Friedhelm Funkel droomt met Eintracht Frankfurt van een lang verblijf in de Bundesliga.

Het is een uniek Duits record dat Friedhelm Funkel (51) op zijn naam mag schrijven. Hij werd de eerste trainer die er vijfmaal (twee keer Bayer Uerdingen, MSV Duisburg, FC Keulen en nu Frankfurt) in slaagde met een ploeg naar de Bundesliga te promoveren.

Die Welt vroeg hem naar het succesrecept. “Dat bestaat niet”, antwoordde Funkel. “Je hebt alleen een heel goed team nodig. Een promotie is het resultaat van een goede samenwerking tussen technische staf en spelersgroep. Zelfs Ottmar Hitzfeld zou er nooit in slagen om met Hansa Rostock kampioen te spelen. Als coach heb je gewoon behoefte aan kwaliteit.”

Het blijft echter een half mirakel dat Funkel, al meer dan veertien jaar trainer, Eintracht Frankfurt naar de Bundesliga loodste. Want de laatste jaren blonk de club uit door haar chaotisch beleid en talloze schandalen. Maar Funkel, die opvalt door zijn rust, bracht zijn planmatigheid over naar voorzitter Peter Fischer. Concreet betekent dat : enthousiaste en ambitieuze jonge spelers. Hij werkt liefst met zo veel mogelijk Duitssprekende jongens, waarbij bescheidenheid, solidariteit en technisch vernuft vooropstaan. Ook gelijkheid van premies werd geïnstalleerd. Zo ontving iedere kernspeler een promotiepremie van 25.000 euro.

“Niks maakt mij nog nerveus”, weet Funkel. “Alleen mag de situatie niet te hectisch worden. De spelers moeten beseffen dat kritiek alleen binnenskamers moet blijven. De eerste die tegen deze regel zondigt, vliegt buiten.” De principes zijn duidelijk : discipline, verdraagzaamheid en respect staan altijd voorop bij Funkel, die twee jaar geleden met FC Keulen werd bekritiseerd voor zijn Depri-voetbal. Met Frankfurt kiest hij echter voluit voor de aanval, wat loonde. Want vanuit een verloren positie met nieuwjaar loodste hij de ploeg door een formidabele terugronde (36 punten, het beste aantal van alle tweedeklassers) naar een derde stek.

Ondertussen werden de eerste nieuwkomers voorgesteld. Christoph Preuss (23, tot 2009), een middenvelder van VfL Bochum, Christoph Spycher (27, tot 2007), een verdediger van het Zwitserse Grass- hoppers Zürich en Francisco Copado (30, tot 2008), een spits van Unterchaching, moeten zorgen voor een lang verblijf op het hoogste niveau. Het budget voor volgend seizoen bedraagt 41 miljoen euro. Het doel van Funkel ? “Een jaar overleven. Daarna komen er echte mogelijkheden om iets stevigs uit te bouwen.” Daarmee doelt hij op het nieuwe stadion : de Commerzbank-Arena, die 188 miljoen euro kostte en voor nieuwe impulsen moet zorgen. (FV)

De nationale ploeg verloor met 4-2 van Bayern München. Miroslav Klose en Tim Borowski (op penalty) scoorden. In Noord-Ierland werd een crisis vermeden door 1-4-winst. Gerald Asamoah,Michael Ballack (2) en Lukas Podolski maakten de doelpunten. Robert Huth kreeg rood. Matthias Sammer (37) stapte op als trainer van VfB Stuttgart, nadat nipt de Champions League werd gemist. Bastian Schweinsteiger (20) verlengde zijn overeenkomst bij Bayern München tussentijds tot 2009. De international mag jaarlijks rekenen op een loon van 1,8 miljoen euro. Marcelinho (Hertha BSC) werd in een peiling door Kicker bij 232 Duitse profvoetballers uitgeroepen tot beste speler. De Braziliaanse woelwater haalde 35,8 procent van de stemmen, voor Michael Ballack (Bayern München, 14,2 procent). Felix Magath (Bayern, 26,7 procent) werd beste trainer, Robert Enke (Hannover 96, 23,3 procent) beste doelman. FSV Mainz 05 haalde het als revelatie. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier