Met Chloé Leurquin, Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters vaardigt België maar liefst drie golfers af naar de Spelen. Voor Leurquin, geboren in Rio, een emotionele trip.

Thomas Pieters (24) was al langer zeker van een ticket voor de Olympische Spelen, waar golf voor het eerst sinds 1904 weer op het programma staat. Met Nicolas Colsaerts (33) en Chloé Leurquin (25) kwamen daar in extremis nog twee delegatieleden bij. De Waals-Brabantse Leurquin begon pas op haar twaalfde met golf, maar maakte al vanaf haar zestiende deel uit van de Belgische nationale vrouwenploeg. In 2013 zette ze de stap van de amateurs naar het profcircuit. Daarin bekleedt ze momenteel de 402e plaats. Dankzij een goed toernooi in Marokko begin mei kon ze haar plek in de top 60 van de olympische ranking (met een maximum van vier speelsters per land wat betreft de top 15 op de wereldranglijst en twee per land voor het overige deelnemersveld) veiligstellen. Een speciaal moment, want Leurquin werd geboren in de Braziliaanse metropool, waar haar vader begin jaren negentig werkzaam was. Op 9 augustus nota bene, wat betekent dat ze daar ook haar 26e verjaardag zal kunnen vieren. ‘Alleen al ernaartoe mogen gaan, is voor mij een overwinning’, verklaarde Leurquin enkele maanden geleden. Zichzelf een olympische medaille cadeau doen wordt een zogoed als onmogelijke opdracht. In tegenstelling tot het mannentoernooi zal de voltallige top tien wél aanwezig zijn in Rio.

Dan liggen de kansen op een stunt veel hoger bij de Belgische mannen. Zowel Colsaerts als Pieters kunnen in een goede dag mee met de wereldtop. Dat bewees Colsaerts tijdens de Ryder Cup in 2012, toen hij Tiger Woods onder de duim hield. Pieters, voor een deel opgeleid in de VS, werd pas twee jaar geleden profspeler, maar won eind vorig jaar al zijn eerste toernooien op de European Tour (Czech Open en KLM Open). Vorige week mocht hij zijn eerste major spelen: de Britse Open. Op de oudste en meest prestigieuze van de vier majors debuteerde de Nijlenaar met een zeer knappe dertigste plaats, enkel genekt door een desastreuze elfde hole in zijn laatste ronde. Met negen slagen op een par vier kende hij een inzinking die hem een topvijfplaats kostte. Daarmee is bewezen dat Pieters bij de kandidaat-medaillewinnaars voor Rio gerekend mag worden. Daar zullen immers een pak toppers ontbreken. Met Jason Day, Adam Scott, Rory McIlroy, Dustin Johnson en Jordan Spieth gaven vijf spelers uit de top tien forfait. Officieel vanwege het zikavirus, maar ‘geen prioriteit op de golfkalender’ leunt wellicht dichter tegen de waarheid aan.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier