De eerste uitspraken in Calciopoli 2006 vielen.

Twee en een half jaar na het uitbreken van het Italiaanse voetbalschandaal zijn voor de rechtbank de eerste uitspraken gevallen. De uitspraken van de rechter geven aan dat er wel degelijk sprake was van competitiebeïnvloeding. Elf van de vijfendertig beklaagden van de affaire die uitbarstte op 2 mei 2006 kregen vorige maandag voor de rechtbank in Napels duidelijkheid over hun lot.

Zeven personen (ex-scheids- en grensrechters) gingen vrijuit. De zwaarste straf kreeg Antonio Giraudo, voormalig afgevaardigd bestuurder van Juventus: drie jaar, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor sportieve fraude en samenzwering ten voordele van zijn club, via feiten daterend van oktober 2004 tot oktober 2005. Ex-scheidsrechtersbaas Tullio Lanese kreeg twee jaar, ex-scheidsrechters Tiziano Pieri en Paolo Dondarini (die afgelopen seizoen nog op het hoogste niveau floot) kregen wegens medeplichtigheid aan sportief bedrog straffen tussen twee jaar en twee jaar en vier maanden. De veroordeelden mogen, naast hun straf, ook drie jaar geen officiële functies bekleden in het voetbal, en drie jaar geen voetbalstadions bezoeken.

Van de zeven vrijgestelden is er nog één actief op het hoogste niveau: Gianluca Rocchi (36), international sinds 2008. Bij de 23 andere beklaagden die gaan voor een gewone rechtszaak bevindt zich Luciano Moggi, volgens velen de aanstoker van de fraudezaak. Moggi was tot 2006 sportief directeur van Juventus. Ook Claudio Lotito, de voorzitter van Lazio, en Diego en Andrea Della Valle (eigenaars Fiorentina) horen bij de 23 die nog op hun proces wachten.

De betrokken clubs kregen hun straf al. Juventus werd teruggezet naar de Serie B, kreeg eerst dertig punten handicap, later zeventien. Fiorentina en Lazio kregen 30 strafpunten (later gereduceerd tot negentien en elf punten). Milan werd 44 punten afgetrokken in het seizoen 2005/06 (waardoor het niet Europees voetbalde). Op 26 juli werd de titel van 2006 afgenomen van Juventus en aan Inter bezorgd. Juve keerde ondanks de handicap al na één jaar terug.

Francesco Totti (33) verlengde zoals verwacht zijn contract bij AS Roma tot 2014. Hij gaat 4,3 miljoen euro per seizoen verdienen (dit jaar nog 4,5 miljoen euro). Daarna krijgt de oud-international een andere functie bij de club.

Gennaro Gattuso (31) kondigde een paar weken geleden nog aan dat hij ontevreden was bij Milan, maar verlengde nu zijn contract tot 2012. De controlerende middenvelder gaat wel dertig procent minder verdienen. Daardoor valt zijn jaarloon terug van 5 naar 3,5 miljoen euro. International Andrea Pirlo wil zijn contract (dat afloopt in 2011) niet verlengen, wegens niet akkoord met de voorgestelde loonsverlaging van dertig procent.

Juventus mist de komende tijd twee titularissen. Doelman Gianluigi Buffon werd vorige week geopereerd aan de meniscus van de linkerknie. De Italiaanse international zal pas half januari weer inzetbaar zijn. Zijn plaats onder de lat wordt ingenomen door Alexander Manninger, de 32-jarige Oostenrijker die afgelopen weekend zijn competitiedebuut maakte. Vorig jaar speelde Manninger, die voorheen in Italië voetbalde bij Fiorentina, Torino, Bologna, Brescia en Udinese, zestien matchen. Middenvelder Mauro Camoranesi (33) moest tegen AS Bari met een blessure aan de rechterdij naar de kant. Hij zal minstens twee maanden out zijn.

In een vooruitgeschoven wedstrijd in de achtste finales van de Italiaanse beker schakelde Inter Livorno uit (met een doelpunt van Wesley Sneijder). De andere matchen gaan door tussen 12 en 14 januari.

Omwille van het slechte weer werden Bologna-Atalanta Bergamo, Fiorentina-Milan en Udinese-Cagliari uitgesteld.

Juventus leed tegen hekkensluiter Catania zijn vijfde nederlaag in de afgelopen zes wedstrijden.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier