Voor Beerschot wordt de thuismatch tegen Lierse van zaterdag heel belangrijk. Lierse is op dit moment zijn voornaamste opponent in de degradatiestrijd. Drie speeldagen vóór het eind van de reguliere competitie tellen beide teams twintig punten. Beerschot staat één plaatsje hoger, omdat de Ratten tot nog toe twee zeges meer boekten dan de Pallieters. De twee clubs die in de stand het dichtst bij Beerschot en Lierse staan, zijn Cercle Brugge, aan de onderkant, en Waasland-Beveren, aan de bovenkant. Cercle, dat voorlopig twee matchen minder speelde, heeft 14 punten. Waasland-Beveren sprokkelde er al 26.

Van al die teams heeft Beerschot op papier het makkelijkste slotprogramma. De Ratten moeten na de match van komend weekend nog tegen Waasland-Beveren (uit) en Cercle (thuis) spelen. Lierse moet na zaterdag nog Kortrijk ontvangen en wacht op de slotspeeldag een uitwedstrijd tegen Club Brugge.

Opvallend is dat er sinds de terugkeer van trainer Jacky Mathijssen naar het Kiel vaak meer engagement zit in het spel van Beerschot. Maar Mathijssen zei al dat zijn jongens nood hebben aan succesbeleving om weer echt vuur te krijgen in het team. Net als zijn voorganger, huidig assistent Wim De Corte, slaagde Mathijssen er dit seizoen nog niet in om Beerschot naar een zege te leiden. In de eerste match met Mathijssen als hoofdtrainer bleef Beerschot eind januari steken op een 0-0 tegen Bergen. Vervolgens verloren de Ratten tegen Gent en Genk. Zaterdag was er nog eens een succesje: 1-1 tegen OHL. Daarbij viel op dat Beerschot ondanks de uitsluiting van doelman Stijn Stijnen een achterstand kon ophalen, wat wijst op mentale weerbaarheid.

Het is dankzij dat punt van zaterdag en de 0-2-zege van KV Mechelen op het Lisp dat de Ratten aan de clash tegen Lierse beginnen als hoogst geklasseerde team. Wat hen ook moed kan geven, is dat ze met Lierse de ploeg tegenover zich krijgen waartegen ze hun meest ‘recente’ overwinning boekten. Die dateert van 10 november 2012. Op speeldag 15 werd het op het Lisp 1-3.

Intussen is er veel gebeurd bij Beerschot. Trainer Adrie Koster verdween van het toneel. De Corte nam over, maar moest na een 1 op 18 weer een stap opzijzetten. Daarna werd Mathijssen, vorig jaar nog door voorzitter Patrick Vanoppen aan de kant geschoven, opnieuw binnengehaald. Het bijhorende gezichtsverlies nam Vanoppen erbij. Dat is immers niet zo erg als een degradatie. Aangezien uit zijn onlangs neergelegde jaarrekening eens te meer blijkt dat het water Beerschot aan de lippen staat op finan-cieel vlak, zou een duik naar de tweede klasse catastrofaal zijn voor de club en zijn voorzitter, die al miljoenen in Beerschot stak.

Niet enkel de heikele financiële situatie en de trainerscarrousel karakteriseren dit seizoen van Beerschot, er was ook het bruuske afscheid van sportief coördinator Chris Van Puyvelde en het ontslag van spits Elimane Coulibaly, die mocht beschikken nadat kapitein Hernán Losada zei van hem slaag te hebben gekregen, een conflict dat voor een verdeelde spelersgroep zorgde. Nog een frappant moment was er in december 2012, toen Vanoppen na de 1-7-nederlaag tegen Club een horde woeste fans niet gekalmeerd kreeg. Ook de reportage van het tv-programma Panorama over zwart geld in het voetbal bracht Beerschot in een lastig parket.

Qua onrust zijn er parallellen tussen Beerschot en Lierse. Op het Lisp was er dit seizoen al het ontslag van trainer Chris Janssens, werd technisch directeur Ruud Kaiser opzijgeschoven, stopte de samenwerking met persverantwoordelijke Terry Verbiest, stapte CEO Jesse De Preter op en werd er deze winter, net als op het Kiel, een vloot nieuwe spelers binnengehaald. Voor de meest ‘recente’ zege van Lierse moeten we in vergelijking met Beerschot maar één week minder ver terug in de tijd.

Het verschil tussen Beerschot en Lierse lijkt dat er op het Kiel sinds de komst van Mathijssen nu toch weer wat rust in de tent is, terwijl bij Lierse de aarde nog altijd beeft. Misschien wordt de redding van Vanoppen wel dat er een clubeigenaar is die er dit seizoen een nog groter zootje van gemaakt heeft.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Misschien wordt de redding van Vanoppen wel dat er een clubeigenaar is die er dit seizoen een nog groter zootje van gemaakt heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier