Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De overname van Man. City kwam in het gedrang.

Het blijft stil rond Manchester City, de ploeg van Emile Mpenza. Belhamel JoeyBarton vertrok vorige week naar Newcastle, maar inkomende transfers zijn er nog niet. Meer nog, Mpenza weet straks nog niet eens wie de nieuwe sportieve baas wordt, want een opvolger voor de op 14 mei ontslagen Stuart Pearce is er evenmin. Dat heeft veel te maken met de overnamegesprekken rond de club – die al Claudio Ranieri misliep vanwege deze windstilte -, die in het slop zitten.

De voorbije maanden meldden zich diverse kandidaten met geld bij de twee voornaamste aandeelhouders. John Wardle (JD Sports) en zijn ex-vennoot David Makin bezitten samen 29 procent van de club, maar zijn het na vier jaar investeren beu. City staat bij hen alleen al 30 miljoen euro in het krijt en torst een totale schuld van 90 miljoen euro. Ray Ranson, ex-verdediger van de club, bleek financieel niet zwaar genoeg te wegen en trok zich eind mei uit de race terug, waarna de voorkeur van de club leek uit te gaan naar Azië en de centen van Thaksin Shinawatra, oud-premier van Thailand.

Hij kreeg de toestemming de boekhouding van City te doorploegen. Net toen alles in kannen en kruiken leek, bevroor vorige week maandag de militaire regering van Thailand de rekeningen van de ex-premier. Daarop stond nogal wat geld, ongeveer 1,2 miljard euro, veelal afkomstig van de verkoop van zijn telecommunicatiebedrijf aan mensen uit Singapore. De premier, in september 2006 door het leger via een staatsgreep afgezet, wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik. Toen de staatsgreep gebeurde, was Shinawatra het land uit : hij verbleef in New York waar hij voor de VN een speech wilde houden. Nu woont hij in Londen. Zijn partij werd ontbonden en verbode om vijf jaar lang aan politiek te doen. Overigens is dit niet de eerste poging van de Thaise zakenman, die City een transferbudget van 75 miljoen euro beloofde, om een eersteklasser over te nemen. Ook met Liverpool voerde hij lange gesprekken.

Sportief zit City nu in zak en as. Stuart Pearce werd met de hele sportieve staf ontslagen. Wie moet nu de transfers doen ? Want niet alleen sterkhouder Barton, een woelwater maar wel Engels international, vertrok. Dat deden eerder ook al Sylvain Distin, Trevor Sinclair, Hatem Trabelsi, Stephen Jordan en DaMarcus Beasley. Op 4 juli beginnen de eerste trainingen.

De zaakwaarnemers van Thierry Henry ontkennen de berichten als zou de Franse spits verhuizen naar Barcelona. Zowel Henry als manager Arsène Wenger blijven bij Arsenal, ondanks het verdwijnen van hun mentor David Dein.

Tuncay Sanli (25, spits) was einde contract bij Fenerbahçe en tekende voor Middlesbrough.

Birmingham City liet vorige maandag weten met een overnemer te praten. Speculaties in de pers linken de club aan de Engelse staalbaron Lakshmi Mittal. Mittal is 56, woont in Londen en is twee keer zo rijk als Roman Abramovich. Hij liet Mittal Steel samensmelten met Arcelor. De verkoopwaarde van de neo-eersteklasser wordt geschat op een goeie 105 miljoen euro. Mittal betaalde in 2003 iets minder voor zijn residentie in Londen.

Ook Blackburn Rovers, na de dood van Jack Walker op zoek naar verse centen, is concreet aan het praten met een overnemer. Hier zou het om Amerikanen gaan.

De Israëlische verdediger Tal Ben Haim (25) ruilt Bolton voor Chelsea. José Mourinho wilde die transfer vorige winter al, toen John Terry uitviel en Chelsea een centrale verdediger kon gebruiken. Roman Abramovich zei toen neen. Ben Haim was einde contract en tekende voor vier jaar.

Ranko Stojic zorgde voor opschudding. De oud-doelman verklaarde dat LouisSaha (Manchester United) een knieoperatie onderging in de VS en out is tot december. Dat bericht werd ontkend door de Stella Group, de officiële zaakwaarnemers van Saha. Die is fit bij de start van het seizoen in augustus. Stojic zou volgens hen niks met de Franse aanvaller te maken hebben. Zaterdag linkten de Engelse media United wel aan Eidur Gudjohnsen, een mogelijke vervanger. De IJslander verhuisde vorig jaar van Chelsea naar Barcelona.

Mario Melchiot (30), die eerder in Engeland al voor Chelsea en Birmingham voetbalde, ruilde met een vrije transfer Rennes voor Wigan. Na Denny Landzaat, TitusBramble en Antoine Sibierski is Melchiot de vierde aanwinst van de ploeg die volgend seizoen wordt geleid door Chris Hutchings, die overnam van Paul Jewell.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier