Hoe deden de belangrijkste Belgen het in de buitenlandse competities? Een rondvraag bij mensen die hen elke week aan het werk zagen. Zij vellen een oordeel – met punten, zo hoort dat op het einde van een jaar.

THOMAS VERMAELEN 9/10

Lid van het type-elftal van de Premier League in het seizoen 2009/10 en daarmee is alles gezegd, of toch bijna. Thomas Vermaelen, voor 11 miljoen euro van Ajax overgekomen, heeft iedereen bij Arsenal snel overtuigd. Enkele matchen en enkele mooie doelpunten (7 in totaal) wakkerden het enthousiasme van de kritische Engelse toeschouwers snel aan.

“Zijn regelmaat was ongelooflijk”, zegt Philippe Auclair, correspondent in Londen voor RMC en France Football, en schrijver van Cantona, The Rebel Who Would Be King. “Voor de komst van Thomas kende Arsenal grote defensieve problemen. Het duo Vermaelen- Gallas werkte perfect, omdat de linksvoet zeer complementair was met de Franse rechtspoot.”

Brian Glanville, gevierd Engels schrijver en journalist voor onder andere The Guardian en Sports Illustrated, is het daarmee eens, al wijst hij wel op enkele moeilijke wedstrijden: “Bij enkele topmatchen was het iets minder: tegen spelers als Drogba en Rooney had hij het lastig. Zijn tackles zijn magnifiek en hij is imposant in de lucht, ook al is hij met 1m80 voor een centrale verdediger vrij klein. Soms maakt hij ook nog foutjes in zijn plaatsing op het veld.”

Zonalmarking.net, de Engelse website voor de liefhebbers van tactische discussies, wijdde recent een heel artikel aan het positiespel van de Rode Duivel. Ze verwijten hem vooral dat hij te vaak uit zijn zone komt en zo te veel ruimte laat in zijn rug. Auclair nuanceert dat: “De enige match waar hij zich echt heeft laten pakken, was volgens mij tegen Barcelona. Voor de rest denk ik dat hij vooral nog wat trucs moet bijleren om de Drogba’s en Rooneys van deze wereld met meer gemak af te houden. Volgens mij kwam hij vooral in de problemen toen Gallas geblesseerd was. Arsenal heeft hem toen weinig geholpen. Rechtsback Bacary Sagna heeft een slecht seizoen gespeeld en linksback Gaël Clichy had te kampen met veel fysieke ongemakjes. Het middenveld hielp soms ook weinig mee verdedigen. Thomas heeft de ploeg meermaals gered als er een heet standje voor doel was. Vermaelen voetbalt ook goed uit. Soms kan hij een indrukwekkende raid opzetten met de bal aan de voet. We stellen vast dat weinig grote Europese ploegen nog met een echte diepe spits spelen, waardoor de centrale verdedigers meer ruimte hebben. In tegenstelling tot de libero’s van vroeger moeten de verdedigers nu vaak bijdragen aan het offensieve overwicht. Thomas is voor mij het prototype van de verdediger van morgen. Als Cesc Fàbregas Londen verlaat, zie ik hem de aanvoerdersband overnemen.” Q

daniel van buyten 8,5/10

Daniel Van Buyten heeft dit jaar de grote sprong voorwaarts gemaakt. Hij is niet langer één van de vele goede spelers bij Bayern München, hij is dé patron van de verdediging”, legt Bernd Salomon, Bayernspecialist bij Kicker, uit. “Sinds zijn komst in het seizoen 2006/07 is hij titularis. Hij speelde niet altijd, maar dat komt omdat de kern van Bayern heel uitgebreid is. Tot dit seizoen was hij een speler die zich altijd goed voelde bij Bayern, maar zonder echt uit te blinken. Nu is het anders.”

Twee elementen spelen mee in het succes van dit seizoen. “Vanaf de eerste training heeft Louis van Gaal verklaard dat hij de patron van zijn verdediging is. Van Gaal heeft hem het vertrouwen gegeven dat hij nodig had. Verder heeft hij ook tolk gespeeld voor Franck Ribéry. Bayern zette hem mee aan tafel in de onderhandelingen tussen de Fransman en de club, waardoor hij zich belangrijker begon te voelen.”

Bernd Salomon heeft vele uren met Daniel Van Buyten doorgebracht sinds zijn komst bij Bayern. “Zijn lengte is niet zijn enige kwaliteit. Men speelt niet zo lang bij Bayern door toeval. Zijn talent is immens. Hij is sterk in de duels, leest het spel goed en in de heenronde heeft hij meermaals gescoord. Als er een resultaat geforceerd moest worden, was hij vaak in de aanval in de laatste tien minuten van de partij. Zijn analyse van het spel is opmerkelijk: hij kan er uren met passie en intelligentie over discussiëren. Van Buyten doet alles om te slagen. Hij verzorgt zich goed, heeft aandacht voor de kleinste details, zowel in zijn voorbereiding als in het leven. Hij drinkt niet, hij let op zijn voeding, hij houdt van trainen.”

Van Buyten was iets minder beslissend in de terugronde. Ook al liet hij er niets van merken, de ziekte van zijn vader heeft hem getekend. Een spierblessure heeft hem ook van zijn trainingen gehouden. Salomon: “Aan de andere kant heeft hij ook geprofiteerd van het feit dat Bayern geen sterke heenronde speelde, waardoor hij opviel. Toen de falanx wel zijn ritme vond, viel hij minder op in het sterke geheel.” Q

vincent kompany 8,5/10

Manchester City haalde na een sterk seizoen net geen Champions League. Vincent Kompany daarentegen heeft zijn seizoen niet verprutst en dat in een periode waarin hij heel wat moeilijkheden te verwerken kreeg.

De eerste, misschien wel lastigste klip die hij moest omzeilen was het ambitieuze transferbeleid van de Citizens. Er kwamen sterke concurrenten bij. Voor het verdedigende compartiment werden KoloTouré en JoleonLescott aangetrokken. De eerste is een gigant binnen het Engelse voetbal, de tweede, ex-ploegmaat van Marouane Fellaini bij Everton, hoeft in principe niet onder te doen. Het middenveld werd dan weer versterkt met GarethBarry, de Engelse international die overkwam van Aston Villa. Ook PatrickVieira verrees uit de doden, hij hoopte via City zijn plaats op het hoogste niveau weer op te eisen.

Tweede klip: een operatie aan de teen tijdens de voorbereiding op het seizoen. Kompany had enkele maanden nodig om volledig te herstellen. Bij zijn terugkeer begin november werd hij door MarkHughes als balveroveraar geposteerd, een positie die hij vorig seizoen afwisselde met een plaats in de verdediging. De komst van Roberto Mancini viel samen met een zekere stabiliteit. Kompany werd zeker van zijn plaats in het hart van de verdediging. Met uiteindelijk 25 wedstrijden in de competitie, waarvan 21 als titularis, heeft de Brusselaar een mooie eindbalans. Hij scoorde twee keer, twee stevige kopstoten op corner.

“Kompany heeft een heel sterk seizoen gespeeld”, oordeelt Philippe Auclair . “Hij is een van de anciens binnen de kern. De club is tevreden over hem.”

Jean-François Remy leerde Kompany kennen tijdens de Olympische Spelen in Peking, waar hij assistent-trainer was van Jean-François de Sart. “Vincent is nu in staat de bal weg te werken als het warm wordt in de verdediging, terwijl hij er in het begin het veld mee wou oversteken. Op het einde van de competitie heb ik hem wel weer dingen zien doen die typisch zijn voor hem. Hij volgt gewoon het parcours van elke talentvolle jonge speler: flamboyant in het begin, een terugval door blessures en doorzetten tot hij opnieuw zijn niveau haalt.” Q

marouane fellaini 8,5/10

Na een blessure aan de ligamenten, opgelopen tijdens de stadsderby tegen Liverpool, werkt MarouaneFellaini hard aan de weg terug. Hij ziet de doodschop van de Griek Kyrgiakos als part of the game en ervaart deze hindernis in zijn race naar de top als leerrijk.

De publiekslieveling van de Toffees was bezig aan een heel sterk seizoen. Philippe Auclair: “Vóór zijn blessure was Fellaini zonder discussie de beste verdedigende middenvelder in de Premier League. Hij slaagt erin overal te zijn op het veld. Die jongen is fysiek een beest en kan dat combineren met zijn mooie techniek. Aan zijn houding op het veld is er nog werk en ook de ellebogen die hij graag gebruikt moet hij achterwege laten. Het staat vast dat zijn terugkeer Everton volgend seizoen goed gaat doen.” Q

eden hazard 8,5/10

In goed twee jaar groeide Eden Hazard uit tot een van beste Belgische voetballers en een van de toppers in Frankrijk. Voor het tweede jaar op rij werd hij verkozen tot grootste belofte van de Franse competitie. “Hij is niet langer een revelatie maar een bevestiging”, verklaart Vincent Duluc, chef-voetbal bij L’Equipe. “Hij behoort tot het type-elftal van onze krant voor dit seizoen. Het is een van de zeldzame spelers die een man kunnen voorbijgaan met de bal aan de voet. In Frankrijk houden ze van zijn dribbels.”

“Hij heeft een prachtig seizoen achter de rug”, zegt Stéphane Kohler, LOSC-specialist bij dezelfde krant. “Minder begonnen, maar een schitterende tweede seizoenshelft. Lille was toen ook veel regelmatiger.”

“Hazard maakte het verschil met zijn dribbels”, zegt Jean-Pierre Mortagne, journalist bij radiozender France Bleu. “Dat is ook de reden waarom Lille zo veel penalty’s kreeg. Vroeger dribbelde hij vaak zonder doel, dit seizoen weet hij het juiste moment af te wachten. Hij is efficiënter in dienst van het spel.”

“De laatste tijd speelt hij niet op zijn beste niveau en trainer Garcia verklaart dit door het feit dat hij moeite heeft om de media-aandacht sinds de fameuze uitspraak van ZinédineZidane ( die zei dat hij Hazard naar Real Madrid zou brengen, nvdr) te verwerken”, gaat Kohler verder. “Op zijn leeftijd is hij het grootste talent in het kampioenschap, zelfs als ze hem vergelijken aan de hand van de superlatieven die ze ook bij de gouden generatie van ’87 ( Hatem Ben Arfa, Samir Nasri) gebruikten. Men is geschrokken van zijn maturiteit. Op het terrein raakt hij er stilaan van overtuigd dat zijn beste positie net achter de spitsen is. We zien hem vaker starten op links en dan in de loop van de match wisselen met Gervinho.”

“Wat ze zich hier het meest beklagen, is dat hij een Belg is”, besluit Kohler. Onlangs verklaarde SylvainWiltord tijdens de uitreiking van de UNFP-trofeeën hoe verrassend hij het wel niet vond dat Raymond Domenech hem niet in zijn selectie had opgenomen voor de wereldbeker … Q

JAN VERTONGHEN 8/10 JanVertonghen heeft zijn seizoen met een verkeerde, extrasportieve, noot afgesloten. Tijdens het vieren van de bekerzege liet de Rode Duivel zich gaan met wat provocerende liederen aan het adres van de Rotterdamse ‘vijand’. De beledigingen kwamen ongelegen, aangezien beide partijen net de rivaliteit tussen de clubs probeerden te bedaren. Vertonghen heeft zich dan ook oprecht geëxcuseerd.

Het belangrijkste is dat Vertonghen op een fantastisch seizoen mag terugkijken, zegt ArnoutVerzijl van Elf Voetbal. “Hij heeft het vertrek van zijn vriend Vermaelen moeiteloos opgevangen en zich onder trainer MartinJol tot een vaste waarde in de verdediging van de Amsterdammers ontpopt. Hij is onverzettelijk in de duels, snel en heeft heel zuivere verdedigende kwaliteiten. Dit seizoen heeft hij zijn vaardigheden nog uitgebreid met een schitterende crosspass, een onmisbaar element om een complete voetballer te worden bij Ajax. In de jaren negentig was Frank de Boer in staat passes tot tachtig meter uit te delen. Zover is Jan nog niet, maar zijn passes van vijftig meter zijn al heel precies. Binnenkort wordt Ajax te klein voor hem. Nochtans is nog niet alles aan zijn spel perfect. Bij Ajax moet hij verdedigen met heel veel ruimte in zijn rug, en Europees liet hij zich tegen Juventus tweemaal vangen door de ervaring van vooral Amauri. De Italianen schakelden zo met 1-2 Ajax uit in de Europa League.” Q

jean-françois gillet 8/10

De spionkop scandeert de naam van Jean-François Gillet wanneer hij op het veld komt tijdens de opwarming, waarop hij hen een teken geeft met de hand. Ook buitenshuis doen de fans dat. Niet uit bijgeloof, Jef heeft de sympathie van de fans gewonnen. Hij was briljant in de Serie B, nu is hij in de Serie A zo mogelijk nog beter.

Het kampioenschap van Bari valt samen te vatten in twee fases: eerst een hele goede, daarna een mindere periode van twee maanden waarin de resultaten tegenvielen. Toen het behoud vaststond, verdween de concentratie bij een aantal spelers. Aanvoerder Gillet deed daar niet aan mee: zijn seizoen was constant.

Als dertiger sprak Gillet zijn ervaring aan. Tijdens het hele kampioenschap blunderde hij niet één keer. De club heeft de Belg dan ook een verlenging van zijn contract tot 2014 aangeboden. Met 317 wedstrijden voor rood-wit op zijn conto is hij maar één duel verwijderd van het clubrecord. Q

LOGAN BAILLY 7/10

Anderhalf jaar geleden was de transfer van Logan Bailly naar Borussia Mönchengladbach spectaculair door … de schoonheid van zijn vriendin. Jan Lustig, die Gladbach volgt voor Kicker, glimlacht bij de herinnering. “Extravagant als hij is, heeft hij met spectaculaire reddingen zijn strepen verdiend. Hij is erin geslaagd zijn vriendin te doen vergeten. Dit seizoen was hij iets minder briljant dan in de terugronde van vorig jaar, waarin hij tot Speler van het Seizoen werd verkozen door de supporters. Het was opvallend dat hij die prijs kreeg, omdat hij nog maar een paar maanden voor de club uitkwam. Al zal het zeker meegespeeld hebben dat hij een van de spelers was die voor het behoud in de Bundesliga hebben gezorgd. Dit seizoen hebben de supporters nooit in angst moeten leven en daardoor heeft hij zich minder laten opmerken. Hij pakte punten, zeker op het einde, maar hij heeft zich toch ook zestig keer moeten omdraaien. Daar was hij wel niet als enige verantwoordelijk voor. Het was het probleem van de hele ploeg.”

Lustig vindt dat Bailly zich goed aanpaste aan de stijl van de Bundesliga, waar een keeper de bal niet blokkeert, maar vaak spectaculair terugbokst. “Hij is heel sterk op ballen die van dichtbij op hem worden geschoten, wat bij Borussia vaak gebeurde. Hij ziet het spel goed en heeft een goede sprongkracht. Hij is wel kwetsbaar op hoge ballen en houdt niet echt van man-tegen-mansituaties.” Q

Toby Alderweireld 7/10

Na het vertrek van ThomasVermaelen naar Arsenal wist Toby Alderweireld, die vorig seizoen slechts vijf matchen volmaakte voor Ajax, een basisplaats in de verdediging van de Nederlandse vicekampioen te veroveren.

“Zijn seizoen is nog opmerkelijker dan dat van JanVertonghen“, oordeelt Arnout Verzijl van Elf Voetbal. “In het begin van deze competitie was hij nog een beginneling, maar hij is tijdens het seizoen geruisloos gegroeid. In alle anonimiteit heeft hij zichzelf kunnen ontpoppen tot titularis. Alderweireld kreeg amper kritiek, wat toch opvallend is bij een bruisende club als Ajax, waar critici hun harde woorden nooit op zak houden. Dat zegt voldoende over de kwaliteit van de 21-jarige verdediger. Samen met Vertonghen in het hart van de defensie, en met EyongEnoh en DemydeZeeuw voor zich, heeft Alderweireld zich kunnen concentreren op zijn defensieve taken. Hij trekt zich goed uit de slag, maar om een echte grote te worden moet hij de andere facetten van zijn spel ontwikkelen. Voor een club als Ajax heeft hij zeker de kwaliteiten.” Q

nicolas lombaerts 7/10

Nicolas Lombaerts is populairder dan ooit bij Zenit Sint-Petersburg”, signaleert Vladimir Grabischenko, correspondent in België van Komanda en andere sportmedia uit Rusland en Oekraïne. “De supporters houden van zijn intelligentie, van zijn beschikbaarheid, zijn zin voor dialoog en zijn voortdurende vriendelijkheid. Oud-ploeggenoot Anatoly Tymoschtchuk, nu bij Bayern München, sprak zijn naam op Oekraïense wijze uit, en die naam is gebleven: Mykola. Lombaerts spreekt vier talen en drukt zich altijd in het Russisch uit als er niet te veel volk rond hem staat. Onder Luciano Spalletti beleeft hij een heel interessant seizoen. Dick Advocaat speelde vaak met dezelfde basiself, terwijl Spaletti meer roteert. In het hart van de defensie zijn er twee plaatsen voor drie spelers: Fernando Meira, Ivica Krizanac en Lom-baerts. Die speelt vaak en neemt een belangrijke rol op zich. Hij heeft Zenit naar Rostov-aan-de-Don gestuwd. Daar wonnen ze de finale van de Russische beker tegen FK Sibir Novosibirsk. Lombaerts is een echte vedette in Sint-Petersburg. Zijn stille kracht heeft zelfs de aandacht gewekt van kranten die minder met voetbal bezig zijn. Q

emile mpenza 7/10

Emile Mpenza is met succes teruggekeerd op het hoogste niveau, hij kwam bovendrijven bij Sion. In een competitie die minder bekend is dan de Engelse of Duitse vond hij een omgeving die op zijn maat gesneden is. “Hij is hier aangekomen met een bepaald krediet, zeker bij de Duitstalige pers die gericht is op de Bundesliga. Zijn ervaring met Schalke 04 en Hamburg heeft hem hier tot een belangrijke speler gemaakt”, verklaart Stéphane Fournier, journalist bij de Zwitserse krant Le Nouvelliste. “Maar hij bracht meer dan ze van hem verwachtten. Mpenza had een mindere periode in de winter, bij het begin van de terugronde, maar vond daarna zijn fysieke kracht terug. Hij werkte hard. Het spelbeeld van Sion veranderde volledig en door zijn inspanningen creëerde hij veel ruimte voor zijn teamgenoten. Met 21 goals is hij de productiefste spits van Sion sinds de promotie in 2004. Ook in de kleedkamer toonde hij persoonlijkheid. Niet door zijn carrière, maar door zijn ervaring en houding op het veld.”

Nochtans behoorde Mpenza niet bij de vier genomineerden voor speler van het jaar in Zwitserland. De uitleg is logisch: “Hij haalde doorheen het seizoen geen constant niveau en ook de mindere prestaties van zijn club hebben daar iets mee te maken.”

Het niveau van de Zwitserse competitie en zijn gewoonte om veel van club te veranderen zorgen voor transfergeruchten. Fournier: “Hij zegt dat hij niet op een vertrek aast, maar volgens mij zal hij een interessant bod uit Engeland of Duitsland niet afslaan.” Q

gaby mudingayi 7/10

Het seizoen 2009/10 van Gaby Mudingayi leest als een triptiek. Het eerste hoofdstuk was de hel. Eerst werd een transfer naar Napels aangekondigd, maar uiteindelijk moest hij tegen zijn zin bij Bologna blijven. Normaal gezien is de middenvelder geen man van het harde taalgebruik, maar deze keer was de relatie met zijn coach zo slecht dat hij weigerde te spelen als de trainer erom vroeg. Begin oktober bevestigde hij bij de nationale ploeg zijn mindere vorm.

Op 21 oktober, de dag dat Giuseppe Papadopulo aan de deur werd gezet en vervangen door Franco Colomba, begon de ommekeer. De nieuwe coach had een plan met de Belg en wou hem niet meer laten vertrekken tijdens de winterstop. Op 8 november liet Colomba hem invallen tegen Palermo, nadat hij hem omhelsde en het publiek vroeg om voor hem te applaudisseren. Drie weken later was Mudingayi weer basisspeler.

De wedstrijd tegen Bari op 24 januari lanceerde Mudingayi helemaal. Hij werd een sleutelspeler en beleefde vier sublieme maanden. Het hele middenveld leek zijn bezit en hij scoorde zelfs. Mudingayi deed meer dan zijn niveau van bij Lazio terugvinden: hij maakte van zijn positiespel nog meer een kwaliteit en verbeterde zijn houding. Hij pakte bijvoorbeeld beduidend minder kaarten: 9 gele tegenover 13 gele en 2 rode het seizoen ervoor. Daarenboven toonde hij zich efficiënter en nam hij weinig risico’s, door in de opbouw snel de bal door te geven aan Roberto Guana. Door zijn sterke seizoensslot steeg zijn prijs op de transfermarkt. Q

filip daems 6,5/10

De kapitein van Borussia Mönchengladbach trekt zich niet veel aan van de kritiek. Hij eindigde met zijn club twaalfde in wat al bij al een rustig seizoen was in de strijd voor het behoud. Jan Lustig, journalist bij Kicker, volgt Filip Daems sinds zijn aankomst bij de club in februari 2005. “In het begin stond hij linksachter, maar later werd hij ook in het hart van de defensie geposteerd. Op het einde van dit seizoen heeft hij zelfs zijn plaats op de flank heroverd, waardoor Dante centraal ging voetballen. Daems is het prototype van een speler die je niet opmerkt. Zelden laat hij iemand passeren, zelden ligt hij aan de basis van een tegendoelpunt, hoewel zijn kopspel, door zijn kleine gestalte, niet perfect is. Toch een minpunt: de verdediging is niet schitterend. In 34 wedstrijden kregen ze 60 goals tegen en zo eindigden ze met een negatief doelpuntensaldo van 17. Dat is veel voor een club die een betere eindstand ambieert.”

Daems is goed teruggekomen van een jaar afwezigheid ten gevolge van een blessure. “Hij is moedig, regelmatig, en zelfs in staat om soms offensief iets bij te brengen. Laten we zeggen dat hij een middelmatige speler is in de Bundesliga, die past bij het imago van zijn club.” Q

anthony vanden borre 5,5/10

Moeten we Anthony Vanden Borre beoordelen op basis van zijn talent of op puur statistische gegevens? Als we het eerste in rekening brengen, moeten we zeggen dat hij ontgoochelde. Na zijn vertrek bij Anderlecht is hij nooit echt doorgebroken. Niet bij Genoa, noch bij Portsmouth.

Als je evenwel puur op de cijfers afgaat, moet je toegeven dat er niet veel Belgische spelers de Cup Final mogen spelen. Met 25 wedstrijden in de Premier League, waarvan 19 als basisspeler, is hij dit seizoen ook vaak aan bod gekomen. “Ik denk dat hij pech heeft gehad”, legt Neill Allen, journalist van Portsmouth News uit. “Eerst waren er de financiële problemen van de club. Daarna heeft hij enkele kansen gemist. Zeker tegen Manchester United, waar hij helemaal de mist inging en zelfs een owngoal maakte. Dan heeft hij te maken gehad met een blessure aan de hamstrings, die hem acht weken van het veld hield. Toen hij terugkwam, pakte hij meteen rood tegen Blackburn. Hij heeft zijn seizoen gelukkig gered met een zeer sterk seizoensslot. Avram Grant heeft begrepen dat Vanden Borre beter is als flankspeler dan als verdediger. Door zijn technische bagage wordt hij automatisch naar voren gestuwd.”

In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Wolverhampton kreeg Vanden Borre zijn beste cijfer van het seizoen, met daarbij de vermelding ‘blijft verbazen’. Jammer genoeg kwam zijn sterke periode wat laat, maar hij moet toch in staat zijn om potentiële kopers te overtuigen. Q

moussa dembele 5/10

Moussa Dembélé werd lange tijd beschouwd als het grootste Belgische talent en maakte dat vorig seizoen helemaal waar: hij hielp AZ aan de titel en scoorde op het veld van Willem II een doelpunt dat volgens de Nederlandse tv het achtste wereldwonder was.

Dit seizoen is de Belgische spits in de anonimiteit vervallen. Net als zijn ploeg, die verweesd achterbleef na het afscheid van Louis van Gaal en na het vertrek van voorzitter en hoofdsponsor Dirk Scheringa ook met financiële problemen te maken kreeg. Zijn ster is getaand, de grote clubs praten minder over hem. Ook zijn prestaties voor de Rode Duivels waren teleurstellend.

“Ook in Nederland blijft Dembélé een mysterie”, geeft Arnout Verzijl toe. “We stellen ons veel vragen. Wat wil hij eigenlijk? Wat is zijn beste positie? En vooral: waarom slaagt hij er niet in zijn onweerlegbare kwaliteiten te laten zien? Iedereen is het erover eens dat hij een fantastische voetballer is. Hij kan iedereen dribbelen, om dan te merken dat hij nog dertig meter van de goal verwijderd is. En het is daar dat de groten legende schrijven. Moussa raakt niet tot aan de goal, of zeer weinig toch.” Q

KEVIN MIRALLAS 4/10

Twee jaar geleden verliet KevinMirallas Lille. Hij koos voor Saint-Etienne, een ploeg die ondanks een mooie geschiedenis jaarlijks moet vechten voor het behoud, terwijl Lille seizoen na seizoen in Europa aantreedt.

Hoe verging het Mirallas? Op rechts wil hij bij les verts niet spelen en net als bij Lille is zijn plaats in de basiself onzeker.

“Mirallas vonden we dit seizoen het meeste terug op de bank of zelfs in de tribune”, getuigt Vincent Duluc, journalist bij sportkrant L’Equipe. “Zijn seizoen was erg teleurstellend. Op een bepaald moment vroegen ze zich bij Saint-Etienne af waarom hij nog steeds geselecteerd werd voor de Rode Duivels. Hij heeft nochtans kwaliteiten. Men herinnert zich nog steeds de speler die schitterde in zijn beginmatchen bij Lille en goed speelde op de Olympische Spelen in Peking. Maar nu is hij niet meer dezelfde speler. Deze situatie lijkt mij bijzonder nefast voor zijn verdere ontwikkeling. Saint-Etienne is een club die al twee jaar tot de slotmatchen van de competitie moet wachten om zeker te zijn van het behoud, en daarbij is het een ploeg vol jongeren, die slecht begeleid worden. Zijn carrière heeft nood aan een nieuwe start, ik heb de indruk dat hij zijn kansen bij Saint-Etienne opgebruikt heeft.”

door de redactie

Van Buyten is nu dé patron in de verdediging. Wiltord vroeg zich verbaasd af waarom Eden Hazard door Domenech niet voor het WK geselecteerd was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier