In de strijd om het behoud in de eerste klasse heeft Cercle Brugge zowel op als naast het veld stappen gezet om een ticket voor de eindronde met de tweedeklassers te bemachtigen en zo een rechtstreekse degradatie af te wenden. Beide teams tellen nu zes punten, maar de West-Vlamingen hebben een overwinning meer, wat de doorslag geeft als de twee clubs play-off 3 afsluiten met evenveel punten. Er zijn nog maximaal twee matchen te gaan. Cercle speelt die onder voorbehoud, net als de confrontatie van afgelopen weekend. Dat maakte de vereniging vorige week bekend nadat ze het licentiedossier van het financieel noodlijdende Beerschot had mogen inkijken.

“We zijn van onze stoel gevallen”, zegt advocaat Philip Valcke, die Cercle bijstaat. “Beerschot kreeg vorig jaar een licentie onder voorwaarden; Patrick Vanoppen (voorzitter van Beerschot, nvdr) stelde dat hij de nodige liquiditeiten zou binnenbrengen in de club zodat dit seizoen zonder probleem zou kunnen worden afgewerkt. Nu wordt vastgesteld dat dat niet gebeurd is. Integendeel, de putten zijn almaar uitgediept, terwijl het bondsreglement in artikel 422 voorziet dat er bij een licentie onder voorwaarden controle wordt uitgeoefend door de licentiemanager. Als de voorwaarden niet vervuld worden, kunnen er sancties volgen: een boete, een transferverbod tot zelfs een intrekking van de licentie. Maar een dergelijke controle is er niet geweest. Die inertie van de bond stoort Cercle. Wij verkochten in het tussenseizoen spelers om onze rekeningen te kunnen betalen en Beerschot kocht spelers bij en betaalt zijn rekeningen niet. Er is niet met gelijke wapens gestreden.” Cercle heeft daarover een brief gestuurd naar de voetbalbond. Mocht groen-zwart alsnog aan het kortste eind trekken in play-off 3, dan bestaat de kans dat de vereniging stappen zet aangaande dit luik, vandaar het voorbehoud.

Vandaag, woensdag, neemt de licentiecommissie in hoger beroep een beslissing omtrent de aanvraag van Beerschot voor een licentie om in de eerste of tweede klasse te mogen aantreden. Vorige week werd Beerschot zo’n licentie geweigerd. De licentiecommissie vond dat de continuïteit van de club naar redelijke verwachtingen niet verzekerd is voor de duurtijd van de licentie, tot 1 juli 2014. In haar verslag vermeldde de commissie ook een waslijst van ontbrekende documenten en openstaande rekeningen.

Krijgt Beerschot ook in hoger beroep geen licentie, dan kan de Antwerpse club nog naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. In dat geval bestaat de kans dat er nog geen uitspraak is omtrent zijn licentieaanvraag bij het begin van de eindronde met de tweedeklassers. Ook dat haalde Cercle aan in zijn brief naar de bond. “Wij vragen dat de eindronde wordt uitgesteld tot er een beslissing is”, aldus Valcke. De vereniging wil geen scenario waarbij Beerschot eerst play-off 3 zou winnen en dus naar de eindronde met de tweedeklassers zou mogen, maar even later geen licentie voor volgend seizoen zou krijgen. Als Beerschot voor aanvang van de eindronde geen licentie krijgt, mag Cercle naar de eindronde.

Intussen heeft Cercle ook inzage gevraagd en toestemming gekregen om het dossier over Beerschot in te kijken dat bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen ligt. In het kader van de wet continuïteit ondernemingen geniet Beerschot twee maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Nadat eerder al de namen bekend raakten van Advancesport AG, een Duits ‘sportconsultingbureau’, en Paul Nagels, ex-voorzitter van Beerschot, dook vorige week in het verslag van de licentiecommissie ook Netconcept uit Schoten op als schuldeiser, een adviesbureau op het vlak van bedrijfsbeheer dat bestuurder is in Xtenso, een groothandel in computers, randapparatuur en software. Gedelegeerd bestuurder is er Miguel Rys. Hoeveel geld hij ter beschikking stelde van Beerschot, is niet bekend. In de wandelgangen gaat het van “meer dan een miljoen” tot twee miljoen euro. Rys zelf geeft geen commentaar.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“De inertie van de bond stoort Cercle.” advocaat Philip Valcke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content