Twintig procent van de eersteklasseprofs verdient meer dan een miljoen euro per jaar.

David Trezeguet is tevreden. Tot 2008 voetbalt hij bij Juventus aan aanzienlijk verbeterde voorwaarden. Tot nu toe moest Trezeguet rondkomen met 1,6 miljoen euro per jaar, wedstrijdpremies niet inbegrepen. Vanaf nu vangt hij 5,5 miljoen euro per seizoen. Dat is meer dan bijvoorbeeld Rui Costa, die bij AC Milan ‘slechts’ 4,5 miljoen euro op jaarbasis verdient. Bij Cagliari kreeg Gian- franco Zola, die van Chelsea overgekomen was om zijn Sardijnse club aan de promotie te helpen, te horen dat hij in eerste niet meer kan verdienen dan het afgelopen seizoen in tweede : 550.000 euro.

De meest recente gegevens leren dat zo’n 150 profs in de Serie A (19,9 procent van het totale aantal profs in eerste) meer dan een miljoen euro per jaar vangen. Vorig jaar bedroeg het aantal voetbalmiljonairs in eerste klasse nog 29,6 procent : de vette jaren zijn voorbij. Liefst 51 procent (382 profs) verdient op jaarbasis minder dan 250.000 euro, een bedrag waar veel Belgische toppers alleen maar kunnen van dromen.

Slechts weinig profs zullen vorige week opgevangen hebben dat het minimumjaarloon voor profs in eerste klasse voor volgend seizoen 26.625 euro bruto bedraagt. Voor een netto maandloon van 1000 euro trekt de grote meerderheid van de eersteklassevoetballers de schoenen niet aan. Ook weinig eersteklassetrainers moeten het stellen met het verplichte mimimumjaarloon van 26.448 euro bruto. Roberto Mancini en Fabio Capello verdienen op jaarbasis iets meer dan drie miljoen euro netto. Vorig jaar werd nog uitgerekend dat een gewone werknemer bij Fiat 291 jaar moest werken om evenveel te verdienen als de gemiddelde speler bij Juventus in één seizoen. Een gemiddelde werknemer bij Fiat verdient jaarlijks 20.634 euro.

De komende jaren moet de loonlast, die bij veel profclubs vorig jaar nog honderd procent van het budget bedroeg, flink omlaag. Bologna, een van de weinige clubs die stipt betalen en een realistisch beleid voeren, zoekt op de transfermarkt ‘spelers die wat minder willen verdienen maar verkiezen elke maand stipt betaald te worden in plaats van maanden op hun centen te wachten.’ Voorlopig is het niet dringen aan de deur van het secretariaat. (GF)

JUVENTUS startte als eerste Italiaanse eersteklasser per 3 juli met de trainingen. Inter volgt op 10 juli. CAGLIARI hervat pas op 25 juli. Dat gebeurt met een nieuwe trainer : Daniele Arrigoni (in augustus 45) volgt Edy Reja op. Vorig seizoen promoveerde Arrigoni met Frosinone van vierde naar derde klasse. Hij vond namelijk geen andere ploeg nadat hij voorheen in tweede klasse met Messina en Palermo werkte. FIORENTINA bevestigde tegen ieders verwachting in de als ouderwets aangeschreven Emiliano Mondonico (57) als hoofdtrainer voor volgend jaar. Mondonico is een stuk goedkoper dan Alberto Zaccheroni, die nog een jaar onder contract ligt bij Inter. Fiorentina verlengde ook het contract van ouderdomsdeken en ex-international Angelo Di Livio. Batistuta en Rui Costa komen niet wegens te duur. INTER haalde bij Real Madrid de 23-jarige Argentijnse middenvelder van Italiaanse origine Esteban Matias Cambiasso transfervrij weg. BUITENLANDERSSTOP. Het Italiaans Olympisch comité bepaalde dat vanaf 2006 alle teams op het scheidsrechtersblad minstens de helft Italianen moet bevatten. De Europese Commissie liet al weten dat niet te accepteren, wegens in strijd met het vrij verkeer van werknemers. HELLAS VE- RONA, nipt in tweede klasse gebleven maar in 1985 nog kampioen, staat te koop. Vraagprijs : 15 miljoen euro. Iemand geïnteresseerd ? (GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier