LINDELHOEVEN VV

Een fenomeen dat zich in het Limburgse voetbal nogal eens voordeed, was dat clubjes in allerlei regionale sportverbonden gingen spelen vooraleer ze zich – soms pas decennia later – aansloten bij de KBVB. Zo was dat ook in Lindelhoeven het geval. Lindelhoeven is een Noord-Limburgs dorpje dat tot Overpelt behoort en bestaat uit twee gehuchten: Hoeven en Lindel. Voor de Tweede Wereldoorlog hadden die zelfs allebei hun voetbalploegje.

Het huidige Lindelhoeven VV dateert van 1958, maar de eerste jaren werd er alleen cafévoetbal gespeeld. In 1968 sloot de club zich aan bij de Koninklijke Belgische Liefhebbers Voetbal Bond (KBLVB) en in 1970 dan uiteindelijk bij de KBVB. Daar speelde Lindelhoeven VV bijna dertig jaar lang in derde en vierde provinciale, tot in 1998 de promotie naar tweede volgde. In 2008/09 wisten de rood-zwarten zelfs tot de provinciale elite door te stoten. Dat duurde maar één jaar maar het seizoen erop volgde weer een titel in tweede provinciale zodat Lindelhoeven VV nu opnieuw in eerste staat. Niet slecht voor een dorp van maar 3400 zielen.

De opmars die Lindelhoeven VV het voorbije decennium kende, is voor een stukje nog terug te voeren tot de goede jeugdlichting uit de jaren tachtig. Sommigen daarvan versterkten later de eerste ploeg, anderen zwierven al eerder uit, zoals Bernt Evens, die van 1984 tot 1989 bij Lindelhoeven actief was en nadien naar Lommel trok.

Ludo Vanhelden coachte de jonge Evens bij de miniemen en herinnert zich de gedrevenheid van zijn pupil: “Die viel enorm op. Bernt kon niet verliezen, dan reageerde hij furieus.” Bernt Evens speelde in die tijd centraal op het middenveld. “Dat kwam door zijn loopvermogen,” zegt Vanhelden, “maar hij trok het spel ook wel naar zich toe. Hij was de echte leider op het veld, veeleisend voor zijn medespelers maar nog meer voor zichzelf.” De oud-miniemencoach stipt nog een andere eigenschap van Bernt Evens aan: “Hij was een echt trainingsbeest. We hadden wekelijks maar één groepstraining, maar hij was elke dag wel met sport bezig, ook onder impuls van zijn vader. Hij ging bijvoorbeeld vaak lopen.”

Een veelzeggend detail herinnert Vanhelden zich nog van zijn bezoeken aan het gezin Evens: “Als ik bij hen thuis kwam, dan viel het me op hoe hij op zijn voeding lette en altijd op tijd ging slapen en zo. Toch wel opmerkelijk voor een twaalfjarige.”

Het was dus duidelijk dat Bernt Evens hoger zou mogen mikken dan provinciale. Hij trok eerst naar het naburige Lommel en twee jaar later de grens over, naar PSV Eindhoven. Via omzwervingen bij Racing Genk, Maasland, Antwerp en Westerlo, kwam hij in Brugge terecht, waar hij eerst voor Club speelde en momenteel voor Cercle.

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: Tom De Sutter (KVV Balegem)

DOOR PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: JURGEN VANTOMME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier