Vincent Dufour (40) was trainer van Beveren in het seizoen 2005/06, tot zijn ontslag (en dat van algemeen directeur Jean-Marc Guillou) in maart 2006.

“We zijn buitengezet als honden. Hoewel, zelfs honden krijgen meer respect. Een jaar later had Beveren een put van 1,5 miljoen euro en degradeerde het naar de tweede klasse.”

Positief aan zijn verblijf in Beveren, zegt hij, was dat hij er Guillou persoonlijk leerde kennen. En mogen werken met zijn Ivoriaanse voetballers, was een droom. “We waren vaak superieur aan de tegenstander. Alleen konden we het meestal niet afmaken. Te weinig kracht, ervaring en concentratie, wat eigen is aan jonge spelers. Ik heb er nog altijd spijt van: ik ben zeker dat we hoger konden mikken.”

Van het Belgische voetbal hield hij geen hoge dunk over. “Te weinig techniek, te weinig creativiteit en te berekenend. Vaak komt zoiets door een gebrek aan moed. Een trainer krijgt minder kritiek na een nederlaag met 1-0 dan met 3-0, dus kiest hij voor de verdediging. Het is nu eenmaal veel gemakkelijker te verdedigen dan aan te vallen. Ik kreeg vaak meer kritiek na een verloren partij waarin we hadden proberen te voetballen, dan een trainer die verloor na een slechte match. Stel je voor dat we allemaal countervoetbal gaan spelen, dat je naar twee ploegen kijkt die op hun eigen helft blijven. Wat hebben die toeschouwers met hun dure kaartjes daar nog aan? Voor mij en Jean-Marc Guillou is voetbal meer dan het resultaat. Het is een bron van plezier.”

Ook met het Franse voetbal loopt hij niet weg. “Een catastrofe.” De Spaanse competitie is wel naar zijn hart: offensief en gebaseerd op techniek. Zelfs in Italië wordt opener gevoetbald dan in zijn vaderland, vindt hij, maar het minste berekening ziet hij in Engeland. “Niet toevallig komen hun ploegen het verst in de Champions League. Ik ben gek van Arsenal en Barcelona, al is Barcelona de laatste twee jaar wat minder. Arsenal en Manchester spelen het beste voetbal van Europa. Voor een match van Arsenal betaal ik met plezier 100 euro, maar ik zal nooit zelfs maar 10 euro betalen voor Liverpool. Liverpool is heel erg. Negen kansen op tien heb je niks gezien. Ook als speler zou ik liever bij Barcelona zitten dan bij Liverpool.”

Het credo van Dufour is dat van de ware voetballiefhebber. “Je maakt meer kans een wedstrijd te winnen met goed voetbal dan met slecht voetbal”, is hij overtuigd. “Het stoort me mateloos dat men probeert tegenstellingen te maken van spektakel en resultaat. De statistieken bewijzen dat het meestal de aantrekkelijkst voetballende ploegen zijn die de prijzen winnen. Van de laatste vijf Champions Leaguewinnaars springt alleen Liverpool er in negatieve zin uit. Realistisch en spectaculair voetbal gaan ook samen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier