De Liga wil de instroom van Amerikaanse spelers indijken.

Is het uit financiële noodzaak? Of omdat de clubs merken dat supporters afhaken wanneer vooral Amerikanen van tweede garnituur meespelen? Feit is dat de Belgische eersteklassers almaar nadrukkelijker de neiging tonen om de Belgische kaart te trekken.

Twee jaar geleden was het Optima Gent dat het voorbeeld gaf door acht Belgen en slechts twee Amerikanen in zijn kern op te nemen. Een nobel project dat spijtig genoeg maar van korte duur was. Dit seizoen was het Luik dat iets gelijkaardigs probeerde. En volgend seizoen misschien Leuven. De Leuvenaars spraken eigenlijk eind vorig seizoen al van een meer Belgische invulling van hun ploeg. Maar dat bleef toen bij woorden. Door het aanwerven van Tony Van den Bosch als technisch directeur lijkt het hen dit keer echter menens. VDB brengt in zijn zog alvast de jonge talenten Yannick Desiron, Ruben Luyten en Elias Lasisi mee naar de SportOase.

Pepinster, waar Axel Hervelle zich inkocht als aandeelhouder en sportief directeur wordt, wil eveneens jong en Belgisch gaan. Hervelle kondigde bij zijn aanstelling meteen aan dat de Luikenaars weer een team moeten worden dat bekendstaat om zijn uitstekende jeugdopleiding. Zoals in de tijd onder Niksa Bavcevic. Zijn eerste target: de transfer van Guy Muya (ex-Pepinster), einde contract bij Luik. Verder wil Hervelle werk maken van het behouden van Maxime De Zeeuw, dit seizoen gehuurd bij Charleroi, en het aantrekken van enkele jonge Belgische talenten. Bergen koos voor Yves Defraigne als coach. De Gentenaar zei dat hij met Belgen wil aantreden. Hij verwees naar het feit dat Senne Geukens en Lionel Bosco vaak speelden bij Gent.

Domien Loubry, dit seizoen kampioen in tweede klasse met Gembo, ziet het graag gebeuren, want hij trok in het verleden al meermaals aan de alarmbel. “Het is spijtig dat Belgen vaak naar lagere klassen moet afzakken om aan de bak te komen. Senne Geukens moet nu ook de stap achteruit zetten.” Of Randy Oveneke, die nog tot de kern behoorde van de Belgian Lions bij het EK van 2011, maar nadien zijn heil diende te zoeken bij tweedeklasser Essor Charleroi.

Ook vanuit de Liga wil men nu meewerken aan verandering. Vanaf het seizoen 2013/14 zullen alle eersteklassers verplicht worden zes spelers die in België opgeleid zijn (ongeacht hun nationaliteit) in de kern op te nemen.

door Daniel Devos & Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier