Ieder nadeel ep zijn voordeel“, verwijst SV Zulte Waregemmanager Vincent Mannaert naar een uitspraak van Johan Cruijff als hij het heeft over de langdurige blessure van smaakmaker Franck Berrier. De 26-jarige Franse koning van de assist (dit seizoen goed voor dertien stuks, vorig jaar vijftien) onderging vorige week al een kijkoperatie. Morgen/donderdag wordt hij geopereerd aan zijn gescheurde voorste kruisbanden. Hij zal naar verwachting vier tot zes maanden niet inzetbaar zijn en mag zo de rest van het seizoen én vooral zijn droomtransfer vergeten.

“Zijn uitvallen was een ferme mokerslag. Het gaf ons een tweeledig gevoel”, stelt Mannaert. “Een tegenvaller, omdat we een spelbepalende figuur moeten missen op het belangrijkste moment van de competitie. Hij bewees al twee seizoenen lang dat hij in België een man is die wedstrijden kan beslissen. Aan de andere kant zitten we natuurlijk verveeld met het feit dat Franck van ons de belofte had gekregen dat hij weg mocht. Met zijn statistieken overstijgt hij het niveau van Zulte Waregem. Dan is het logisch dat er interesse van buitenaf komt. We hadden met hem al een soort van carrièreplanning uitgetekend, die we nu jammer genoeg niet kunnen invullen.”

Mannaert wil niet te veel denken aan het missen van een mooie transferprijs. “Ik bekijk het liever anders”, stelt hij. “We mogen blij zijn dat we vrij onverwacht ook volgend seizoen nog gebruik kunnen maken van Franck. Bij het aanhoren van de diagnose kwam me meteen de blessure van Ruud van Nistelrooy voor de geest. Toen hij nog bij PSV speelde, had hij al quasi een akkoord met Manchester United, tot het moment dat hij door zijn knie zakte. Een seizoen later trok hij toch nog, met veel succes, naar Old Trafford. Berrier moet dus kijken naar Van Nistelrooy en denken dat uitstel geen afstel is. Wij vrezen ook niet voor het boeken van minwaarde. Groot voordeel voor Franck is dat de clubs met belangstelling zijn situatie over twee seizoenen konden volgen. Op die basis werd er een heel gefundeerd oordeel gevormd.”

Volgens Mannaert mag je een kruisbandletsel tegenwoordig zelfs wat omschrijven als een “banale blessure” in het voetbal. “Om het even cru te stellen: ik heb liever de Bart Buysse van na zijn operatie dan die van ervoor”, omschrijft hij het. “Het is zo relatief. Bart werd niet alleen veel sterker, maar ook veel slimmer en leper.”

Ook commercieel beschouwt Mannaert het blijven van Berrier als een pluspunt. “Een geluk bij een ongeluk”, besluit hij. “Franck staat nu nog een seizoen langer garant voor de kwaliteit en de ambitie van Zulte Waregem.” S

FRéDéRIC VANHEULE

‘We hadden met Franck al een carrièreplanning uitgetekend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier