Andrés Iniesta zorgt voor CL-droomfinale.

Nadat hij op 15 oktober 2008 met een goal in de slotfase van België-Spanje de Rode Duivels een kater bezorgde, scoorde AndrésIniesta vorige woensdag in de 94e minuut de gelijkmaker die Chelsea een tweede opeenvolgende CL-finale tegen Manchester United ontzegde.

De 24-jarige middenvelder, die ook met het nummer 24 op de rug speelt, was dit seizoen meer dan eens beslissend. Maar Iniesta blijft daar, zoals DonBalón opmerkt, bijzonder nederig bij. Hij werd geboren op 11 mei 1984 in Fuentealbilla, een dorpje met 2000 inwoners op 45 kilometer van Albacete. Sinds zijn vader, een metser, hem op zijn twaalfde inschreef in LaMasía, het opleidingscentrum van Barcelona, verdedigt hij de kleuren van de blaugrana. Zijn huidige coach Pep Guardiola was zijn grote held.

Iniesta maakte ook snel het mooie weer bij de nationale jeugdselecties. Zo werd hij in 2001 Europees kampioen met de min-16-jarigen en in 2002 met de min-19-jarigen. In 2003 speelde hij ook de finale van het WK voor min-20-jarigen. Op 27 mei 2006, zes dagen nadat hij tegen Arsenal de CL won, debuteerde hij bij de nationale ploeg. Inmiddels speelde hij 35 keer voor het A-team en scoorde daarbij al zesmaal. Uiteraard veroverde hij ook mee het EK van 2008. Met zijn club won hij in 2005 en 2006 twee titels. Daar komt straks een derde bij. De Spaanse beker ontbreekt alleen nog op zijn palmares. Dat duel mist Iniesta wel door een spierverrekking in zijn rechterbeen.

Zijn beste vriend in de kleedkamer is doelman VictorValdés. Iniesta heeft ook een goede band met PepeReina (Liverpool), die hem hielp bij zijn integratie in LaMasía, en FernandoTorres, met wie hij samen de jeugdselecties doorliep.

Iniesta is een Barçaman in hart en nieren, die al meermaals te kennen gaf nooit naar Real Madrid te zullen gaan. “Wat Catalonië betekende voor mij heeft gewoon geen prijs.” Toch vergeet hij zijn roots niet. In de buurt van Fuentealbilla kocht de pocketvoetballer al een eigendom, waarop hij de komende jaren een echte kwaliteitswijn wil verbouwen.

Valencia gaf Barcelona een serieus duwtje in de rug door vorige zaterdag met 3-0 te winnen tegen Real Madrid, dankzij goals van Juan Mata, David Silva en Rubén Baraja. Maar de Catalanen konden de negentiende titel nog niet vieren, omdat ze bij hun thuisduel zondag Villarreal lieten terugkeren van 3-1 naar 3-3 in de slotfase.

Eidur Gudjohnsen (30), de IJslandse spits van Barcelona, kondigde aan dat hij aan zijn laatste seizoen bezig is bij de Catalaanse club.

Athletic Bilbao speelt vanavond op het veld van Valencia de bekerfinale tegen Barcelona. Om zich optimaal voor te bereiden op die wedstrijd besliste trainer Joaquín Caparrós om vorige zaterdag tegen Betis zijn basisspelers rust te gunnen. Toch won het invallersteam van de Basken met 1-0.

Joseba Etxebarria (31), de aanvoerder van Athletic Bilbao, is ervan overtuigd dat hij vanavond de Copa del Rey in de hoogte zal mogen steken. “We spelen tegen een heel sterke ploeg, maar in een wedstrijd is alles mogelijk.”

Florentino Pérez kondigde onverwacht aan dat hij toch niet zeker is dat hij zich kandidaat zal stellen om voorzitter te worden van Real Madrid. Hij was nochtans een van de favorieten om de verkiezingen te winnen. Heel wat socios rekenen op hem om de periode van de Galácticos te doen herleven

Pepe (26), de Portugese verdediger van Real Madrid die voor tien speeldagen werd geschorst nadat hij een op de grond liggende speler van Getafe nog trappen verkocht, is door bondscoach Carlos Queiroz geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië op 6 juni.

Diego Forlán, de 29-jarige Uruguayaanse spits van Atlético Madrid, zou naar verluidt op het verlanglijstje staan van Barcelona.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier