In de pers lazen we de ambitie om met de BeNeLiga naar een nieuwe voetbalcompetitie te streven.

Een nieuw kampioenschap opzetten naast de vijf bekende, grote kampioenschappen, een middelgrote competitie dus, is een halve oplossing, en dus geen oplossing. Waarom niet direct streven naar een zesde grote competitie? Een beetje lef en durf alstublieft om onmiddellijk iets groots op te zetten. En geen tussenstap die in feite niet zeer aantrekkelijk blijkt.

Wat zijn de voorwaarden voor een groot championship? Een massa van consumenten rond de 60 miljoen bereiken, is het absolute minimum. Dit kan door bijvoorbeeld samen te spannen met enkele liga’s uit Scandinavië, de periferie van Groot-Brittanië en Portugal en Griekenland.

Afstanden kunnen tegenwoordig geen hinderpaal meer vormen en het zou heel innoverend zijn. Voor grote sponsors zou dit zeker ideaal zijn, misschien zelfs voor Europese subsidies?

Concreet zouden er voor België vier (of vijf) clubs deelnemen, voor Nederland vijf (of zes) en voor de andere landen blijven er dan elf of negen plaatsen over; een groot kampioenschap kan wel met twintig ploegen werken.

Dat zou volgens onze bescheiden mening de toekomst zijn voor het voetbal van de Lage Landen en ook voor die andere bijkomende landen. Wat verspreid klein en petieterig is, wordt tezamen ineens groot, naast die andere reuzen.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier