Belgium on tour

Eden Hazard © BELGAIMAGE

De nieuwe competitie is ondertussen drie speeldagen ver. Het WK ligt alweer even achter ons en binnenkort beginnen de Rode Duivels aan twee nieuwe opdrachten: de kersverse Nations League en vervolgens de kwalificaties voor het Europees kampioenschap in 2020.

Dat EK valt samen met de zestigste verjaardag van de UEFA en wordt in twaalf verschillende Europese landen gespeeld. Twaalf landen, tot in Azerbeidzjan toe, maar niet in België. Het EK doet Amsterdam aan, München, Rome, Boekarest, Londen… maar niet Brussel, de hoofdstad van Europa. De supporters van de Rode Duivels zullen hun ploeg geen enkele keer in eigen huis kunnen aanmoedigen. Want: er geraakte geen deftig stadion in orde.

Dat is wraakroepend en de schuldigen daarvoor zijn bekend: de politici die een verrottingsstrategie hanteren. ‘Laten we alles maar zoveel mogelijk uitstellen en saboteren, dan komt er een moment dat het allemaal te laat is en dan zijn we ervan af.’ Het heeft iets pervers’, het is vergelijkbaar met altijd net wat verder over de balustrade gaan hangen, tot je in de diepte stort. Wat wil je ook, met een politieke generatie die zich van verkiezing naar verkiezing kletst via boerkini’s en andere non-issues en het ondertussen vertikt om ook echt beleid te voeren. Bovendien zien sommige partijen liever dat de Rode Duivels falen dan slagen. Shame on them!

De Rode Duivels zullen dus op het EK van 2020 alleen in het buitenland aan het werk te zien zijn. Dat is dan een groot geluk voor de toeschouwers over heel Europa. Belgium on tour, de mooist voetballende ploeg ter wereld die de voetballiefhebbers overal gaat verwennen. Eden Hazard en co als een rondreizend gezelschap van artiesten.

Hopelijk zullen er dan ook meer Belgen de verplaatsing maken naar de stadions dan in Rusland het geval was – misschien werden ze daar afgeschrikt door doemverhalen over hooligans en andere veiligheidsproblemen. Want het mooiste als sportman of sportvrouw blijft toch om live aangemoedigd te worden door een grote schare fans en landgenoten.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier