Met de aanwervingen van de Chileen Claudio Bravo (12 miljoen, 4 seizoenen), de Kroaat Ivan Rakitic (22 miljoen, 5 seizoenen) en de Duitser Marc-André ter Stegen (12 miljoen, 5 seizoenen) toonde FC Barcelona zich tot nu toe al erg actief op de transfermarkt. En de koopwoede van nieuwbakken coach Luis Enrique en sportdirecteur Andoni Zubizarreta lijkt nog niet gestild, want de Catalaanse grootmacht wil zich herpakken na een slap seizoen 2013/14, waarin het alleen de Spaanse supercup won tegen Atlético Madrid. Barça begint aan de trainingen zonder Xavi (gaat uitbollen in de Verenigde Staten, Qatar…), Cesc Fàbregas (naar Chelsea), Víctor Valdés (voorlopig zonder club) en Carles Puyol (op pensioen, wordt wel de rechterhand van Zubizarreta). Het zijn vier spelers die opgeleid werden in La Masía en die, afgezien van Fàbregas die al in 2003 naar Arsenal vertrok, deel uitmaakten van een gouden generatie die onder Pep Guardiola alles won wat er te winnen viel. In die zin is hun vertrek het begin van het einde van een tijdperk.

Maar dat is niet de enige uitdaging waar Luis Enrique voor staat. Zo moet de trainer na het afhaken van Puyol, die veel gewicht in de kleedkamer had, een nieuwe kapitein kiezen. De namen die circuleren zijn: Gerard Piqué, Lionel Messi, Andrés Iniesta en Javier Mascherano. De voorkeur van Enrique lijkt uit te gaan naar die laatste, hoewel de 30-jarige Argentijn nog maar aan zijn vijfde seizoen in Camp Nou begint. Maar ook de andere drie kandidaten hebben hun minpunten: de 27-jarige Piqué is nog te jong en zijn gedrag is niet onberispelijk, Messi heeft te veel problemen met de fiscus en Iniesta is wat men ‘een stille leider’ noemt.

Een ander aandachtspunt voor Enrique wordt de verhouding tussen de twee supervedetten Neymar (22) en Messi (27). Het probleem dat ex-coryfee Johan Cruijff in maart signaleerde – “Het kan niet dat een 22-jarige meer verdient dan spelers die al jaren alles winnen.” – is ondertussen van de baan: Messi, die nog een contract heeft tot 2018, wordt vanaf dit seizoen met twintig miljoen euro per jaar de bestbetaalde speler ter wereld. Blijft nog het sportieve probleem: kun je twee spelers van dat kaliber in één ploeg handhaven?

Wellicht de grootste uitdaging voor Luis Enrique: kan hij de tiquitaca-huisstijl van Barcelona nieuw leven inblazen? De signalen zijn alarmerend: de finale van de Champions League werd beslecht tussen twee counterploegen en de afgang van de nationale ploeg op het WK zindert nog na.

DOOR STEVE VAN HERPE

Een aandachtspunt voor Luis Enrique wordt de verhouding tussen de supervedetten Neymar en Messi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier