Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Kroatië won zaterdag in Andorra met 0-3, Bulgarije thuis van Estland met 2-0. Het zal voor België dus in de rechtstreekse confrontaties moeten gebeuren, te beginnen woensdag in het Koning Boudewijnstadion tegen Kroatië. Welke wedstrijd verwacht je ?

Dirk Deferme : “Zonder af te dingen op de kwaliteiten van de Kroaten, denk ik dat de Belgen alles hebben om die wedstrijd te winnen. Maar dan zal alles in zijn perfecte plooi moeten vallen. Als het wedstrijdverloop niet tegenzit, denk ik dat de Belgen intrinsiek wel genoeg hebben om thuis van de Kroaten te winnen.”

Vanwaar jouw optimisme ?

“Ik denk dat de Belgen een behoorlijke verdediging op poten kunnen zetten voor wedstrijden waarin het erom gaat. Dat hebben ze bewezen tegen bijvoorbeeld Brazilië op het laatste WK. En ik denk dat er aanvallend voldoende frivoliteit, voetballend en scorend vermogen in zit om het ook af te maken. Maar sleutelpositie blijft wel de rechterkant. Als Mbo Mpenza niet speelklaar raakt, denk ik dat dit een fikse verzwakking zou zijn.

“Het is een wedstrijd van alles of niets. Win je niet, dan is het afgelopen. Ik ben realistisch, wat getemperd optimistisch. Het is een wedstrijd van 50/50, vind ik. Het kan dus. Kom je achter, dan wordt het wel heel erg moeilijk. Want die Kroaten hebben ook veel talent om te bikkelen, het zijn mannen die gevormd zijn in de oorlogen van heel straffe competities zoals de Bundesliga en de Serie A. Het kan een zenuwenoorlog worden, maar op basis van de grote momenten in het verleden moeten we vaststellen dat we daar wel goed in zijn. Want eigenlijk is dit ook een soort barragewedstrijd.”

Hoe moet België de wedstrijd aanpakken ?

“Het best mogelijke voorbeeld is de wedstrijd van Club Brugge in Dortmund. Zó moet België het aanpakken. Niet gek doen, heel realistisch verdedigen. Herinner je de manier waarop Rozehnal en Clement in Dortmund verdedigden. Die dachten ook niet in de eerste plaats aan uitvoetballen, die dachten : weg die ballen. De heenwedstrijd leerde ons dat de flanken goed afdekken, verschrikkelijk belangrijk wordt. Daar hebben we toen zwaar gefaald. Ik onthou van die wedstrijd ook hun ongelooflijk straf verdedigend realisme, dat ik nu nog meer verwacht. 1-0 lijkt mij al ruim voldoende opdracht volbracht (lacht).”

Stein Huysegems, de nieuwe spits van AZ, werd voor het eerst opgeroepen. Emile Mpenza, de nieuwe spits van Standard, weigerde een selectie wegens nog te vroeg. Verrast het jou ?

“Ik snap Emile Mpenza en zijn entourage wel. Hij kan misschien beter terugkomen op clubniveau, komend weekend thuis tegen Genk bijvoorbeeld. Hij ziet er zeer scherp uit en zijn ogen staan gretig. Ik heb het gevoel dat hij dichter bij de basiself van Standard staat dan Gilles De Bilde bij de basiself van Lierse.”

Standard haalde te elfder ure niet alleen Emile Mpenza, maar ook nog de Kroatische linksmidden Miljenko Mumlek en de Uruguayaanse verdediger Gonzalo Sorondo. Wordt dit misschien het seizoen van Standard ?

“Dat weet ik niet, maar ik heb wel het gevoel dat ze heel lang gaan meedoen voor de titel. Ze staan op dit moment al vrij stevig, met behoorlijk wat talent. Nu is er dus nog Emile Mpenza als complement voor Bangoura of Kaklamanos voorin, maar met Sorondo ook een Uruguayaanse international die vorig seizoen toch een wedstrijd of twaalf van de Serie A in de basis van Inter stond. Dat klinkt dus ook al goed. Uruguayaans klinkt sowieso al goed als het om een verdediger gaat (lacht).”

Er werd geloot voor de 16de finales van de beker van België. Kijk je er al reikhalzend naar uit ?

“Ik kijk er zeker naar uit, in die zin dat we in de kwart- en halve finales misschien voor één keer wat grote clubs zullen overhouden. Met alle respect voor de ploegen die er vorig seizoen de groten hebben uitgespeeld, wat voor een stuk ook wel de charme van de beker is. Maar de beker heeft op dit moment nood aan groten die hem au sérieux nemen en tot de eindfase meegaan. Anders krijgt het publiek de indruk dat ze er met hun pet naar gooien en dan neemt dat publiek de beker natuurlijk ook niet au sérieux. Ik zie ook wel iets in een experiment met een Bene-bekercompetitie, om eens uit te testen hoe erg dát leeft bij sponsors en publiek in België en Nederland.”

Nadat Marc Hendrikx en Ki-Hyeon Seol herhaaldelijk werden uitgefloten en er bananen in het doel van de keeper van Beveren werden gegooid, kondigde Anderlecht acties aan om zijn publiek meer fatsoen bij te brengen. Enig idee hoe het dat moet doen ?

“Ik vind dat heel lastig. Het heeft met mentaliteit en instelling en karakter en misschien zelfs met een bepaalde generatie te maken. Als supporters Hendrikx of Seol op de korrel nemen, is dat een uiting van het feit dat zij het niveau dat die speler intrinsiek of op dat moment haalt, te weinig vinden voor hun elftal. Slim is het niet, zeker als het op die speler mentaal gaat inwerken. Maar volgens mij kan je dat niet indijken. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe Anderlecht dat wil gaan aanpakken. Supporters zijn soms heel erg inconsequent, hé. Een voorbeeld uit de eigen keuken : sommigen meenden op een bandje dat wij gebruikten te horen dat er gezongen werd : Gert Verheyen, je moeder is een hoer – woorden die trouwens met de allerbeste concentratie niet te horen waren. Terwijl, de anti-gezangen die mij het meest bijblijven, van supporters van Club Brugge in Dortmund waren : Jantje Koller, je moeder is een hoer. Daar hebben ze dan weer geen enkel probleem mee. Zoals soms ook de zwarten van de tegenpartij het te verduren krijgen, terwijl die van de eigen ploeg met rust worden gelaten. Tot op zekere hoogte is dat volgens mij geen racisme, maar clanvorming. Ik vind dat bij echt negatieve beledigingen, gezangen en gefluit de scheidsrechter moet optreden, zoals Marcel Javaux ooit deed in Anderlecht. Maar iets doen aan supporters die vinden dat deze of gene speler niet in hun favoriete elf thuishoort, lijkt mij heel moeilijk.”

Sporting Anderlecht en FC Brussels vragen het Brussels Gewest subsidies voor de bouw van hun jeugdcentrum. Zou het een interessante investering van belastinggeld zijn ?

“Ik denk het wel, al ken ik het dossier niet. Wat jeugdvoetballers betreft, zowel autochtoon als allochtoon, is Brussel een groot en onontgonnen gebied, denk ik. Als ik zie wat er bijvoorbeeld in Amsterdam uit zo’n kweekvijver is gekomen, dan denk ik dat daar in Brussel heel weinig mee gebeurt. Er zijn nu Mudingayi en Kompany en er is Jbari geweest, maar het kan bijna niet anders dan dat daar nog heel veel ruw talent rondloopt waar niks mee gedaan wordt. Ik bekijk het niet alleen wat het aan voetbaltalent kan opleveren, maar ook vanuit de sociaal-economische toestand van in de eerste plaats allochtonen die daardoor kansen zouden krijgen. Dan vind ik dat de maatschappij daar absoluut haar verantwoordelijkheid in moet nemen.”

door Christian Vandenabeele

‘Ik heb het gevoel dat Standard lang zal meedoen voor de titel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content