Handspel van Henry zorgt voor polemiek.

De Franse nationale ploeg kon zich slechts ten nadele van Ierland kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika dankzij een dubbele handsbal van aanvoerder Thierry Henry. Een en ander deed in Europa heel wat inkt vloeien.

In Frankrijk zelf ontstonden, zoals zo vaak het geval is in heikele kwesties, twee kampen. Sommigen reageerden nationalistisch en benadrukten dat Frankrijk zich toch maar mooi gekwalificeerd had. Het gros van de pers veroordeelde de actie echter. Sportkrant L’Equipe verweet tevens de Franse voetbalbond dat die in de samenvatting van het duel op zijn site niet eens melding maakte van het handspel. Reacties van heftig protest en verontwaardiging gingen in de euforie om de kwalificatie wat verloren. Maar ook al dadelijk na de partij liet oud-international Bixente Lizarazu zijn ongenoegen blijken over het feit dat de Fransen toch aan het feesten sloegen.

Patrick Chêne, een vroegere journalist van France 2, schreef op www.football365.fr een striemend commentaarstuk. “Ik verbeeldde me dat Thierry Henry, die toch altijd de allure heeft gehad van een sportieve gentleman op de scheidsrechter was afgestapt om hem te melden dat het geen geldige goal was. Het was dé kans om voor altijd de geschiedenis in te gaan als het wereldwijde toonbeeld van fair play. Hoe jammer dat zoiets in het voetbal niet kan. Sterker nog, sommigen lieten verstaan dat zoiets de feestvreugde niet mocht verstoren. Eén journalist bestond het zelfs om dadelijk na de wedstrijd de microfoon onder de neus van bondscoach Raymond Domenech te duwen en niet één vraag te stellen over het handspel. Dat fragment zou men in alle journalistenopleidingen moeten tonen om aan te geven hoe het echt niet moet.”

Ook televisiester Christophe Dechavanne toonde zich ronduit beschaamd. “Ik moest kokhalzen toen ik de trainer en de bondsvoorzitter zag opspringen van geluk. Terwijl iedereen uitgebreid en bij herhaling zag dat we vals hebben gespeeld. Op een oneerlijke manier ontnamen we een land de kans om naar het WK te gaan.”

Luigi Pieroni (ex-Moeskroen en Anderlecht), de Waalse spits die tegenwoordig uitkomt voor Valenciennes, staat op een lijst met genomineerden voor de ‘Loden Schoen’. Dit is een trofee die het magazine Cahiers du football uitreikt aan de slechtste voetballer van het jaar in de Franse hoogste klasse. De andere genomineerden zijn de flops Mateja Kezman (PSG, nu aan de slag bij Zenit Sint-Petersburg), Nicolas Dieuze (Grenoble), Kader Keita (Lyon, momenteel onder dak bij Galatasaray), Ivan Klasnic (FC Nantes, ondertussen aangesloten bij Bolton Wanderers) en de Braziliaanse aanvaller Fred (Lyon, nu actief in eigen land bij Fluminense). Dieuze dankt zijn nominatie aan het feit dat 79 procent van de wedstrijden waarin hij aantrad vorig seizoen bij Le Havre en dit seizoen bij Grenoble verloren gingen.

Hatem Ben Arfa, de offensieve middenvelder van Marseille, had voor de zoveelste keer dit seizoen een aanvaring met trainer Didier Deschamps.

Louis Nicollin, de voorzitter van Montpellier, kreeg van de Nationale Raad voor Ethiek (Conseil national de l’éthique; CNE) een schorsing van twee maanden omdat hij Auxerremiddenvelder Benoît Pedretti een “flikker” had genoemd.

Oud-international Basile Boli, die zijn grootste succes vierde als verdediger bij Marseille, werd aangehouden op verdenking van economische misdrijven, waaronder misbruik van vertrouwen.

Auxerre is aan een verrassend sterke reeks bezig, met zeven opeenvolgende zeges. De ploeg van coach Jean Fernandez staat momenteel verdiend aan de leiding van de Ligue 1.

Bordeaux beet op eigen veld tegen Valenciennes met 0-1 in het zand nadat het team van ex-international Laurent Blanc thuis 34 wedstrijden ongeslagen was gebleven.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier