Elfduizend basketfans in het Sportpaleis.

Omdat de Lotto Arena dienstdeed als decor voor de Miss België 2008-verkiezing, dienden de Antwerp Diamond Giants voor hun Europese wedstrijd tegen Fribourg uit te wijken naar het aanpalende Sportpaleis. De exhibitiewedstrijden van de Harlem Globetrotters even buiten beschouwing gelaten, was het amper de vierde maal dat er in de grote Antwerpse evenemententempel een basketbalwedstrijd werd gespeeld.

In 1962 ontving het Antwerpse van René Aerts het grote Real Madrid. Een jaar later, op 24 december 1963 speelde datzelfde Antwerpse, ditmaal onder leiding van Jef Eygel, er een competitieduel tegen het Racing Mechelen van Willy Steveniers, John Loridon en Theo Hillen. Zesduizend toeschouwers zagen toen hoe Antwerpse won met 71-64. In 1964 trok diezelfde affiche (geëindigd op 66-66) ruim achtduizend kijklustigen naar het Sportpaleis. Tot vandaag een record in de Belgische competitie.

Maar vorige week stroomden er dus 11.000 fans toe in het Sportpaleis voor een Europese basketbalwedstrijd van de Antwerp Giants. Uiteraard was die opkomst mede te danken aan enkele ‘gratiskaarten’acties van de lokale media, maar dan nog blijft het een fenomenaal cijfer op een avond dat er CL-voetbal op televisie geserveerd werd. “Voor mij, als geboren en getogen Antwerpenaar, zal dit altijd een speciaal moment blijven dat ik niet snel zal vergeten”, bekent de 32-jarige Antwerpspeler Yves Dupont. “Het was al ruim veertig jaar geleden dat men in het Sportpaleis nog eens een basketmatch organiseerde. In het beginkwartier waren we allemaal een beetje onder de indruk van de massale opkomst. Vandaar ook onze slappe start, maar het belangrijkste is dat uiteindelijk een 58-50-zege op het bord stond.”

En tot heugenis van de supporter was die overwinning in grote mate ook te danken aan de inbreng van Belgische spelers. Die krijgen dit seizoen opvallend genoeg hun kans in het team van de Antwerp Giants. Zoals Thomas Lamot (20 jaar) of Kris Sergeant (29), die weer helemaal openbloeide en zelfs met zijn mindere linkerhand driepunters binnenknalde. “De trainerswissel was voor mij een cruciale fase,” stipt Sergeant aan, ” Sven Van Camp kende me zelfs nog van bij de jeugd. Het kwam eropaan mijn kans te grijpen.” En zo geschiedde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier