Op een brutale manier werd Anderlecht vorige week in Alkmaar met zijn beperkingen geconfronteerd: om Europees mee te draaien is de verdediging niet sterk genoeg en ontbeert het de klasse om op de kleine ruimte iets te creëren. Eén kans in 90 minuten, het is zeer mager. En vanaf het moment dat AZ met moordende ritmeveranderingen uitpakte, openbaarde er zich nog een probleem dat eigen is aan het Belgisch voetbal: als de snelheid van uitvoering te hoog ligt, dreigen sommigen te verstikken. België is Europa niet.

AZ is zeker qua namen geen topploeg, maar het pakt uit met uitstekend combinatievoetbal, gedragen door een teamspirit die de nors ogende trainer Gertjan Verbeek in de ploeg heeft gemetseld. Anderlecht mocht zich gelukkig prijzen dat het verlies tot 1-0 beperkt bleef en er dus nog altijd een kans is dat die achterstand wordt weggewerkt. AZ is op verplaatsing minder swingend dan thuis, zoals zondag op het veld van FC Utrecht bleek waar er met 3-0 werd verloren. En zoals ook cijfers duidelijk maken: 17 punten op 36 buitenshuis, maar 28 punten op 30 in de eigen arena, een schitterende voetbaltempel met een verwarmde hoofdtribune, een accommodatie die nog maar eens duidelijk maakt dat België qua voetbalinfrastructuur echt is uitgegroeid tot een ontwikkelingsland.

Met een geflatteerde 2-3-zege op een enthousiast voetballend OH Leuven timmerde Cercle Brugge zaterdagavond verder aan de weg naar play-off 1. Op het veld van een door blessures geteisterde ploeg stonden nog maar eens zeven spelers op het veld van 22 jaar of jonger. Cercle blijft zijn voetbalfilosofie en sociale missie trouw en heeft met Bob Peeters een gedreven trainer die echt voetbal uitademt, een voetbaldier dat zijn jonge ploeg bij de hand neemt en laat voetballen. Hij wordt net niet bedolven onder de complimenten van zijn spelers.

Maar in zijn grenzeloze eerzucht en brandende ambitie kan Peeters zichzelf niet altijd onder controle houden. Anderhalve week geleden, na de thuismatch tegen KV Mechelen, zei hij op de persconferentie moeite te hebben met enkele opmerkingen van analist Gert Verheyen en hij bediende zich daarbij van een niet al te subtiel taalgebruik dat niet past bij het deftige Cercle.

Het is niet de eerste keer dat Peeters openlijk reageert op dat wat de buitenwereld over zijn vereniging zegt en schrijft. Als hem op een persconferentie wordt gevraagd wat hij denkt over enkele uitspraken van de aan Westerlo doorgesluisde spits Owusu vervalt hij in cynisme en giftigheid. Terwijl dat details zijn waar trainers boven horen te staan. Zelfbeheersing hoort bij dit vak. Zeker voor iemand die in Nederland en Engeland speelde, in een voetbalcultuur waarin je veel meer moet kunnen incasseren. Telkens weer valt het op dat trainers in het buitenland, enkele driftkikkers buiten beschouwing gelaten, in hun uitlatingen naar de media rustiger en waardiger zijn. Het onvermogen om met kritiek om te gaan is en blijft een Vlaamse eigenschap. Op vervelende vragen wordt zelden normaal gereageerd.

Cercle Brugge koestert bepaalde waarden en moet erover waken dat het die niet verliest. De manier waarop Bernt Evens zich zaterdagavond op OH Leuven in de slotfase als een ongeleid projectief gedroeg, door het dolle heen roepend, was beschamend om zien. De verdediger heeft een bijna ontroerende winnersmentaliteit, maar dat mag hem geen vrijbrief geven om tilt te slaan.

Dat Arnar Vidarsson, niet bepaald de meest sympathieke voetballer op een veld, zaterdag na zijn uitsluiting ook nog eens de supporters van OH Leuven provoceerde, was onbegrijpelijk. In de statuten van Cercle staat dat de vereniging als een waardige sportieve ambassadeur wil optreden en ethische waarden als respect, eerlijkheid en sociale bewogenheid hoog in het vaandel draagt. En dat deze waarden moeten worden uitgedragen door alle personen die Cercle Brugge vertegenwoordigen.

Wat dat betreft, is het op zijn minst tijd voor bezinning. Dat voetballers van Cercle door hun attitude worden uitgefloten, zoals zaterdag in Leuven, past niet bij de eigenheid van de vereniging. En bij de ethiek die ex-voorzitter Frans Schotte de afgelopen jaren met zo veel ijver predikte.

Bekijk elke week de vlog van Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om 9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Cercle mag zijn waarden niet verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier