De fans van FC Keulen willen opnieuw glamour en Europees voetbal.

Friedhelm Funkel (49) blijft een buitenbeentje in het Duitse voetbal. Zo verbande hij bij het begin van de voorbereiding het shirt met rugnummer één. De trainer van FC Keulen wil daarmee de doelmannen Alexander Bade (nummer 16) en Stefan Wessels (nummer 33), die van Bayern München werd overgenomen, vanaf het begin op gelijke voet behandelen. “Ik wil daarmee graag een signaal geven naar de supporters toe. De tijd van de grote vedetten is voorbij. FC Keulen moet weer een bescheiden vereniging worden. Een transfer mag hier niet langer de explosieve kracht van een staatsaffaire benaderen”, verklaarde hij onlangs in Welt am Sonn- tag, nadat bekend was geraakt dat oud-international Jörg Heinrich overkwam van Borussia Dortmund.

Net als manager Andreas Rettig (40) pleit Funkel dus voor het nodige realisme in de doelstellingen. Hij wil breken met de hoogmoed die er heerst bij de fans en een groot gedeelte van het bestuur, die nu al opnieuw dromen van de glans en glamour van Europees voetbal. Funkel weet als geen ander dat succes een relatieve factor is, want door de vier opeenvolgende nederlagen op het einde van vorig seizoen eisten enkele sponsors zelfs al zijn ontslag.

Gelukkig liep het niet zo’n vaart, omdat hij met Rettig een onafscheidelijk duo vormt. Veel nieuwkomers kwamen er niet : naast Wessels en Heinrich werd bij Mainz de Oekra- iense topscorer Andrei Voronin – vorig seizoen goed voor twintig treffers – en van Fenerbahçe Mus- tafa Dogan overgenomen. Allemaal transfervrije voetballers, met de nodige kennis en ervaring in het Duitse voetbal.

Volgens Funkel is de tijd van het experimenteren nu definitief voorbij. Daarmee refereerde hij aan het tijdperk van zijn voorganger Ewald Lienen. Om met die traditie te breken, werden de assistent- en doelmannentrainer vervangen, tot zelfs de buschauffeur en kinesist. “Alle oude mechanismen moesten weg. We hadden nood aan wat nieuw bloed”, was de boodschap die hij meegaf aan voorzitter Albert Caspers. Sindsdien wordt Erich Ruthemöller bij elke transfer betrokken en kwam er met Claus Horstmann een directeur aan de zijde van manager Rettig. Het zorgde ervoor dat de club met die nieuwe structuur de laatste twee seizoenen slechts 100.000 euro spendeerde aan nieuwe spelers.

Funkel hoopt zijn realisme te kunnen overbrengen op de fans, die graag nog terugdenken aan 1978, toen de club de Duitse dubbel veroverde. “Maar we mogen niet vergeten dat we enkele maanden geleden nog tegen Burghausen speelden. Met een plaats in de middenmoot ben ik straks ook een tevreden trainer”, liet hij weten in Kicker. (FV)HANNOVER 96 was tot vorige week koploper inzake het aantal nieuwkomers, eigen amateurs en jeugd, in de A-kern. Er werden maar liefst negen spelers aangeworven. Borussia Dortmund sluit de rij met een nieuwe naam. MARCEL KETELAER (25) verliet Hamburg voor 400.000 euro om terug te keren naar Borussia Mönchengladbach. De spits was eerder al uitgeleend. In 2000 betaalde HSV nog 2,5 miljoen euro. De Libanese verdediger Roda Antar verruilde Hamburg voor promovendus Freiburg. THOMAS HÄSSLER is een van de tweehonderd profs uit de Bundesliga die sinds 1 juli werkloos zijn. Ook Stéphane Stassin, die bij Borussia Mönchengladbach mag revalideren na een knieoperatie, behoort tot die grote groep. LUCIO (25) verruilt Leverkusen na het komende seizoen voor Juventus. De Braziliaanse centrale verdediger kon naar AS Roma, maar bereikte geen persoonlijk akkoord. De Oude Dame zou in twee termijnen veertien miljoen euro betalen. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier