Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na afloop van de competitie kregen alle eersteklassers de kans om te reageren op de voorbije competitiehervorming. Herman Wijnants bestudeert op dit moment in een commissie de voorstellen tot aanpassing, en legt die straks voor aan de algemene vergadering. Veel zou er niet veranderen, al behoort een terugkeer naar het oude systeem tot de mogelijkheden.

Het meest dringende was een oplossing zoeken voor de ploeg die als vijftiende eindigt en een hele poos zonder competitie (en zonder inkomsten) moet overbruggen, vooraleer te kunnen starten in de eindronde met tweede klasse. Wijnants: “Stel dat Roeselare via de eindronde het behoud had kunnen verzekeren, dan zouden ze allicht nu niet al te hard hebben geklaagd over de rust, maar de meeste ploegen vonden toch dat het niet kon.”

Onderzocht werd om het nummer vijftien te integreren in play-off 2. Wijnants: “Onbegonnen werk. Dan zou de ploeg die daarna nog eens de eindronde moet spelen, uitkomen op 44 matchen. Te veel.” Het enige alternatief lijkt dan ook een formule zoals de zaalsporten die kennen: met een best of five, waarbij de vijftiende en zestiende na het einde van het seizoen bikkelen om niet rechtstreeks te degraderen. Wijnants: “De vijftiende start sowieso thuis, maar moet nog een voordeel overhouden aan de reguliere competitie. We denken eraan om het puntenverschil daarin te halveren, met een plafond van 3 punten om nog enige spanning te houden.”

M.a.w.: stel dat het verschil tussen vijftien en zestien na dertig speeldagen vier punten bedraagt, dan begint de vijftiende aan de best of five met twee punten voorsprong. Bedraagt het verschil acht punten, dan wordt dat ‘gecorrigeerd’ tot drie. Wijnants: “Inderdaad, zo houd je de spanning erin.”

Aan de rest zou weinig veranderen, omdat we toch op één jaar van het einde van het tv-contract zitten. In play-off 2 blijven ze vertrekken vanaf nul, bij play-off 1 pleit Anderlecht voor het behoud van de punten na de reguliere competitie. Club Brugge was eerst voor een halvering, maar zou nu tegen stemmen (in dat geval was Club als tweede geëindigd en niet Gent). Wijnants: “Dat moeten de kandidaten voor play-off 1 onderling uitmaken, lijkt mij.”

De grote baas van Westerlo zou eigenlijk liever praten over een grondige competitievernieuwing. Veel tweedeklassers hebben licentieproblemen, misschien is een herziening van het Belgische betaalde voetbal nodig. Wijnants: “In september moeten we beginnen te onderhandelen over een nieuw tv-contract. We moeten met een duidelijk plan voor de komende jaren naar die onderhandelingen.” S

PETER T’KINT

‘We denken eraan om het puntenverschil tussen de 15e en de 16e te halveren.’

Herman Wijnants

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier