Speler gaat vrijuit op basis van videobeelden.

Met vier punten uit de eerste drie wedstrijden zit Bordeaux helemaal in de middenmoot. Toch stonden de Girondins vorige week volop in de belangstelling. Er ontstond immers een hele polemiek rond verdediger Cyril Rool. Tijdens de openingswedstrijd van de competitie tegen Marseille kreeg die in de 71ste minuut een tweede gele kaart van scheidsrechter Alain Sars, zodat hij vervroegd mocht gaan douchen.

Reglementair gezien moest de speler ook automatisch een speeldag schorsing krijgen, maar na het bekijken van de video van de partij besliste de disciplinaire commissie van de Profliga om de speler niet te straffen. Een en ander schept een belangrijk precedent. Tot nu toe werden videobeelden immers altijd gebruikt om spelers te straffen als ze iets hadden gedaan dat aan het oog van de scheidsrechter of zijn assistenten was ontsnapt, maar nooit om voetballers vrij te pleiten. Bij Rool was dat echter wel het geval. Uit de beelden bleek immers duidelijk dat hij geen fout had begaan. Sterker nog, hij had er alles aan gedaan om rechtstreeks contact met zijn tegenspeler te vermijden. Het is niet geheel onverwacht dat met name de scheidsrechters het moeilijk hadden met de beslissing van de bond. Bernard Saules, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie, verspreidde zelfs een alarmerend communiqué met de melding dat deze beslissing de deur open zet om willekeurig tegen om het even welke beslissing van de refs in te gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

FRANKRIJK

Frédéric Déhu, de centrale verdediger van Marseille, werd op training aan de kuit geraakt en is out tot midden september. Kim Källström, de Zweedse offensieve middenvelder van Rennes kan opgelucht ademhalen. Medisch onderzoek bracht aan het licht dat de mysterieuze pijn, die ervoor zorgde dat hij moest verzaken aan een selectie voor de interland van vorige woensdag tegen Nederland, enkel te wijten was aan een virale infectie. Enkele dagen rust volstonden om weer helemaal de oude te zijn. Grégory Bouillon, de andere middenvelder van de Bretoense club, moest een selectie bij de Franse beloften weigeren omwille van een blessure aan de bil. Marino Helder (33), de vroegere verdediger van Benfica die 35 Portugese selecties op zijn naam heeft staan, komt voor één seizoen naar PSG. De Parijse club verhuurde ondertussen de 22-jarige middenvelder Romain Rocchi voor één seizoen aan Bastia. Romain Pitau (27), de middenvelder van Nice, tekende een contract voor vier seizoenen bij Sochaux. Pascal Feidouno (23), de Guinese middenvelder die tot elke prijs weg wilde bij Bordeaux en zelfs weigerde om mee te trainen, werd voor één seizoen uitgeleend aan Saint-Etienne.

TOPSCHUTTERS : 1. Chamakh (Bordeaux), Frei (Rennes) 3 goals ; Bolf (Auxerre), Keita (Lens), Pagis (Strasbourg) 2 goals.

(NR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier