Lyonspits Karim Benzema is topscorer.

Wat de voetballiefhebbers eigenlijk al verwachtten, is volop aan het uitkomen : bij landskampioen Lyon ontpopt de nog net geen twintigjarige Karim Benzema zich tot de grote nieuwe ster van het Franse kampioenschap. Alle kenners waren het erover eens dat hem een rooskleurige toekomst wachtte, maar het was niet duidelijk wanneer hij echt zou ontploffen. Zoals het de echte groten betaamt, heeft Benzema daar niet mee gewacht : hij is topscorer en is zelfs de grootste sceptici aan het overtuigen.

Toen Lyon zijn Braziliaanse spits Fred verloor en besliste om de onhandelbare Sylvain Wiltord te laten vertrekken, vroeg iedereen zich af welke internationale vedette de club van coach Alain Perrin naar de boorden van de Rhône zou halen. Maar Lyon trok volop de kaart van de eigen jeugd. Benzema had trouwens in veertig wedstrijden – meestal invalbeurten – al kunnen tonen dat hij technisch bijzonder sterk is en maakte in april in een vriendschappelijk duel tegen Oostenrijk zijn debuut in de Franse nationale ploeg. En alsof het was om aan te geven tot welke categorie hij behoort, trof hij bij dat debuut meteen raak, zoals ooit ene Michel Platini en ene Zinedine Zidane hadden voorgedaan.

Toch kon hij door enkele fysieke kwaaltjes en het feit dat de aanval van Lyon vorig seizoen zo goed draaide, niet echt een basisplaats afdwingen. Maar dit seizoen is dat wel het geval. Dankzij fysical trainer Robert Duverne heeft hij heel wat spiermassa bijgekweekt en dat komt hem goed van pas. “Ik kan nu echt een hele wedstrijd aan”, legt hij uit in France Football. “Vroeger had ik op twintig minuten van het einde vaak krampen. Nu kan ik op dat ogenblik nog versnellen en scoren, zoals ik deed tegen Auxerre.” Ondertussen staat zijn totaal al op acht treffers, zodat hij met voorsprong topscorer is in Frankrijk. Dat is ook voor een stuk te danken aan het feit dat hij in de 4-4-2 van Alain Perrin als centrale spits mag opereren, terwijl Gérard Houllier hem in een 4-3-3 meer op de flank liet postvatten.

Karim Benzema is van Algerijnse afkomst en is geboren in de beruchte wijk Bron-Terraillon. Maar hij kreeg van zijn ouders een prima opvoeding en trok op zijn vijftiende naar het opleidingscentrum van Lyon. Vandaag wordt hij door iedereen geloofd om zijn beleefdheid en bescheidenheid, maar dat belet niet dat hij erg ambitieus is.

Marseille, dat een slechte start nam in de competitie, slaagde erin een crisis te vermijden door in de Champions League met 2-0 te winnen van het Turkse Besiktas. José Anigohad de nodige druk gezet op trainer Albert Emon, die de jongste weken bijzonder nerveus is, zeker omdat om de haverklap de naam van Didier Deschampscirculeerde als zijn mogelijke opvolger.

Rennes en Bordeaux boekten in de UEFA Cup zeer mooie zeges op verplaatsing. Ze wonnen respectievelijk met 1-3 bij het Bulgaarse Lokomotiv Sofia en 2-3 bij het Finse Tampere. Sochaux daarentegen ging op eigen veld met 0-2 de boot in tegen het Griekse Panionios. Lens speelde 1-1 gelijk tegen Kopenhagen en het duel tussen Toulouse en CSKA Sofia eindigde op 0-0.

Bonaventure Kalou is uiteindelijk maar twee maanden bij Lens gebleven. Hij tekende een contract bij Al Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is uitkijken of dat de speelkansen van Luigi Pieroni zal verhogen.

Lyon heeft donderdag zijn nieuwe stadionproject officieel voorgesteld. OL-Land moet in 2010 af zijn. Het ontwerp is in handen van de architecten die het stadion van Arsenal en Wembley tekenden en zou ook futuristisch van aard zijn. OL-Land komt in een voorstad van Lyon, zal 61.000 zitplaatsen tellen en voorzien zijn van een groot dak. Het stadion heeft ook een ecologistische inslag, in die zin dat er zonnepanelen worden gebruikt voor de verwarming.

43.000 euro : dat is het gemiddelde maandloon – zonder premies – van de Franse eersteklassers dit seizoen. Wie in de tweede klasse voetbalt, verdient gemiddeld 8000 euro, ook zonder premies.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier