Wat als je geen profvoetballer geworden zou zijn ?

Dan had ik economie gevolgd aan de universiteit. Ik schreef me in toen ik voor Dynamo Zagreb speelde. De studies waren moeilijk te combineren met profvoetbal, en ik koos voor de sport. Mijn vader had eerst zijn twijfels. Ik ben zijn enige zoon en studies bieden een zekerheid, terwijl je met voetbal nooit weet. In onze cultuur is het niet evident om tegen je vader in te gaan. Maar hij liet me zelf beslissen en daar blijf ik hem dankbaar voor.

Wat zijn je hobby’s ?

Ik ben een echte voetbalfanaat. Zelfs naar wedstrijden in derde provinciale ga ik kijken. Twee maanden geleden kocht ik een laptop. Nu ik internet heb, kan ik ook chatten met mijn familie in Kosovo en dat is toch heel belangrijk voor mij. En in Kosovo ga ik ook altijd vissen.

Vissen ? Je lijkt me niet echt het type dat drie uur op een dobber ligt te staren ?

Daar heb ik inderdaad geen geduld voor. In Kosovo vissen we met netten. Mijn ooms en ik maken er dan altijd een uitstap van. Met een frigo vol eten en bier het water op. En na de vangst maken we zelf de vissen schoon. Ik kijk er al weer naar uit.

Kijk je veel tv ?

Vooral voetbalwedstrijden. Maar ik zet ook geregeld een dvd op, die ik huur in de videotheek. De laatst goede dvd die ik zag was Swordfish. Maar ook muziek-dvd’s.

Naar welke muziek luister je dan ?

Eigenlijk naar alle genres. Van Albanese volksmuziek over Simply Red tot Marco Borsato.

Doe je veel in het huishouden ?

De dingen die voor de baby moeten gebeuren wel, maar dat is het dan ook. Profvoetballers hebben het toch ook zo druk ( lacht).

Hou je van mooie wagens ?

De tijd dat ik droomde van een auto is voorbij. Ik heb nu een Mercedes 320 CLK, maar die gebruik ik enkel om naar de club te rijden. Daarnaast hebben we een Ford Galaxy die veel geschikter is om met z’n drieën ergens naar toe te gaan.

Wat is het mooiste moment van je leven ?

Ongetwijfeld de geboorte van Dea. Ik speelde die avond een goede match met Anderlecht tegen Lazio. De bekroning was de assist op Tomasz ( Radzinski, nvdr). Maar na de wedstrijd vertelde een steward me dat Lauretta in het ziekenhuis lag. Ik dacht dat er iets misgelopen was, want dat was een maand te vroeg. Een uur nadat ik er aankwam, werd Dea geboren. Ik was aanwezig bij de bevalling. Prachtig !

Blijf je na je voetbalcarrière in België ?

Dat zou kunnen. We hebben ons appartement gekocht met het idee om lang te blijven. Maar als ik na mijn carrière in België blijf, dan ga ik zeker ergens in Limburg bouwen. Ik heb daar nog veel vrienden en daar woonde ik het langst.

En wat moet er dan zeker in je huis komen ?

Een wijnkelder. Ik ben een echte wijnman. Een paar weken geleden ging ik met Glen ( De Boeck, nvdr) wijntjes proeven. Ook met een Italiaanse vriend in Limburg doe ik dat geregeld. In mijn vriendenkring zitten heel wat wijnfreaks. Ook Radzinksi is er eentje ( lacht).

Wat zijn Lauretta’s beste en slechtste eigenschappen ?

Ze is zorgzaam. Als ik ergens ben, dan belt ze honderd keer om te vragen of alles in orde is. Lauretta heeft veel geduld, met mij en met Dea. Dat ze de taal niet kent, is misschien een slechte eigenschap.

Wie is je beste voetbalvriend ?

Branko Strupar. We bellen elkaar minstens één keer per week. We kwamen in dezelfde periode naar Genk. Op die jonge leeftijd zoek je elkaar op, omdat je er niemand kent. We zijn vrienden voor het leven.

Je spreekt goed Nederlands. Heb je veel lessen moeten volgen ?

Niet één. Ik heb Nederlands geleerd door de contacten met de mensen. Ik wilde de mensen verstaan. En de taal leren hoort bij de integratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier