Vorige week zette Raúl Bravo (31) zijn handtekening onder een contract van één jaar bij Beerschot AC. De Spaanse ex-international (14 caps) speelde vorig seizoen nog een handvol wedstrijden bij Rayo Vallecano maar zat nu zonder club. Hoe is het mogelijk dat iemand die een basisplaats had tussen de Galácticos van Real Madrid – het sterrenensemble met David Beckham, Zinédine Zidane, Raúl, Ronaldo en LuisFigo – nu op het Kiel neerstrijkt?

Een en ander heeft te maken met de figuur van Bob Van Jole, voormalig administratief directeur van Germinal Beerschot en tegenwoordig kleine aandeelhouder en ondervoorzitter bij de Antwerpse club. Hij was gedurende de spelerscarrière van Zinédine Zidane juridisch adviseur bij het beheer van diens commerciële contracten en bouwde op die manier een band op met de man die tegenwoordig sportief directeur is van Real Madrid.

Het was Zidane zelf die Van Jole tipte over de transfervrije status van zijn ex-ploegmaat Raúl Bravo. Waarna contact werd opgenomen met Marco Kirdermir, de Duits-Spaanse makelaar van de linksvoetige verdediger. “Die eerste contacten dateren van einde mei”, verduidelijkt Chris Van Puyvelde, sportief directeur van Beerschot AC. “Die makelaar is hier een kijkje komen nemen en vanaf dan zijn de gesprekken over een transfer concreter geworden. Dat het zo lang duurde voor er een akkoord kwam, had te maken met de andere opties die er voor de speler nog waren.”

Toen bij het naderen van de transferdead-line echter bleek dat er nog steeds geen betere (grotere) club dan Beerschot concreet werd, én omdat Bravo geen zin had in een Russisch of Arabisch avontuur, werd de deal vorige week afgerond. “De crisis in het Spaanse voetbal speelt daarin zeker een rol,” vervolgt Van Puyvelde, “maar we moeten ook eens stoppen met onszelf zo te onderschatten. Antwerpen is een mooie stad en de Jupiler Pro League een waardige competitie. Bovendien is hier bijvoorbeeld een goede internationale school voor zijn kinderen. Dat soort zaken speelt ook een rol. Het is niet omdat Bravo bij Real Madrid speelde dat hij geen mens meer is, hè.”

En wat met de betaalbaarheid van zo’n grote naam? “Over contracten ga ik niet uitweiden,” ontwijkt Van Puyvelde het onderwerp, “maar ik kan je zeggen dat hij zeker betaalbaar was naar Beerschotnormen.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Het is niet omdat Bravo bij Real Madrid speelde dat hij geen mens meer is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier