Dieter Van Tornhout (19, spits) is één van de vele spelers in de A-kern van Club Brugge die uit de eigen belofteploeg komt. Hij stroomde vorige zomer door, samen met Bart Vlaeminck (20, offensieve middenvelder), Vincent Provoost (20, verdedigende middenvelder) en Glenn Verbauwhede (19, doelman). In november kwam Gunter Vanaudenaerde (20, rechtsback) erbij en Jason Vandelannoite (18, centrale verdediger) en Jeanvion Yulu-Matondo (19, spits) mochten mee op winterstage. Kevin Roelandts (22, middenvelder) is er al drie jaar bij. Sebastian Hermans (21, spits/middenvelder) werd vijf jaar geleden bij Aalst weggehaald. Het oordeel van beloftecoach Cedomir Janevski.

“Van Tornhout is groot, krachtig, sterk in duel, moeilijk van de bal te zetten en hij heeft een goed, hard schot. Hij moet extra aandacht besteden aan zijn eerste balcontrole, zijn startsnelheid, zijn deviatie én – het belangrijkste – zijn positie kiezen voor doel. Die moet soms iets doelgerichter zijn. Vlaeminck is technisch superieur. Vista, infiltratie, scorend vermogen. Moet werken aan : linkervoet, kopspel en duelkracht. Provoost is hetzelfde type als Karel Geraerts. Groot loopvermogen, veel balrecuperatie. Ploegspeler. Kopspel moet beter, ook de timing. Moet beter leren doseren en temporiseren. Verbauwheede is een technisch sterke keeper die goed kan uitverdedigen. Moet proberen volwassen te worden. Vanaudenaerde is tweevoetig en stevig in duel. Goede traptechniek, goede voorzet, maar moet in balbezit nog meer durven. Startsnelheid en positiespel kunnen beter. Vandelannoite is een jongen met veel talent. Rechtsback bij de -18, maar rendeert het best centraal. Slechts 1,79 m, maar grote sprongkracht. Zeer sterk in duel, zeer snel, goed kopspel, goede techniek. Moet de nonchalance bannen en op zijn gewicht letten. Yulu-Matondo heeft ook veel mogelijkheden. Zeer snel, zeer grote sprongkracht, zeer sterk één tegen één. Moet iets koeler worden voor doel en werken aan zijn eerste controle en zijn traptechniek, zeker van zijn linker. Het best centraal voorin, met twee spitsen. Hermans heeft een goede techniek, een goede voorzet, werkkracht, vista. Is snel gedraaid en sterk in de korte combinatie, maar moet zijn acties meer in beweging maken. Heeft het nadeel dat hij klein is en wat kracht mist. Roelandts is zeer polyvalent. Valse trage, sterk aan de bal. Kan het verschil maken, maar overdrijft soms.”

Wie zal er – in navolging van Olivier De Cock, Birger Maertens en Hans Cornelis – ooit doorbreken ? “Het zijn allemaal jongens met veel kwaliteiten, maar je hebt ook wat geluk nodig. Bij de meeste andere eersteklassers kunnen ze meteen meedoen, maar hier wordt Europees, Champions League, gespeeld, hé. Op de ene positie is er ook meer concurrentie dan op de andere, maar ik vind : als je in het tweede jaar niet doorbreekt, moet er een oplossing komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier