De 57-jarige Nederlander Adrie Koster wordt de nieuwe hoofdtrainer van Beerschot. Dat heeft de Antwerpse voetbalclub zelf bekendgemaakt. Koster tekende een overeenkomst voor de komende twee seizoenen. Hij is nu nog aan de slag bij de nationale beloften van Nederland, waarmee hij volgende maand een vierlandentoernooi speelt in Frankrijk. Vanaf medio juni, bij de start van de voorbereiding op het seizoen 2012/13, begint hij aan zijn nieuwe job op het Kiel. Tot dan blijft interim-trainer Wim De Corte de ploeg leiden. De Corte, die Beerschot begin dit seizoen aantrok als assistent-trainer, werd eind vorige maand gevraagd om het roer voorlopig over te nemen toen Beerschot en Jacky Mathijssen, tot dan hoofdtrainer op het Kiel, uit elkaar gingen.

Managing director Patrick Vanoppen van Beerschot motiveert de keuze voor Koster als volgt: “We hebben ons met Beerschot tot doel gesteld om fysiek, modern en intelligent te voetballen. Daarbij moeten we voluit durven opteren voor de aanval.” Koster liet onlangs, in een interview met het Nederlandse weekblad Voetbal International dat verscheen op 4 april 2012, nog optekenen: “Ik hou van voetbal waarbij we zelf het initiatief nemen. Wij moeten bepalen wat er gebeurt op het veld, dat laten we niet afhangen van de tegenstander. Aan die opvattingen doe ik weinig concessies. Ik ben eigenwijs, sommigen zeggen stronteigenwijs.”

Vanoppen stelt: “Ik ben ervan overtuigd dat Adrie Koster de juiste man op de juiste plek is om met deze club stappen te zetten richting subtop in België. Hij staat ook bekend als een trainer die heel goed met de jeugd kan omgaan en die geregeld een getalenteerde jongen durft te lanceren in het eerste elftal. Dat is de weg die we met Beerschot willen opgaan.”

Koster trainde in België eerder al Club Brugge, vanaf april 2009 tot eind oktober 2011, toen het bestuur hem ontsloeg na vier wedstrijden zonder zege: de 1-2-nederlaag tegen Birmingham City in de Europa League, de 2-1-nederlaag in de reguliere competitie tegen KV Kortrijk, het 4-4-gelijkspel in en tegen AA Gent in de achtste finales van de beker van België en de 4-5-nederlaag in de reguliere competitie tegen RC Genk. In elk van die matchen gaf Club een voorsprong uit handen en viel de laatste tegengoal in de laatste tien minuten van de wedstrijd.

Het seizoen 2009/10 sloot Club Brugge onder Koster af op de derde plaats in play-off 1. In het seizoen 2010/11 werd blauw-zwart onder de Zeeuw vierde in play-off 1. Luc Devroe, voormalig sportmanager bij Club Brugge, was niet tevreden over hoe Koster de kleedkamer van Club ‘managede’. Devroe stelde op een bepaald moment voor om huidig Charleroitrainer Dennis van Wijk, gereputeerd vanwege zijn harde aanpak, in de staf van Club op te nemen, om Koster te helpen, maar Koster weigerde dat.

Koster, die de reputatie meedraagt een aangename vent te zijn en een positieve uitstraling te hebben, was als trainer eerder ook al actief bij Ajax, RKC Waalwijk, VVV-Venlo, Excelsior, TOP Oss, Helmond Sport, Roda JC, Willem II en FC Eindhoven. Als speler was Koster aan de slag bij Zierikzee, Roda JC en PSV. Hij verzamelde ook drie caps.

Het is al de tweede keer dat Koster bij een club Mathijssen opvolgt. Ook bij Club was de Limburger zijn voorganger. Dat een herhaling van dat scenario er zat aan te komen, lekte op 13 maart 2012 uit in enkele kranten. Mathijssen was daarvan niet op de hoogte. Dat Beerschot achter zijn rug met Koster aan het praten was, haalde hij aan als een van de redenen van zijn vertrek. “Het ging mij niet om dat feit op zich, wel om het feit dat ik het niet wist”, zei hij. Vanoppen zei dat hij het droef vond dat zijn relatie met Mathijssen vertroebeld was door de berichtgeving omtrent de gesprekken met Koster.

Hoewel achteraf bleek dat die niet uit de lucht gegrepen was, reageerde Beerschot die 13e maart hevig. Eerst werd een persmededeling de wereld ingestuurd: “In diverse media wordt gewag gemaakt van de mogelijke komst van Adrie Koster als trainer naar Beerschot AC. Wij wensen deze geruchten met klem te ontkennen.” Enkele uren later vormde de berichtgeving over Koster voor Beerschot ook de aanleiding om een persstop in te lassen. “Ik kan niet langer dulden dat we voortdurend in een slecht daglicht geplaatst worden door de publicatie van geruchten, halve waarheden en hele leugens”, aldus Vanoppen toen.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Ik ben eigenwijs, sommigen zeggen stronteigenwijs.”

Adrie Koster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier