België û Servië & Montenegro : 0-2. Pijnlijke afgang. Op VRT-teletekst sprak men van een koud en sfeerloos Koning Boudewijnstadion. Daarop zou ik twee zaken willen zeggen. Ten eerste doet men er hier in België blijkbaar alles aan om de sfeer toch maar niet in het stadion te krijgen : alle toeters en bellen worden afgenomen (tot daaraan toe), maar ook alle vlaggen worden in beslag genomen om dan op die dekselse piste in de regen te leggen. Tja, hoe wil je dan ambiance creëren ?

Ten tweede was het zo dat de Rode Duivels al na vijf minuten op achter-stand kwamen en voor de rest van de partij geen vuist konden maken. Moeten we dan staan springen, dansen en juichen voor zulke wanvertoningen ? Het boegeroep vanuit de tribunes was naar mijn bescheiden mening meer dan terecht. De toeschouwers, die veel geld betalen om hun Nationale trots te komen steunen, hebben het recht om hun ongenoegen te laten blijken wanneer zij dat willen.

Ook het gezeur om het gebrek aan kwaliteit en spelers in vorm kan ik niet accepteren : zwakke excuses. Als je kijkt naar wie er speelt en wie er op de bank zit, is het bijna contradictorisch. Van Buyten is kapitein bij Hamburg, Huysegems steekt in een bloedvorm bij AZ, Van Damme komt de laatste tijd geregeld aan spelen toe in de zwaarste competitie van Europa en Englebert is de man van de assists bij Brugge. Als je dan bekijkt wat de basisploeg was, moet je naderhand niet komen klagen dat je verliest. Met Deschacht, De Cock, Clement, Van der Heyden en Bisconti hebben we te veel spelers die het niveau internationaal niet aankunnen. As we naar echt topniveau gaan kijken, is er enkel Kompany (wat een talent !).

Natuurlijk is het vanop de tribune makkelijk spreken en zitten er bij wijze van spreken 50.000 trainers hun mening te spuien, maar velen zullen het met mij eens zijn dat bij de elf die startten, niet ons beste materiaal voorhanden is. Conclusie : An-thuenis buiten ! Zonder hem zal het misschien niet beter gaan, maar slechter kan bijna niet. Met hem zal er geen déclic meer volgen, zoveel is duidelijk. Twee eindrondes op rij missen : weinigen die het hem de jongste decennia voorgedaan hebben. Het excuus van een zwakke generatie slaat ook op niets. In 1998 speelden we op het WK met de volgende verdediging : De Wilde, Crasson, Staelens, Verstraeten en Borkelmans. Deze jongens kunnen bezwaarlijk beter genoemd worden dan Proto, Deflandre, Van Damme, Kompany of Van Buyten en Simons. De bondscoach heeft gefaald en als er iemand zijn job niet naar behoren vervuld, is er maar één optie. Zo gaat het buiten de voetbalwereld ook.

Wie moet dan de opvolger worden ? Laten we hopen dat Anderlecht weer geen smerig spelletje speelt en zijn uitgerangeerde trainer naar de nationale ploeg doorsast. Want zoiets zit er natuurlijk aan te komen… Misschien kunnen we eens op zoek gaan naar een buitenlandse trainer. Verder denk ik aan Ceulemans, Vandereycken, Gerets (natuurlijk !) en Preud’homme. Ik besef dat er momenteel niet zoveel opties vrij zijn, maar we mogen de bond toch in staat achten een capabele trainer aan te stellen. Tot slot : we kunnen nu alleen nog maar hopen op een mirakel.

Bram Pepermans, Lier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier