De Engelse international Wayne Rooney, nog altijd maar twintig, hoeft momenteel zelfs niet eens te spelen om de aandacht op zich te vestigen. The Daily Mail publiceerde een voorverhaal van de binnenkort te verschijnen autobiografie My Story So Far. Daarin schopt de aanvaller wild om zich heen. Vooral zijn voormalige coach bij Everton, David Moyes, krijgt de volle lading. Rooney geeft de Schot er de schuld van dat hij al in de zomer van 2004 vertrok bij de tweede club uit Liverpool. Hij beticht er zijn oud-trainer van zich te veel met hem te hebben ingelaten. “Ik vind hem bemoeiziek. Hij wil gewoon mensen onder controle hebben. Daarin gedraagt hij zich als een freak”, zo vertaalt Rooney zijn emoties.

Hij besloot definitief te vertrekken uit Goodison Park nadat er in de lokale media verhalen waren verschenen over zijn bezoekjes aan bordelen. Rooney sprak er onder vier ogen openlijk over met Moyes. “De volgende dag stond het verhaal breed uitgesmeerd in The Liverpool Echo“, aldus de aanvaller van Manchester United. “Voor de ogen van alle spelers ging ik tekeer tegen hem. Ik was woest en vol agressie. Hoe kan dat verhaal naar buiten komen behalve via jou ? Mijn besluit stond toen al vast : ik wilde nooit meer voor hem spelen.”

Moyes zou ook al hebben gelekt over de op handen zijnde miljoenendeal met Manchester United. Omdat hij stikjaloers was, vermoedt Rooney. “Na een goed seizoen, waarin Everton als zevende eindigde, denk ik dat hij had verwacht wat meer aandacht te krijgen. Maar toen hij in de gaten kreeg dat ik het meest in de schijnwerpers stond, proefde ik dat hij daarvan gruwelde.”

Beide mannen lagen vaker overhoop met elkaar. Eigenlijk gebeurde het nagenoeg constant dat er conflicten escaleerden. Zo verweet de manager zijn pupil te veel hamburgers te eten. “Ik was jong en zelfbewust”, vertelt Rooney daarover, “want ik speelde op mijn zeventiende al voor de Engelse nationale ploeg. Ik maakte er me niet druk om dat ik hem boos maakte. Ik had er ook geen moeite mee hem daarover een weerwoord te geven.”

Kortom, Rooney wilde in de zomer van 2004 koste wat kost vertrekken bij Everton. Newcastle was de eerste club die een bod uitbracht. “Als niemand anders was gekomen, dan was ik vast en zeker naar daar getrokken. Ik zou overal naartoe zijn gegaan om weg te kunnen van Moyes.” Totdat Manchester United zich meldde en 48 miljoen euro neertelde voor King Wayne Rooney. “Ik wist dat United de club was waarvoor ik wilde spelen.”

Ondertussen raakte echter ook bekend dat Manchester United een van de vijf clubs is die wordt onderworpen aan het grootschalige onderzoek van de Engelse profliga naar frauduleuze handelingen bij transfers. Dit is de uitkomst van de gesprekken die een onderzoeksteam voerde met de voorzitters van de 26 clubs die tussen januari 2004 en januari 2006 op het hoogste niveau uitkwamen. Ook Newcastle, Portsmouth en Bolton mogen zich nog aan een bezoekje verwachten. De profliga zegt duidelijke bewijzen te hebben dat er bij vijftig tot zestig van de circa 320 transfers illegale handelingen plaats hadden. Het gaat daarbij ook om toptransfers.

Manchester United verlengde de overeenkomst van de Italiaanse spits Giuseppe Rossi (19) met twee jaar. Centrale middenvelder Michael Carrick (24) werd weggehaald bij Tottenham. Naar verluidt betaalden de Mancunians twintig miljoen euro voor de zevenvoudige international. Er werd ook een persoonlijk akkoord bereikt met de Braziliaanse Spanjaard Marcos Senna (30, Villarreal), die tien miljoen euro moet kosten.

Het vooruitzicht om met Jerrel Hasselbaink een voorhoede te vormen, was voor collega-spits Darren Bent (22) mede de reden om zijn contract bij Charlton met vier jaar te verlengen.

Valencia verkocht de Italiaanse aanvaller Bernardo Corradi (30) aan Manchester City, waar hij voor drie jaar tekende.

Een ontsteking aan zijn enkel kost de Zweedse international Fredrik Ljungberg (29, Arsenal) de competitiestart.

Liverpool, de club waarvoor hij als kind supporterde, haalde middenvelder Jermaine Pennant (23) weg bij Birmingham. Het betaalde 9,2 miljoen euro, waarvan een kwart wordt overgemaakt aan Arsenal. Birmingham bood Pennant een kans zijn loopbaan weer op de rails te krijgen, nadat hij in 2005 drie weken in de cel zat voor het rijden onder invloed én in een onverzekerde auto. Pennant was de eerste speler met een elektronisch huisarrest na zijn vervroegde vrijlating.

Blackburn Rovers rondde, na Francis Jeffers (Charlton) en Jason Roberts (Wigan), de transfer van de Zuid-Afrikaanse aanvaller Benni McCarthy (28), op een zijspoor bij FC Porto, af. Ze betaalden ongeveer 3,5 miljoen euro voor de spits, die een vierjarige verbintenis kreeg.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier