgelopen maanden en weken uitstuurde, blijkt dat na het opstappen van Vanoppen onder politieke druk het moment om een doorbraak in dit gevoelige dossier te realiseren misschien nadert. De afgelopen elf jaar was dat onderwerp taboe. Is Antwerpen nu wel stilaan rijp voor één grote club? S

GEERT FOUTRé

‘Mijn aandelen verkopen? Daar valt over te spreken.’

Jos Verhaegen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content