Het Perisicverhaal bij Club Brugge was geen alleenstaand geval. Bij Beerschot verwierf Didier Frenay eerst voor vijf jaar de sportieve verantwoordelijkheid en nadien de totale transferrechten op twee spelers. De club werkt nu aan een regeling om de ‘samenwerking’ af te blazen.

Toen Patrick Vanoppen half februari Beerschot overnam, had spelersmakelaar Didier Frenay nog een aanzienlijke som te goed van de club. “Dat klopt”, bevestigt de managing director. Over de grootte van het bedrag wil Vanoppen niks kwijt. Het zou gaan om een totaal van ongeveer 1,2 miljoen euro aan transfergelden, opgebouwd toen Jos Verhaegen en co nog de plak zwaaiden op het Kiel.

In de periode van de overname ontkende Frenay in dit blad dat hij Vanoppen geld leende om hem te helpen de aandelenoverdracht rond te krijgen, zoals gefluisterd werd, maar gaf hij wel toe interesse te tonen om het sportieve beleid van de club mee uit te stippelen. Nu blijkt dat Frenay een contract tekende dat hem het recht gaf om vijf jaar het sportieve beleid van Beerschot te voeren. Dat laatste zei Frenay ook tegen verschillende sportief managers van eersteklassers. Intussen behield hij zijn licentie van spelersmakelaar.

Vanoppen bevestigt noch ontkent dat Frenay zo’n overeenkomst tekende. “Geen commentaar”, aldus de managing director. “Dat zijn voor mij allemaal faits divers, oud nieuws. Er zijn wat zaken gebeurd in de club, ik ben de boel aan het opruimen.”

Een tijdje nadat Frenay dat bewuste contract tekende, zou Vanoppen zich bedacht hebben. Om onder de deal uit te komen zou de club de volledige transferrechten op twee spelers aan Frenay afstaan. “Geen commentaar”, zegt Vanoppen. Naar grote waarschijnlijkheid gaat het om Faris Haroun en Sherjill MacDonald.

Intussen zou de transfer van spits Ibrahima Sidibe wel geregeld zijn door enerzijds Mogi Bayat namens de speler en anderzijds Frenay namens Beerschot. Bayat en Frenay kennen elkaar goed, Frenay regelde lang de transfers voor Charleroi, waar Bayat algemeen manager was. “Ik kan alleen melden dat Bayat er bij de contractbespreking van Sidibe bij kwam”, aldus Vanoppen. “En neen, Frenay regelde de zaak níét voor de club. Mijn poot staat daaronder. Over het sportieve heeft op dit moment niemand anders iets te zeggen dan Chris Van Puyvelde ( sportief coördinator, nvdr), ikzelf, de trainer en heel onze sportieve cel.”

Vanoppen zegt nog: “Ik wil dat de club zijn eigen sportieve beleid voert. Voetballers die de facto ook van anderen zijn, dat is niet naar mijn goesting. Waarom zouden wij jongens laten spelen, in de vitrine zetten en loon betalen als ik achteraf, wanneer de druiven geplukt worden, maar de helft van de oogst kan hebben? Dat zijn dingen van vroeger die ik allemaal opruim. Daarover maak je akkoorden met mensen.”

Onlangs bleek dat Frenay bij de transfer van Ivan Perisic van Club Brugge naar Borussia Dortmund de helft van de transfersom opstreek. Bij een verkoop van doelman Thomas Kaminski van Beerschot ontvangt Frenay ook een aanzienlijk percentage: 40 procent. “Ik neem over wat er vroeger was”, aldus Vanoppen, die het percentage niet wil bevestigen. “Ik wil daar allemaal vanaf, zulke dingen zijn heel nefast voor de groei van de club.”

Frenay was afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar. Op zijn voicemail kon niks ingesproken worden. Alain Denil, een van zijn naaste medewerkers, gaf aan dat een mail de beste manier zou zijn om Frenay te contacteren, maar ook daarop antwoordde hij niet.

DOOR KRISTOF DE RYCK EN JAN HAUSPIE

“Neen, Frenay regelde de transfer van Sidibe níét. Mijn poot staat daaronder. ” Patrick Vanoppen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier