Ik ben van mening dat Nederlanders de Belgen aardiger vinden dan andersom. Jullie zijn volgens ons gemoedelijk, wij hebben volgens veel Belgen een dikke nek. Regelmatig laten Belgische spelers, zoals Soetaers en Sonck, weten dat het in Nederland een harde bedoening is om als voetballer de kost te verdienen. Bij Ajax is het koud en kil, volgens Soetaers, en hij zegt verder dat als een trainer zegt rechtsaf te gaan de Belgen dit opvolgen en de Nederlanders de trainer vragen of links niet een betere optie is. Daar zit nou precies het verschil in mentaliteit, mijnheer Soetaers. Nederlanders proberen beter te worden.

Veel Belgische spelers zijn tam en gedwee, dat zie je ook terug in de spelopvatting. Het Belgische elftal staat stijf van de talenten, maar heeft een zeer behoudende trainer. Zet er een Nederlandse trainer op, bijvoorbeeld Louis van Gaal, en het Belgische elftal zal ontluiken. Afgelopen week speelde Anderlecht tegen AC Milan. Volgens de voorzitter maakt Anderlecht progressie : “We worden in Europa niet meer weggespeeld.” Een schandalige opmerking, want Anderlecht presteerde het om met een man meer op het veld nog vijf verdedigers tegen één tot twee spitsen van de tegenpartij te zetten. Weer het underdoggevoel dat de Belgen zichzelf graag (onbewust ?) bezorgen.

In Nederland bloeit het voetbal als nooit tevoren. De stadions zitten vol, dusdanig dat clubs (bijvoorbeeld Twente, AZ, Heracles, Heerenveen) alweer bezig zijn om de stadions verder uit te breiden. Gemiddeld zitten er elk weekend tussen 130.000 en 180.000 mensen op de tribunes van de Eredivisieclubs en dat zal stijgen naar circa 200.000 – 220.000. Belgische spelers met een dikke nek ( Van Buyten, Kompany, Dembele, De Fauw, Vermaelen, Dufour, Martens etcetera etcetera) zullen het internationaal gaan maken of hebben het al gemaakt. Spelers met een zachte mentaliteit zoals Soetaers, ondanks zijn specifieke kwaliteiten, dus niet. Jonge Belgische spelers in Nederland bloeien snel op omdat zij bij ons kansen krijgen om te ontwikkelen. Zij krijgen van tijd tot tijd op hun flikker, maar mogen gelukkig fouten maken. Uit interviews in Voetbal International blijkt dat ze het in Nederland naar hun zin hebben en blij zijn niet meer in België te spelen. Bij ons ontwikkelen ze zich snel.

Ik wil niet zeggen dat de Belgen onze mentaliteit moeten overnemen, wij slaan weleens door, maar ze mogen best brutaler worden en zoals een jonge Belg, die ik in Middelburg tegenkwam, tegen mij zei : “Als Belgen hun mening meer zouden ventileren dan zou er veel stress uit België verdwijnen.”

JOHAN ELFERING, LISSE (NEDERLAND)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier