Zes op zes beloofde Aimé Anthuenis twee weken geleden. Zes op zes of het is voorbij. Niet dat de coach dan zelf de handdoek zou gooien, maar dan mocht er wel definitief een kruis worden gemaakt over het WK in Duitsland en was het aan de bond om een einde te maken aan zijn contract. Na de twee duels bleek dat, gezien de relatieve sterkte van de beide teams, uiteindelijk geen al te stoere uitspraak, maar Anthuenis vervulde wel dit tussencontractje. Een nieuwe hakbijl kan nu – even ? – wachten, tot op 4 juni in Belgrado opnieuw een wedstrijd van alles of niets op de agenda staat. Na vijf wedstrijden vier punten achterstaan op Servië en twee op Spanje is nog steeds geen garantie op succes, weten ze op de bond. Anthuenis rekende zich vrijdag dan ook niet rijk. “De uitslagen van woensdag leerden me twee dingen qua stand. Bosnië is uitgeschakeld en Litouwen doet in mijn ogen ook niet meer mee. Ze gaan nog wel her en der punten van anderen afsnoepen, maar voor het WK schrap ik hen. Daar gaat het tussen ons drie en daarbij hebben wij de slechtste uitgangspositie. En dan kan je nogmaals dat gelijkspel in Charleroi tegen Litouwen heel hard betreuren.”

De verplaatsing naar San Marino leverde een draak van een match op. “Voetballen op een slecht veld, voor 300 toeschouwers, ik weet wel dat het allemaal geen excuus mag zijn, maar het speelt wel mee in het hoofd”, besefte zaterdagavond ook Olivier Doll. “Het belangrijkste was de thuismatch tegen Bosnië. Daar hebben we wél wat laten zien.”

De gelegenheidsrechtsachter van de Rode Duivels staat straks graag opnieuw zijn plaats af aan Eric Deflandre. “Voor mij is dat de vaste rechtsachter van de nationale ploeg. Ik heb nooit die plaats geambieerd en ga nu ook geen stoute uitspraken doen. Ik ben ambitieus, wil straks weer tot de achttien behoren voor de trip naar Belgrado en eens dat lukt, wil ik weer bij de elf zijn, maar waar maakt me niet uit.”

Het zou centraal in de verdediging kunnen, want Vincent Kompany pakte in San Marino zijn tweede gele kaart. Anthuenis wil zich over dat probleem nog niet uitspreken. “In het voetbal weet je nog niet wat er over tien dagen gaat gebeuren, laat staan over twee maanden. Twee weken voor die match gaan we zien wie beschikbaar is en afhankelijk daarvan zullen we wel zien. Simons heeft me op het middenveld twee keer bevrediging geschonken, niet alleen door zijn verdedigend werk – de organisatie zat goed strak – maar ook offensief. Ik ben zijn steekpasses tegen Bosnië niet vergeten. Alleen kan ik nu niet zeggen of hij daar straks ook zal spelen, dat zal van de beschikbaarheid van anderen afhangen. Ook Vanderhaeghe was belangrijk, in die zin dat hij de rol vervulde die eerder in de campagne Clement op zich nam. Sterk in de tactische richt-lijnen, het verlengstuk van de trainer. Hun inbreng stelde iemand als KoenDaerden in staat om zich ook offensief uit te leven. Nu hadden we door omstandigheden geen Mbo die dat aan de rechterkant ook moet kunnen, maar misschien is die over twee maanden wel in vorm.”

Thomas Buffel is weer in vorm en dat scheelde. Anthuenis : “En dan zie je wat je door omstandigheden de vorige herfst hebt moeten missen. Dat hij onder Gullit niet speelde, heeft ook een zware invloed gehad op ons spel. Toekomstgericht heb ik mooie dingen gezien. De snelheid en agressie van Emile, de terugkeer van Buffel, Daerden, de verstandhouding tussen Kompany en Van Buyten centraal achterin, we hebben weer wat duo’s. En daar zocht ik naar, want ik ben eigenlijk geen coach die graag wisselt.” (PTK)

PKT

‘We hebben weer wat duo’s. En daar zocht ik naar.’ (Aimé Anthuenis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier