Zullen een onthoofd Gent – zonder Boussoufa – en een al even onthoofd Zulte Waregem – zonder Salou (merci Onyewu) – Anderlecht nog een strobreed in de weg leggen richting titel ?

Nee zeker ?

Natuurlijk is er het verhaal van de beer en zijn vel. En natuurlijk staat deze competitie bol van onvoorziene wendingen. En natuurlijk won Anderlecht ook niet de twee wedstrijden die volgden op de overtuigende zege op Club. Maar toch is paars-wit op weg naar de zoveelste landstitel. Alleen mister Michel is de tel niet kwijtgeraakt.

Zijn opvolger heeft een groot aandeel in de titel. Want de beslissende factor is zonder twijfel het aantrekken van Nico Frutos geweest. Een enorm risico op dat moment, want 2,5 miljoen euro inzetten op een groot vraagteken leek een pure gok. Het pakte uitstekend uit. De manager blijft bescheiden, de laatste weken zowat het meest gehoorde woordje in het Astridpark. Er waren ooit andere tijden. Ze beseffen ook wel dat het een titel zonder veel glans wordt.

Het zal dus dan toch weer niet voor dit seizoen zijn voor Standard, hoe spijtig ook. Pas op de plaats voor de Luikse club. Te bang gespeeld op Anderlecht en dus slaag gekregen. Achteraf werd zelfs de ingesteldheid gehekeld. Dan heeft de commotie rond hun drie slachtoffers toch haar tol geëist. Anderlecht – de fairste ploeg – maakte in de topper meer overtredingen dan Standard. Als de fysieke component wegvalt bij de Rouches, komt het gebrek aan technisch vernuft schrijnend aan de oppervlakte. De afwezigheid van Conceição en Onyewu was veel erger dan ik had voorspeld. Pujol won zowaar alle kopduels van Sarr en Costa. Sérgio keek schuldig vanonder zijn petje toe. Vorig jaar was er ook al de gemiste strafschop op Oostende, nu die dwaze reactie tegen Vervecken. De Amerikaanse reus werd dan weer de toegang tot het stadion geweigerd. Zal hij straks gastvrijer ontvangen worden als vervanger van Tihinen of Kompany ? Hij zou alvast een mooi duo vormen met João Carlos. De 5 miljoen euro zouden op die manier goed belegd worden.

Leiva wordt de nieuwe centrale middenvelder, maar hij ziet er op zijn 28ste al ouder uit dan Vanderhaeghe en Zetterberg samen. De Zweed neemt afscheid in schoonheid, bang als hij is voor het jaartje te veel. Met Pär verdwijnt de laatste echte spelmaker van onze velden. Yves krijgt een contractverlenging omdat ze kampioen spelen. Begrijpe wie kan. Een mooie extra premie is dat wel, maar toch. Misschien moet hij na Zulte Waregem ook maar zijn afscheid aankondigen. Het probleem van Yves is dat hij altijd zo graag wil, maar ook voor hem komt de dag dichtbij dat zijn lichaam niet meer uitvoert wat zijn hersenen doorsturen. Daarop anticiperen kan geen kwaad.

DOOR WIM DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier