Sprintbeloften mogen niet naar WK.

DOOR benedict vanclooster

Voor één keer bestaat er geen discussie over de rollen binnen de Belgische ploeg op het WK voor eliterenners, dat zondag over twee weken in het Australische Geelong wordt verreden. In afwezigheid van de revaliderende Tom Boonen en na het overtuigende optreden van Philippe Gilbert tot dusver in de Vuelta is er niemand die het absolute kopmanschap van de Waal in twijfel trekt.

Aan polemiek ontbreekt het daarentegen niet omtrent de beloftekern. Het WK voor renners onder de 23 jaar staat sinds enkele jaren ook open voor profs die geen deel uitmaken van een ProTourploeg. Vandaar dat de seizoensrevelaties Jens Keukeleire (Cofidis), Sep Vanmarcke en Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Mercator) zekerheden leken voor het Belgische wegteam. De nationale beloftecoach Jean-Pierre Dubois laat ze tot veler verrassing alle drie thuis.

Vanmarcke, die zijn visitekaartje afgaf met een tweede plaats in Gent-Wevelgem, hield de eer aan zichzelf: op een WK voor beloften horen geen profs thuis, vindt hij principieel. De andere twee leefden echter wel in de veronderstelling dat ze naar Australië mochten én koesterden steile ambities. Keukeleire kreeg van de bondscoach te horen dat hij onvoldoende in conditie is. Van Staeyen dat het WK-parcours boven zijn petje gaat.

Met hun prestaties afgelopen week plaatsten de twee sprinters de stelling van Dubois op de helling. Wie, zoals Keukeleire afgelopen zaterdag, als 21-jarige vijfde wordt in Parijs-Brussel, kan bezwaarlijk uit vorm zijn. En wie op zijn 22e de Memorial Rik Van Steenbergen wint vóór Robbie McEwen en Jürgen Roelandts, zoals Van Staeyen vorige week woensdag in Aartselaar, steekt binnen zijn leeftijds-categorie hoog boven het maaiveld uit.

Nico Mattan, de mentor van Keukeleire, vraagt zich intussen hardop af of Dubois wel profrenners in zijn selectie wenste. Duidelijk is dat de bondscoach zijn keuze niet louter op sportieve gronden maakte – als zelfs een buitenstaander zoals McEwen beweert dat Van Staeyen thuishoort in Geelong.

Van Staeyen ligt bij Dubois in de onderste lade sinds het EK voor beloften vorig jaar in Hooglede-Gits. Ontgoocheld over zijn niet-selectie stuurde de Schotenaar toen het bericht naar de bondscoach dat hij niet meer op hem moest rekenen. Maar in ruim een jaar tijd voelde zich kennelijk niemand bij de wielerbond geroepen om met het jonge talent zijn jeugdzonde uit te praten. Koppigheid en revanchegevoelens kunnen niet worden verweten aan Van Staeyen. Het was integendeel opvallend hoe volwassen hij reageerde in Aartselaar en diplomatisch beweerde dat hij “de keuze van de coach respecteert”.

Officieel doet ook Keukeleire dat. Maar intussen vergeleek Mattan in het Het Nieuwsblad de hele situatie met een Belgenmop. Op 1 oktober weten we hoeveel er in Geelong gelachen zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier