Het zijn moeilijke tijden voor de bookmakers want wat gaan we eerst krijgen: een nieuwe regering of een Belgische voetbalcompetitie die naam waardig? Je hebt jarenlange studie nodig om iets te begrijpen van de stand in onze competitie bij de overgang naar 2011. Excuses zoeken is de specialiteit van ons land, dat is bekend. Iedereen wijst altijd naar anderen en ook de weergoden krijgen de volle laag voor de chaos die ze veroorzaken.

De play-offs zijn een flop. Akkoord, er moet iets gebeuren om het niveau van de competitie op te krikken, maar waarom moeten wij in België iets proberen dat in andere landen mislukt is?

De verwarring en discussie rond afgelaste wedstrijden neemt ook groteske vormen aan. Totale willekeur, geen duidelijke procedures en dan zet je de deur open voor allerlei insinuaties dat topclubs bewust bevoordeeld worden.

Het meest stoort mij echter de besluiteloosheid in onze voetbalwereld. De competitieformule voor volgend seizoen wordt hopelijk nog beslist vooraleer het huidige seizoen gedaan is, ik schrik nergens meer van. En hoe boeiend is het om een competitie onderaan in de stand te volgen als je niet eens weet hoeveel ploegen er degraderen en je zelfs niet kan uitsluiten dat Charleroi als allerslechtste leerling van de klas toch mee mag naar het volgende schooljaar. Is eigenlijk iemand met die competitiehervorming bezig of gaan de kleine en grote clubs elkaar blijven bekogelen zonder tot een oplossing te komen?

In België heeft men dan ook nog weken nodig om een nieuwe datum vast te leggen. Veel respect voor de voetballiefhebber noem ik iets anders. Bovendien zit ook daar geen logica in want matchen die het langst geleden uitgesteld zijn zou je normaal eerst op de kalender verwachten, maar zelfs die basisregel is te complex voor de kalendercommissie. En wat dan te zeggen van de matchen die op 0-5 eindigen en ook nog eens voor beroepen en opnieuw vertekende rangschikkingen zorgen? Enkel in België maak je dit soort toestanden mee.

Wat oplossingen betreft, moet je niet altijd het warm water zelf uitvinden. Ga gewoon eens bij de buurlanden kijken. En zoals Ivan De Witte onlangs in Extra Time zelf aangaf: zorg voor een nieuwe structuur in de profliga met aan het hoofd een neutraal persoon zonder belangenvermenging. Dat moet een sterke persoonlijkheid zijn die genoeg bevoegdheden krijgt zodat het eens wat kan vooruitgaan in ons voetballand. Toparbiters zoals Paul Allaerts en Frank De Bleeckere of politici met een hart voor sport zoals Jean-Luc Dehaene en Jean-Marie Dedecker zouden voor mij zeker in aanmerking komen.

In een normaal bestuurd land zou je voor deze complexe problematiek steun durven vragen van de regering, maar ja … Laat ons eindigen met een positieve noot: het kan alleen maar beter in 2011.

Patrick Van Hoecke, Mariakerke (Gent)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier