Heusden-Zolder veranderde na de degradatie van naam en stadion. Het is nu een van de promotiekandidaten in tweede klasse, waar vanavond de competitie begint.

S chijven schuren,

Hamers kloppen,

Mannen boren,

Handschoentjes boenen,

Vrouwen vegen,

Stenen stutten,

Vlammen lassen,

Mensen lachen (en eten en drinken),

Terwijl mortel hardt.

FC Beeringen pronkt.

(Surf naar www.kbhzfoto.be, klik op overige, struin door de renovatiewerken en snuif de sfeer.)

Heusden-Zolder, het tapijtje waar Genk zijn kruimels onder veegde, staat weer op eigen benen. Koninklijke Beringen Heusden-Zolder, of korter KBHZ, heet het nu. Niet omdat het met Beringen gefuseerd zou zijn, wel omdat het in zijn stadion speelt. Want omdat de stad Beringen wou dat het voetbal er weer leefde, wees het de concessie van het stedelijk stadion toe aan Heusden-Zolder, dat KVK Beringen er ook wel verder in laat voetballen.

Sinds vorig jaar pas bestaat KVK Beringen als fusieploeg van FC Beringen en Vigor Beringen, beide eersteprovincialers. “KVK Beringen bleek als provincialer niet bij machte voor die opleving te zorgen, terwijl wij bewezen dat we sportief en organisatorisch stabiel zijn én de ambitie hebben om weer naar eerste klasse te gaan. Daarom konden wij in Beringen komen voetballen. Het stadion is inmiddels bijna helemaal opgeknapt, want het was een beetje onderkomen. Mensen die er jaren niet geweest zijn, zullen zeggen : ‘Hier is hard gewerkt.’ Ons eigen stadion in Heusden voldeed niet honderd procent aan de licentievoorwaarden en de gemeente Heusden bleek niet zo voetbalminded”, zegt secretaris FrançoisHusson, overigens geen familie van voorzitter StinHusson.

“Bovendien was er in Heusden geen commerciële uitbreiding mogelijk en konden we de regio te weinig bestrijken. Het stadion van Beringen ligt ook veel dichter bij Heusden-Zolder, slechts twee kilometer, dan dat van Genk. De afstand naar Genk was voor onze achterban toch te groot. Om in Genk te kunnen blijven spelen, hadden we ons helemaal moeten laten opslorpen, maar zo wilden we onze ziel niet verkopen. Dus hebben we nu sportief noch zakelijk totaal geen akkoorden meer met Genk.”

Ervoeren ze bij KVK Beringen de komst van Heusden-Zolder aanvankelijk als die van een koekoeksjong, de frustraties lijken inmiddels voor een groot deel weggestreken. Een onderlinge oefenwedstrijd in het begin van de voorbereiding moest dat onderstrepen. “Twaalfhonderd man”, zegt François Husson, “kwam daarnaar kijken, plus nog eens dertienhonderd man tegen Sint-Truiden. De opbrengst daarvan was volledig voor KVK, dat anders in provinciale misschien tien thuiswedstrijden moet spelen om aan die recette van in totaal vijfentwintighonderd man te komen. Onze commerciële manager kon er ook voor zorgen dat KVK Beringen meegeniet van Telecom United, dat bij beide ploegen rugsponsor werd. En er zijn combiregelingen, waardoor mensen met een abonnement bij KVK aan een verlaagde prijs naar onze wedstrijden kunnen komen. Om maar te zeggen dat de samenwerking er geen is van wij zijn het grote Heusden-Zolder en jullie stellen niks voor.”

Misschien, wordt gehoopt, komt het later tot een fusie tussen KVK en KBHZ, waardoor de verrijzenis van het oude Beringen helemaal een feit zal zijn. Het leeft nu al, merkt Husson. “Jan met de pet denkt weer aan het verleden, de goede jaren van Beringen FC. Zij hebben het verleden in eerste klasse dat Heusden-Zolder minder heeft. Op straat, op café of als je in de winkel komt, overal wordt erover gepraat dat er weer tweedeklassevoetbal is in Beringen. Dat zien we aan de seats en abonnementen die we verkopen. Die verkoop loopt beter dan toen we nog als Heusden-Zolder in tweede nationale zaten.”

KBHZ bleef een profploeg, maar verlaagde na de degradatie zijn budget van 2.500.000 euro naar 1.250.000 euro. Hoewel bij de club gehaald als technisch directeur, droeg ook de uitstraling van LucNilis bij aan het commerciële succes. “Luc Nilis”, zegt Husson, “heeft organisatorisch talent en relaties waardoor deuren opengaan die voor ons anders misschien niet opengingen. Twee spelers van Anderlecht, SofianBenzouien en CédricMelotte, bijvoorbeeld, konden we zo aantrekken. Als spelers over een transfer moeten praten met Luc Nilis is dat toch iets anders dan met mij of iemand anders in de club, hé ( lacht).”

Vijftien nieuwe spelers haalde Luc Nilis, technisch directeur van KBHZ, de afgelopen weken naar de club. Daaronder een paar namen met een verleden zoals DavyOyen, GeorgesArts, BramVanGeel, DavyCooreman, SteveLaeremans of DésiréMbonabucya, aangevuld met jonge talenten zoals BramCriel, Junior of Cédric Melotte. “Ik ben heel tevreden”, zegt Nilis over de voorbije transferperiode. “Met allemaal vrije spelers hebben we toch een kern samengesteld van eenentwintig man, onder wie drie keepers, en met Junior, Camara en Niboua als enige niet-Belgen. We hebben in de transfers geprobeerd het voetballend aspect naar voren te halen, maar het mag natuurlijk niet alleen dát zijn. Daarom hebben we met Camara, Oyen, Laeremans of Biga ook nog mensen die er kunnen staan in de duels. Niet dat we er dringend naar op zoek zijn, maar mochten we nog één positie, een linksvoetige centrale verdediger of linksachter, kunnen krijgen, het zou mooi zijn.”

Tevreden is hij ook over de samenwerking met de club. “Dit is een club waarin je met iedereen een goeie band kan hebben én van de voorzitter krijg ik de vrije hand om al het nodige te doen als technisch directeur.” In die hoedanigheid mag hij ook graag de trainingen van Heusden-Zolder volgen. Of een enkele keer, zoals op oefenkamp in de Ardennen, zelf nog eens de kicksen aanbinden voor een partijtje met de spitsen. “Ik denk dat we van hen tegen nieuwjaar een mooi beeld zullen hebben. Als je niet goed bediend wordt, mag je als spits zijn wie je wil. Maar ik denk dat Mbonabucya zijn goaltjes wel zal maken, met Junior, nog maar 21, ernaast. Verder hebben we nog Yildiz, ook maar een jaar of 20, en Criel, die pas 18 is. Op dat vlak hebben we ook gezocht naar spelers die jong zijn, maar je kan natuurlijk niet alle last op hun schouders gaan leggen.”

Het verdelen van de last, PeterBalette had er de handen vol mee in de voorbereiding. “Nagenoeg de hele kern hebben we na de degradatie moeten vernieuwen en dat blijkt ook uit de voorbereiding, die verliep niet zonder slag of stoot. We zochten voortdurend naar balans. Cooreman kon ik bijvoorbeeld nog nauwelijks aan het werk zien, Arts is bijna de hele voorbereiding out geweest… Niet dat ik me ga verschuilen achter excuses, maar het zijn toch zaken die je in rekening moet nemen als je dat cachet van titelkandidaat meekrijgt. Want een ploeg die zakt, krijgt onmiddellijk de stempel van retour naar eerste klasse, maar het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt.”

Wel kan hij inmiddels terugvallen op een jaar ervaring als trainer in eerste klasse. “Maar ik voel me niet te goed om te zeggen : ‘Ik kan alleen in eerste klasse iets bijleren.’ Ik zal in tweede evenzeer nog zaken opsteken.” Zal hij, Heusdens wedervaren vorig seizoen indachtig, iets veranderen aan de manier waarop hij zijn ploeg laat voetballen ? “Ik kreeg vorig seizoen dikwijls het label van aantrekkelijk voetbal, maar geen resultaat opgespeld, maar dat ligt ook aan de spelers die je krijgt. Van Geel, Mbonabucya, Barka, Cooreman, die moeten het van hun voetballend vermogen hebben, daar is duidelijk naar gekeken. Maar aan wedstrijden beginnen om te winnen of om niet te verliezen, dat is allebei realistisch voetballen. Loeren op de counter blijkt volgens de meesten meer realistisch dan met twee of drie aanvallers te spelen en verzorgd te voetballen ? Maar wie ben ik om niet te zeggen : laat de tegenstander maar komen. Uiteindelijk hebben we dat in eerste klasse ook af en toe gedaan hoor.

“Maar we moeten toch vooral trachten voor winstvoetbal te gaan. We gaan heel waarschijnlijk met ploegen geconfronteerd worden die alles zullen willen dichthouden. In het begin zal het zoeken worden naar openingen. In de voorbereiding is al gebleken dat het zelfs tegen ploegen uit lagere klassen niet zo makkelijk is. De laatste weken voel ik dat bepaalde mensen het ook nodig hebben om wat af te bouwen. Maar onze voorbereiding, dat weet ik, zal zo goed zijn als het eerste resultaat aangeeft. Dus willen we, zoals iedereen, een goede start.”

B jornJanssen is met Yildiz, Doucet, Doumen, Barka, Janssen en Gerits een van de zes, niet eens allemaal basisspelers, overgeblevenen van vorig seizoen. “Het is wel pijnlijk als je de competitie in eerste klasse moet zien starten zonder erbij te zijn,” zegt hij, “maar daar moet je je bij neerleggen. We zullen proberen zo snel mogelijk terug te keren. Daar is tenslotte ook naar gekocht in de transferperiode en we leven nog altijd als profs, dus in het dagelijks leven is er niet zoveel verschil.”

Op het veld, schat Janssen, zal er wel een verschil zijn. “In tweede klasse wordt toch anders gespeeld. Tegen ploegen als Anderlecht of Club Brugge kon je de bal in het middenveld nog eens vragen, ze lieten je voetballen tot de grote backlijn, maar in tweede is het al druk zetten vanaf het middenveld. De druk, denk ik, zal er komen eens we een paar weken niet presteren. Dan gaan we iets meemaken, denk ik. Ze zullen dan wel eens op tafel komen kloppen en dat is normaal als je, voor zover ik weet, de enige profploeg in de reeks bent. Vorig jaar moesten we er gewoon in blijven, nu moeten we een periodetitel pakken of kampioen spelen.”

Maar hij heeft hoop. “Dit is het vierde seizoen dat ik bij Heusden-Zolder zit en ik denk dat we nog nooit zo’n goeie groep hebben gehad als nu. Al was de voorbereiding niet zoals het moest – wat gezien de nieuwkomers logisch is -, op papier zijn we sterk en er wordt weer veel gelachen, wat de laatste jaren niet altijd het geval was. Bij de meeste ploegen met vijftien nieuwkomers vallen er wel eens stille momenten, maar bij ons is het constant ambiance. Buiten het veld is de sfeer enorm, het moet nu alleen op het veld nog klikken.”

Koninklijke Beringen Heusden-Zolder opent vanavond zijn seizoen tegen Union Sint-Gillis.

door Raoul De Groote

‘Op straat, op café, in de winkel : er wordt weer gepraat over Beringen.’ (François Husson)

‘Zo’n goeie groep hadden we nog nooit.’

(Bjorn Janssen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier