In de Nederlandse Eredivisie lopen de stadions leeg, zo blijkt uit de tussentijdse cijfers die Voetbal International vorige week presenteerde. Slechts twee ploegen die vorig jaar ook in de Eredivisie voetbalden kregen na één derde van de competitie meer volk over de vloer dan vorig jaar (Ajax met +0,4 % en PEC Zwolle met +3,8 %). De sterkste daler, FC Utrecht (-17 %), kreeg de topploegen Ajax en PSV nog niet op bezoek. Ook Vitesse (-16,1 %) en NEC (-15.6 %) dalen sterk. Wel halen de Nederlandse publiekstrekkers door hun moderne accommodaties cijfers waar de Belgen alleen van kunnen dromen. Vijf clubs trekken gemiddeld meer dan 20.000 toeschouwers, de grote drie (Ajax, Feyenoord, PSV) zelfs meer dan 30.000.

In België bedraagt het gemiddelde aantal kijkers per eersteklassewedstrijd slechts 11.700, maar na een derde van de competitie kunnen liefst zeven Belgische clubs (zie kader) stijgende toeschouwersaantallen voorleggen.

De grootste stijger, AA Gent (+76 %), dankt zijn enorme vooruitgang aan de verhoogde stadioncapaciteit (van 12.900 naar 20.000). Met een gemiddelde van 17.687 staat het daarmee voorlopig vijfde in de toeschouwersranking.

Club Brugge trekt in vergelijking met vorig seizoen iets minder bezoekers, maar blijft de meeste toeschouwers lokken, voor Standard dat met 14,6 % de tweede grootste stijger is en over Genk en Anderlecht naar plek twee qua toeschouwersgemiddelde wipt.

Waasland-Beveren, met +10,5 % de derde grootste stijger, kreeg in zijn vijf thuiswedstrijden wél al AA Gent, Anderlecht, Club Brugge en RC Genk op bezoek. Ook Bergen, dat sportief nochtans teleurstelt, stijgt omdat het de topploegen al op bezoek kreeg (het recente bezoek van Anderlecht is nog niet in het tussentijdse totaal verwerkt). Het mooie seizoen van Zulte Waregem vorig jaar vertaalt zich niet in opvallend meer volk op de tribunes nu. “We gebruiken nochtans gerichte ticketacties voor bepaalde doelgroepen om extra volk te lokken”, aldus Cedric Tack, communicatieverantwoordelijke bij Zulte Waregem. “We spelen natuurlijk ook meer wedstrijden dan vroeger – zowel competitie, beker als Europees – en het budget van onze fans zal, mede door de crisis, waarschijnlijk niet mee verhogen om alle wedstrijden te komen volgen. Maar het is nu nog wat te vroeg om al conclusies te trekken.” Grootste daler is Charleroi (-15 %), waar nog slechts één enkele tribune een dak heeft.

Algemeen stelt Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Profliga, vast dat het Belgisch voetbal in de lift zit. “Ons product zit goed. We hebben samen met de clubs een aantal positieve zaken verwezenlijkt, zoals het invoeren van het systeem met de maximumprijzen voor bezoekende supporters. Dat systeem draagt er ook toe bij dat er meer fans naar de uitmatchen gaan.” Bij Standard spelen ook de sportieve resultaten mee. “Maar qua prijzen zit het daar ook goed. Er zijn enkele blokken in het stadion die zeer goedkoop zijn”, aldus Sneyers.

In Nederland is volgens de interim-directeur van Heerenveen, Gaston Sporre, de economische crisis de oorzaak van de vermindering van het aantal supporters. “Een seizoenkaart is voor menig gezin gewoonweg te duur geworden.”

DOOR IGGY VAN DAMME EN TOM KNIPPING

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content