Hoe goed is Dorege Kouemaha, de Kameroener van Club Brugge? Een elftal verdedigers over één aanvaller.

Hij is een meerwaarde voor de competitie’Stef Wils {AA Gent} “Ik speelde al drie keer tegen hem en mijn conclusie is: sterk, behoorlijk snel en redelijk technisch. Wie krachtig en ook nog vrij explosief is, is altijd moeilijk te bespelen. Met de rug naar doel houdt hij gemakkelijk een man af, maar zijn grootste kwaliteit vind ik zijn een-tegen-eenactie: de tegenstander opzoeken en dan een beslissende pass geven. Hij kan een verdediging bezighouden, hij laat je niet gerust. Je moet altijd rekening met hem houden. Hij durft er stevig in te gaan, maar wel met oog voor de bal. Misschien is zijn werkpunt nog efficiënter worden voor doel. Ik vind het in elk geval een uitdaging om tegen hem te staan, om scherper en agressiever te zijn en ervoor te zorgen dat hij niet kan scoren. Hij is een meerwaarde voor Club Brugge en de Belgische competitie. Of hij zal doorgroeien naar de Europese top is moeilijk te voorspellen. Stel dat hij tijdens het WK opgemerkt wordt en zo terechtkomt bij een club waar hij nog beter omringd is en zich verder kan ontwikkelen, dan kan het soms snel gaan.”

‘Je voelt meteen: een heel sterke speler’

Jeroen Vanthournout {SV Roeselare}

“Thuis tegen Club Brugge was uitgerekend de eerste keer dat ik mocht starten en ik kreeg het niet gemakkelijk tegen Kouemaha. Je voelt meteen: dit is een heel sterke speler, fysiek stevig en technisch vaardig. We speelden met drie centraal achterin en ik denk dat hij mij bewust opzocht omdat ik de lichtste en de kleinste van de drie was. Na een kwartier greep de trainer in en ging Kucera bij hoge ballen meer in de dekking op hem spelen. Op dat moment was hij bij Club Brugge nog geen onbetwistbare basisspeler, maar ik ben helemaal niet verrast dat hij ondertussen zowat onmisbaar is geworden.”

‘Hij is een type voor Club Brugge’

Philippe Clement {Germinal Beerschot}

“In november was hij tegen ons niet de spelbepalende speler die hij de laatste maanden is geworden. Er zat toen minder diepgang in zijn spel, zijn ploegmaats wisten nog niet hoe hij speelde en wij slaagden erin de toevoer naar hem af te sluiten. Ondertussen leerden ze hem in Brugge beter kennen en voelt hij er zich lekkerder in zijn vel. Kouemaha is alleszins een sterke jongen die uitstekend zijn lichaam gebruikt en eens hij aan de bal is, er nog moeilijk van weg te krijgen is. Hij behoudt het overzicht en scoort gemakkelijk, maar hij doet ook zijn verdedigend werk. Een spits die van voren staat te wachten en louter gefocust is op doelpunten maken, is hij niet. Zijn werkvolume is groot en dat zien ze in Brugge graag. Het is een club waar iedereen, ook de spitsen, een deel van het vuile werk hoort op te knappen en dat is voor hem geen probleem. Hij is een type voor Club. Wat hij vaak prima doet, is de hoeken ingaan, daar een actie maken en dan een voorzet trappen. Zijn grote voordeel is de polyvalentie van zijn spel. Hij wisselt af tussen afhaken en diep gaan. Een pure spurter is hij niet, Akpala is iets sneller, maar ook in dat onderdeel scoort hij goede punten. Bovendien is hij een spits die past in het systeem van Club Brugge: hij maakt ruimte voor infiltrerende middenvelders als Perisic en Geraerts en dat is heel belangrijk in het voetbal dat zij spelen.”

‘Ik vergelijk hem met Adebayor’

Jonas Ivens {KV Mechelen}

“Toen hij tegen ons inviel, voelde je meteen dat er heel veel druk op onze verdediging kwam. Hij trok precies de ballen aan, zoog het spel naar zich toe en was een uitstekend aanspeelpunt. Kouemaha is stevig en moeilijk van de bal te zetten, is redelijk snel en beschikt over een behoorlijke passeerbeweging. Zijn lichaam verraadt niet wat hij zal doen. Ik vergelijk hem met Adebayor, die is ook veelzijdig en onvoorspelbaar. Volgens mij kan hij nog een stap hoger. De Engelse competitie lijkt mij heel geschikt voor hem.”

‘Hij is een voorlinie op zich’

Denis Viane {Cercle Brugge}

“Kouemaha is beresterk en een voorlinie op zich omdat hij niet enkel zijn aanvallend werk doet en omdat veel verdedigers in België het moeilijk krijgen als ze onder druk moeten inspelen. Ik zie ook dat hij heel dikwijls op de juiste plaats staat om gevaar te creëren en misschien is hij niet een superafwerker, maar hij maakt toch gemakkelijk een goal. Een zuivere targetspits is hij niet, zijn manier van spelen is vooral: de actie maken en van daaruit diepgang zoeken. Ik denk dat hij over het potentieel beschikt om een uitzonderlijke spits te worden, want op korte tijd maakte hij zich toch belangrijk bij een topclub, maar op dat niveau staat hij momenteel nog niet. Hij zit bij Club nog in een groeiproces waarin het onder meer gaat om het gevoel te kweken waar de balans ligt tussen verdedigend en aanvallend werk.”

‘Zijn duelkracht is enorm’

Daan Van Gijseghem {Club Brugge}

“Zijn eerste wedstrijd in België speelde hij tegen Moeskroen en toen zag je al dat hij veel kwaliteiten bezit. Nu ik zelf bij Club Brugge voetbal, leerde ik hem natuurlijk beter kennen. Hij is een sterke beer die het contact met zijn tegenstander zoekt, hij voelt hem graag, dus los je het als verdediger beter op een andere manier op. Toch zijn er nog altijd die met hem het fysieke duel aangaan en blijkbaar denken dat ze het zullen winnen, maar allemaal zie ik ze tegen de grond gaan. Zijn duelkracht is enorm, zijn volledige lichaam is zo sterk. Ongelooflijk. Hij kan een bal bijhouden, kan kaatsen, is vrij snel en verliest zelden het overzicht. Technisch is hij misschien íéts minder en hij is geen dribbelaar, maar hij is wel iemand die twee, drie verdedigers kan bezighouden. Ik denk dat iedereen ondertussen zal beamen dat hij een diepe spits is met wie je veel kanten uit kunt en die veel trainers graag in hun ploeg zouden willen.”

‘Ik vind hem indrukwekkend’

Vincent Euvrard {STVV}

“Ik vind hem indrukwekkend, hij is absoluut een van de beste spitsen en misschien wel dé beste spits in België. Kouemaha is meer ervaren en geslepen dan Lukaku, en Mbokani presteert dit seizoen toch iets minder. Hij is sterk in de lucht en over de grond, hij is een winnaar en slim in zijn loopbewegingen, in het afhaken tussen de linies en het diagonaal weglopen in de rug van de verdediging. Door zijn power en balvastheid is het moeilijk een bal van hem af te pakken. Wat hij graag doet, is de kracht van de verdediger in zijn voordeel gebruiken en zo van hem wegdraaien. In de zestien meter kan je het duel natuurlijk niet vermijden, maar in het veldspel is het beter een metertje afstand te houden en te proberen sneller te denken en op interceptie te spelen.”

‘Hij doet mij wat denken aan Maâzou’

Brecht Verbrugghe {KV Kortrijk}

“Ik vind hem een complete spits. Hij is groot, sterk, staat stevig op zijn voeten, is redelijk snel, kan met een flits een wedstrijd beslissen, haakt af en kan diep aangespeeld worden en daardoor is hij heel moeilijk te bespelen. Zijn kracht is zijn grootste wapen en misschien is zijn kopspel nog zijn minste punt. Zoals hij de laatste maanden speelt, behoort hij zeker tot de beste drie spitsen in de Belgische competitie. Hij doet mij wat denken aan Maâzou. Ik verwacht dat hij nog een mooie carrière maakt.”

‘Je weet niet wanneer hij zal trappen’

Eric Matoukou {Racing Genk}

“Van bij de nationale ploeg ken ik hem al langer dan dit seizoen. Er is niet alleen zijn fysiek vermogen, hij beschikt ook over torinstinct. Je mag hem nooit uit het oog verliezen. Als hij aan de bal is, weet je niet wanneer hij zal trappen en dat is het moeilijkste wat er is voor een verdediger. Hij kan pijn doen. Bij Club Brugge maakte hij een beetje een aanpassingsperiode door, maar nu staat hij er. Met Kameroen speelde hij begin deze maand vriendschappelijk tegen wereldkampioen Italië en tegen de beste verdedigers van de wereld presteerde hij goed, dus de kans is groot dat de bondscoach hem zal meenemen naar het WK in Zuid-Afrika. Hij verdient het, hij bezit veel kwaliteiten en is een echte prof.”

‘Hij is de moeilijkste spits tegen wie ik speelde’

Karel D’Haene {Zulte Waregem}

“Hij heeft enorm veel kracht en door zijn stijl lijkt hij misschien niet zo snel te zijn, maar hij is het wel degelijk, hoor, zelfs op de eerste meters. Tegen ons onlangs was hij ook nog zeer zuiver in de kaats en hield hij op de juiste momenten de bal bij. Voorafgaand aan de goal die hij maakt, is er balverlies, loopt hij zich meteen slim vrij en werkt hij de pass die hij krijgt perfect af. In Brugge, in de heenronde, viel hij in de tweede helft in en maakte hij het verschil. Onze trainer toonde in de voorbereiding op de thuismatch tegen Club Brugge beelden van hoe Kouemaha tegen Roeselare scoorde: in volle loop neemt hij de bal aan, houdt met de schouder een verdediger ( Huyghebaert, nvdr) af en werkt in de volgende beweging ook nog zuiver af. In die fase zitten heel veel kwaliteiten. Hij is in elk geval de moeilijkste spits tegen wie ik dit seizoen al speelde.”

‘Hoe goed is hij in de combinatie?’

Nico Van Kerckhoven {Westerlo}

“Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hij een goede spits is. Of hij ook een héél goede spits is, zal de komende jaren moeten blijken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het iemand is die het ook in een grotere competitie kan waarmaken. Hij is sterk, tamelijk snel en hij schuwt zeker de duels niet, maar mij gaf hij tot nu toe de indruk technisch niet honderd procent te zijn. Het is zeker geen speler die twee man in de zestien meter zal dribbelen. Hij komt uit de tweede Bundesliga ( vanDuisburg, nvdr) en daar zijn kracht en snelheid en gevechtsvoetbal heel belangrijk. Hier is hij pas nieuw, ik vraag mij af hoe goed hij in de combinatie is, hoe hij het zal doen eens meer en meer ploegen hem de ruimte zullen ontnemen en dat van hem meer dan kracht en snelheid zal vergen.”

door christian vandenabeele

“Zijn grote voordeel is de polyvalentie van zijn spel.”

Philippe Clement

“Nog altijd zijn er verdedigers die met hem het fysieke duel aangaan, maar allemaal zie ik ze tegen de grond gaan.”

Daan Van Gijseghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier