Thomas Bricmont

Slecht seizoenseinde dreigt PSG zuur op te breken.

In Parijs zal het kennelijk altijd onrustig blijven. Na de vorige twee seizoenen waarin de club tegen de degradatie vocht, leken de fans dit seizoen eindelijk weer wat verwend te worden, maar het belabberde seizoenseinde dreigt nog roet in het eten te gooien. Op extrasportief gebied gingen de poppen zelfs al op 3 februari aan het dansen toen het bestuur de flamboyante voorzitter Charles Villeneuve, die nog maar sinds vorige zomer de touwtjes in handen had, verving door Sébastien Bazin, de grote baas van de vastgoedgroep Colony Capital.

Op 15 maart speelde PSG tegen Marseille met als inzet de eerste plaats in de rangschikking, die de club nu al sinds 1996 najaagt. Maar de match tegen de aartsvijand draaide uit op een 1-3-nederlaag. Daarmee was de kous echter niet af. Op 3 mei kreeg PSG immers de kans om over Lyon naar de derde plaats te klimmen, die recht geeft op de kwalificatiewedstrijden voor de CL. Maar het 0-1- verlies tegen Rennes liet een zure smaak na. Bovendien bleek dat Ludovic Giuly vier dagen voordien met enkele teamgenoten naar Barcelona was gereisd om er zijn ex-ploegmaats aan het werk te zien in de halve finale van de CL tegen Chelsea. Dat de spelers pas in de ochtenduren terug thuis waren, kwam hen op een stevige preek te staan van coach Paul Le Guen. Maar diens relatie met spelers zoals Luyindula, Makelele en Giuly bleek inmiddels al stevig verzuurd. Voorzitter Bazin speelde vervolgens open kaart door te melden dat Le Guen volgend seizoen wordt vervangen, maar het bracht weinig zoden aan de dijk: PSG verloor ook met 1-2 tegen Auxerre en vorige zaterdag met dezelfde cijfers tegen het Valenciennes van zijn toekomstige trainer Antoine Koumbouaré. Door het vele puntenverlies van de Parijzenaars is Toulouse naar de vierde plaats gewipt. Bovendien staat PSG maar twee punten meer voor op Rijsel en Rennes, de eerste niet-Europees spelende ploegen. Of de ploeg op de laatste speeldag tegen Monaco zijn gezicht nog kan redden, blijft dus nog maar de vraag.

Marouane Chamakh nam in de wedstrijd Bordeaux-Monaco afscheid van het publiek van het Stade Chaban-Delmas. Hij liet optekenen naar een andere competitie te willen overstappen, bij voorkeur de Premier League. Naar verluidt zouden Arsenal, Newcastle en Tottenham belangstelling voor hem hebben.

Bordeaux moet op verplaatsing bij Caen nog één punt halen om zeker te zijn van zijn zesde Franse titel. Marseille heeft het niet meer in eigen hand: het moet zelf thuis winnen van Rennes en hopen dat Bordeaux een misstap begaat.

Erik Gerets maakte vorige vrijdag in een interview met France Football officieel bekend dat hij overstapt naar de Saudische club Al-Hilal. Hij probeerde die overstap eerst nog te verantwoorden door te zeggen dat het “dadelijk klikte”, vooraleer dan te erkennen dat hij er een stuk meer kan verdienen dan bij Marseille.

Nice wordt volgend seizoen getraind door de 47-jarige Didier Ollé-Nicole, die drie jaar aan het werk is geweest bij Clermont-Ferrand. De opvolger van Frédéric Antonetti tekent bij de rood-zwarten een contract voor twee jaar.

Na de nieuwe nederlaag van FC Nantes bij FC Sochaux, waardoor ze zo goed als veroordeeld zijn tot een terugkeer naar tweede klasse, trok een twintigtal gemaskerde “fans” naar het trainingscentrum La Jonelière om er het ontslag van de voorzitter te eisen en vervolgens verschillende wagens van de spelers te beschadigen. Er waren drie politiewagens nodig om de orde te herstellen.

Ricardo zal volgend seizoen geen trainer meer zijn van Monaco. Voorzitter Etienne Franzi kondigde aan dat zijn contract niet zal worden verlengd. Als opvolger worden verschillende namen genoemd, waaronder die van John Collins, die dit seizoen aan de slag was bij Charleroi.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier