Coach Unai Emery gaf Valencia zijn ziel terug.

Ondanks het winnen van de Spaanse beker beleefde Valencia vorig jaar een echt kwakkelseizoen. Maar het leed lijkt geleden te zijn. De club straalt als vanouds opnieuw veel ambitie uit. Diverse factoren droegen tot het succes bij: de efficiëntie van het spitsenduo DavidVilla en JuanMata bijvoorbeeld, maar ook de persoonlijkheid van coach UnaiEmery. Hij is de jongste trainer uit de Primera División, die overkwam van Almería en eigenlijk tot dit seizoen nog niet erg bekend was bij het grote publiek. “Het team is op zich weinig veranderd’, stelt Joaquín, “maar dankzij de nieuwe coach keerden de discipline en de werkvreugde terug.”

Villa voegt eraan toe dat Valencia nood had aan stabiliteit, rust en resultaten. “De basis bleef dezelfde, maar toch is het alsof we op zes of zeven posities versterkt zijn.” Emery is er alvast in geslaagd om het team weer hetzelfde elan te geven als in het seizoen 2003/04, toen het onder leiding van RafaelBenítez de titel en de UEFA Cup won. Maar met de overstap van de succescoach naar Liverpool verdween ook de ziel uit het elftal. ClaudioRanieri probeerde het team een Italiaans tintje mee te gegeven, maar de supporters raakten allerminst begeesterd van het koele spel. Onder leiding van QuiqueSánchezFlores speelde het team wel weer wat enthousiaster, maar door de slechte relatie die hij had met sportief directeur AmedeoCarboni raakte het klimaat helemaal verziekt. Beiden werden vervolgens aan de deur gezet, maar toen RonaldKoeman daarna een aantal boegbeelden naast het elftal zette, sorteerde dat niet het beoogde schokeffect. Na hem mochten de oude getrouwen van de club, AntonioLópez en SalvadorGonzalezVoro‘, proberen de branden te blussen, maar dat lukte niet helemaal.

Emery is er echter wel in geslaagd om van Valencia weer een hecht blok te maken. Hij opteert in principe voor een flexibele 4-4-2, met DavidAlbelda en Fernandes als verdedigende middenvelders, maar roteert ook veel. Alleen de spitsen Villa en Mata zijn min of meer zeker van hun plaats. Dat die laatste het zo goed doet, heeft er ook voor gezorgd dat de afwezigheid van DavidSilva als gevolg van een blessure niet al te veel opvalt.

Frédéric Kanouté (31), de Malinese spits van FC Sevilla, liep in een interland tegen Tsjaad een scheur op in de achillespees. Hij zal drie weken buiten strijd zijn.

Vicente Del Bosque liet zich na het WK-kwalificatieduel tegen België lovend uit over de Rode Duivels. “Ik was niet verrast door hun goede repliek, want België heeft een jong team met heel veel talent”, verklaarde de bondscoach. Op de vraag of de jongens van René Vandereycken op de tweede plaats mochten mikken achter Spanje, reageerde de oud-coach van Real Madrid iets genuanceerder: “De weg is nog lang.”

Eidur Gudjohnsen (30), de IJslandse spits van Barcelona, liep in het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië een spierscheur op. Ook hij moet drie weken aan de kant blijven.

Atlético Madrid zal dan toch Liverpool – en zijn troetelkind Fernando Torres – kunnen ontvangen in het eigen Vicente Calderónstadion. Nadat de rood-witten beroep aantekenden werd de sanctie door de UEFA als gevolg van de incidenten tegen Marseille immers opgeschort.

Mateus Oliveira Bebeto (14 ), de zoon van de Braziliaanse oud-international Bebeto, mocht een contract tekenen bij Barcelona. Atlético Madrid gaf van zijn kant een contract tot in 2012 aan twee Mexicaanse kadetten: Richard Sanchez en Carlos Plascencia.

Mark González (24), de Chileense middenvelder van Betis, komt er minder goed van af. Tijdens de interland tegen Argentinië moest hij worden afgevoerd op een draagberrie. Een blessure aan de rechterknie zal hem minstens drie maanden van de velden houden. Een ferme tegenvaller, want de Zuid-Amerikaan was de laatste weken een van de beste spelers.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier