Aanstaande zaterdag wordt in de Spiroudôme de 55ste finale van de beker van België gespeeld. Een clash tussen Dexia Bergen en Telindus Oostende. Bondscoach Eddy Casteels blikt vooruit.

Een mooiere bekeraffiche is moeilijk denkbaar. Dexia Bergen en Telindus Oostende gelden immers als de twee voornaamste titelpretendenten en zorgden dit seizoen al driemaal voor spektakel. Telkens won de kustploeg. Ook vanavond/woensdagavond staan beide teams weer tegen elkaar in de competitie, alvorens zaterdag de bekerfinale te spelen. Wat ons meteen bij de eerste parameter brengt die bondscoach Eddy Casteels – vanaf volgend seizoen weer aan de slag bij de Antwerp Giants – deskundig ontleedt …

Mentaal

Eddy Casteels: “Dat Bergen nog niet won, zal hen mentaal alleen maar meer motiveren om in de beker een eerste scalp te pakken. Chris Finch weet perfect de wedstrijden uit te kiezen om zijn spelers op te naaien. Finch verliest veel liever vier keer van Oostende in de reguliere competitie, maar in de play-off of de beker gaan ze tot op het bot, hoor. De bekerfinale is moneytime. Het hele kader bij Bergen is daarop voorzien: de juiste wedstrijden pieken. Vergeet ook niet er dit seizoen ene Travis Conlan rondloopt bij Bergen. Ik ben in mijn hele carrière zelden zo een type als Conlan tegengekomen: amper 25 minuten op het veld en gemiddeld twee puntjes scorend per wedstrijd – in feite niet meer van deze tijd -, maar door zijn leiderscapaciteiten o zo belangrijk voor het team. Hij vertolkt perfect het gevoel van Finch in de kleedkamer. Finch hoeft dan zelfs geen woord te zeggen.

“Dat Bergen afgelopen weekend ook de Final Four van de Fiba Cup moest spelen, is geen nadeel. Integendeel, het is goed dat die twee finales in een week samenvallen. En dat ze mekaar nog drie dagen voor de finale bekampen, zal weinig invloed hebben, Oostende en Bergen hebben sowieso weinig tactische geheimen voor elkaar.”

Voordeel voor Bergen.

Spelerspotentieel

Casteels: “Qua intrinsiek talent mag Oostende zich de sterkere noemen. Titus Ivory, Elvir Ovcina, en zelfs Sam Van Rossom op zijn jonge leeftijd, zijn gasten die het klappen van de zweep kennen. Maar basketbal wordt niet op individueel talent gespeeld en er zijn een paar details die Bergen enorm sterk maken. Bergen is de enige ploeg in België die inzake transitie, zowel offensief als defensief, in het vierde kwart nog op dezelfde manier loopt als in het eerste kwart. De meeste ploegen lopen in het vierde kwart alleen nog vooruit. Bij Bergen zie je die verslapping niet, die blijven gaan. Kan je die transitie ontnemen, dan kom je ver tegen hen. En laat nu net Oostende een ploeg zijn die dat perfect kan. Ivory beslist op het gepaste moment: jongens, wij gaan niet meelopen met hen. Nog zo een detail: Bergen is een van de weinige ploegen die zo snel de bal kunnen laten rondgaan. Soms te snel, waardoor ze de neiging hebben te veel te passen. Dat kan je oplossen door zeer fysiek tegen hen te verdedigen, maar dat is enorm energievretend. Ofwel doe je wat Oostende doet: je laat Bergen lustig rondpassen, je laat hen bij wijze van spreken korfbal spelen, maar de laatste zes seconden van de shotclock zorg je ervoor dat ze geen enkele opening voor een shotpoging vinden. Derde zaak waarmee je bij Bergen rekening moet houden: hun sterkte vanop driepuntafstand. Als Jim Cantamessa zijn dagje heeft, schiet hij je hele verdedigende systeem aan flarden. En dan heb je nog Nate Reinking, Mike Lenzly, Justin Gray, … je mag niemand openlaten. Het voordeel kan natuurlijk ook een nadeel zijn: Bergen is afhankelijk van zijn driepunters.

“Opvallend bij de duels tussen Oostende en Bergen is dat je geen typische match ups hebt omdat het allemaal verschillende types zijn. Zelfs Van Rossom tegen Conlan is eigenlijk geen rechtstreeks duel. Conlan is slim genoeg om het persoonlijke duel met Van Rossom te omzeilen. Op de guardposities is Oostende atletisch sterker. Daarom ook dat Finch voor een speelstijl kiest die bij zijn spelers past: snel, om zo de fysieke duels te vermijden. Inside vind ik Bergen dan weer in het voordeel met George Evans en Ben Ebong. De enige bedenking die ik me daar maak, is: past Evans wel in de filosofie van Finch? In de wedstrijden die ik tegen Bergen coachte, viel me op dat hun samenwerking niet echt overtuigend valt te noemen. Evans heeft zo zijn eigen stijl.”

Voordeel voor Oostende.

De coaches

Casteels: “Als er al één directe match up is in de partij tussen Bergen en Oostende, dan is het wel die tussen beide coaches. Eentje om naar uit te kijken. Sharon Drucker en Chris Finch zijn twee absolute toppers, die het Belgische basketbal serieuze diensten bewijzen. Qua omgang met hun groep gelijkaardige types, ze weten beiden zeer goed hoe ze hun spelers moeten bespelen. Qua tactische aanpak verschillen ze. De manier waarop Finch constant het tempo in zijn ploeg houdt, door onder meer perfect te roteren, daar moet je als coach van de tegenpartij constant attent voor zijn. Hij kan verrassen. Drucker is dan weer een uitstekende coach op het verdedigende vlak: hij durft risico’s nemen en bedenkt interessante tegenzetten.

“Je ziet dat Drucker uit de Israëlische school komt, met afwisselend zoneverdediging en individuele verdediging. Terwijl, als je Finch zijn ploeg ziet spelen: dat is alsof je naar de Phoenix Suns kijkt. Lopen, springen en shotten. Tegen de tijd dat je als ploeg terugloopt en je omdraait, is er al een shot vertrokken.

“Maar als ik dan toch een voorkeur moet uiten in het licht van die bekerfinale, kies ik voor Drucker. Omdat ik zijn parcours tot nu toe hoger inschat dan dat van Finch. Drucker won de Uleb Cup met Hapoel Jeruzalem, dat is nog iets anders dan kampioen spelen met de Sheffield Sharks – met alle respect voor het Engelse basketbal. Drucker heeft bovendien zijn persoonlijkheid getoond in Litouwen, waar hij bij Lietuvos Rytas opstapte omdat de club zijn filosofie niet wilde volgen. Hij heeft het allemaal al meegemaakt, terwijl Finch daar zeker naartoe gaat.”

Voordeel voor Oostende.

De bank

Casteels: “Bergen is een zéér diepe ploeg, waarbij bovendien iedereen zich kan vinden in zijn rol. Jim Potter kan van de bank komen om Cantamessa te vervangen en je enorm pijn doen. Zelfde verhaal bij Evans en Ebong, twee identieke types die elkaar perfect kunnen afwisselen. De bank van Oostende is ook heel sterk, maar ik stel me toch een paar vragen, en dan vooral over de sfeer. Ze halen Donyell Taylor in, terwijl ze op de guard eigenlijk al sterk genoeg stonden. Ik kan me niet inbeelden dat iemand als Chris McCray daar nu happy rondloopt. De bank bepaalt de sfeer in de kleedkamer en ik heb de indruk dat die van Bergen beter uitgebalanceerd is dan die van Oostende. Finch heeft dat beter onder controle omdat hij ook zijn jongens binnenhaalde, die aanvaarden hun rol. Bij Oostende zitten er meer addertjes onder het gras.”

Voordeel voor Bergen.

Het supporterslegioen

Casteels: “De Waalse ploegen hebben een veel trouwer publiek dan de Vlaamse ploegen. Basketbal wordt er anders beleefd. In Oostende hebben ze de beste supporters van België … zolang ze goed spelen. Maar als het niet draait, zitten ze er gelaten bij. De Waalse supporters vragen maar één ding van hun spelers: dat ze hun hart tonen op het veld. Oostende zal wel een speciale actie opzetten voor de bekerfinale, dat doen ze altijd, maar de Bergense supporters zullen achter hun ploeg staan wanneer ze achterkomen.”

Voordeel voor Bergen. S

door matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content