Opgericht: 1903

Voorzitter: Yildirim Demirören

Stadion: Inönü (32.145 plaatsen)

Website: www.bjk.com.tr

Duurste transfer ooit: Ayhan Akman (8,5 miljoen euro, Gaziantepspor, 1998)

Palmares: 13 titels, 8 bekers

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? automatisch geplaatst voor de poulefase

Vedette: Nihat Kahveci

De 29-jarige spits is een jeugdproduct van Besiktas dat in januari 2002 getransfereerd werd naar Real Sociedad, op vraag van John Toshack. Het bleek een meesterzet. Nihat paste zich makkelijk aan in Spanje en scoorde in zijn eerste jaar al meteen 23 keer. Hij werd tweede in de topschutters-stand en loodste in een partnership met Darko Kovacevic Sociedad naar de tweede plaats. Nadien werd het allemaal wat minder, vooral door blessures. Drie seizoenen bij Villarreal leverden weinig op, vorig seizoen bleef hij zelfs doelpuntenloos. Deze zomer keerde Nihat terug naar ‘huis’.

tactiek

Ondanks de dubbel vorig seizoen blijft dit het kleine broertje in Istanboel, achter het woelige Galatasaray en Fenerbahçe. Iets rustiger werken dus voor een coach, al zal die geen herhaling moeten brengen van de afstraffing van twee jaar geleden. Toen eindigde Besiktas laatste in de groep en verloor het thuis met 0-8 van Liverpool. Nog steeds de zwaarste nederlaag in de geschiedenis van de CL.

Als kiekens zonder kop naar voren rennen staat gelijk met verliezen. Dat weet de coach van Besiktas als geen ander. Dus gaat het er nu allemaal met meer overleg aan toe. Denizli varieert tussen een 4-4-2 en een 4-2-3-1 en kiest voor een centraal middenveld met twee Duitse stofzuigers, Ernst en Fink. Het centrum blijft dicht, de buitenste verdedigers mogen wél mee oprukken. Denizli heeft een Duits verleden, het zal u dus niet verbazen dat Besiktas fysiek een zeer sterk elftal is, met vooral veel snelheid op de flanken. De zwakte is ongetwijfeld het uitvallen van spelmaker Matías Delgado. Argentijnse babyface, zeer getalenteerd, maar o zo broos. Hij is out tot Nieuwjaar en staat daarom zelfs niet eens op de bij de UEFA ingediende spelerslijst.

trainer

Mustafa Denizli (Tur, 10/11/1949)

Tijdens zijn actieve carrière was dit een van de betere linksvoetige spitsen van Turkije, maar een topcarrière zat er voor hem niet in. Hij voetbalde voor Altay SK uit Izmir, de ploeg uit zijn geboorteplaats. Pas toen die zakte naar tweede, verhuisde hij, zonder veel succes, naar Galatasaray.

Daar zette hij ook zijn eerste stappen als coach, aanvankelijk nog als assistent van Jupp Derwall. In 1987 nam hij het over en later probeerde hij het zelfs even als hoofdcoach bij Alemannia Aachen. Zonder groot succes. Dat kende Denizli wel in Turkije. Hij was er bondscoach, en leidde de grote drie in Istanboel: Galatasaray, Fenerbahçe en sinds 2008 Besiktas, waarmee hij als eerste Turkse coach de dubbel won. Of het waar is, zien we later, maar Besiktas zou zijn laatste club zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier