Kevin Mirallas is een groot voorstander van de lichtere schoen. Hij zegt daarover : “Ik vind het bijzonder aangenaam om met die lichte schoenen te spelen. Het is alsof je op je blote voeten speelt.” Daarmee haalt hij een heikel punt aan, want een vraag die steeds pertinenter de kop opsteekt, luidt als volgt : beschermt een schoen uit lichte, flinterdunne materialen nog wel voldoende de voet van de spelers ? Vooral in de Premier League zijn nogal wat mensen van mening dat zoiets niet het geval is. De reden voor die achterdocht is het veelvuldig voorkomen van breuken en barstjes in de middenvoetsbeentjes. Bekendste slachtoffers zijn David Beckham, Wayne Rooney en Michael Owen. Ex-Liverpoolspeler en ontwikkelaar van de Adidas Predator- schoen Craig Johnston twijfelt alvast niet aan de schuldige : “Binnenkort zullen profspelers bij zeer zware blessures de schoenenfabrikanten gaan vervolgen. Ik zeg al twee jaar dat er iets moet veranderen.”

Probleem is dat er momenteel enkel anekdotisch bewijsmateriaal is over de relatie tussen de breuken en de materialen van de voetbalschoen. Daarom werd al een hele rist andere verklaringen geformuleerd voor de toename in breuken van middenvoetsbeentjes. Een greep uit het aanbod : een verhoogde media-aandacht, trainen op kunstgrasvelden, te hoge opeenvolging van wedstrijden. Eén iemand stelt zelfs Margaret Thatcher hoogst persoonlijk aansprakelijk. Het afschaffen van gratis melk zou de botten van Engelse jongeren minder sterk hebben gemaakt.

Feit is wel dat op de Belgische velden de middenvoetsbeentjes minder breekbaar zijn. Philippe Clement leek even een uitzondering op die regel te gaan worden, maar hij liep vorig seizoen enkel een zware kneuzing op, geen breuk. Clement : “Ik speel met een traditionele lederen schoen. In mijn geval is de schoen dus al zeker niet de schuldige. Het was ook geen stressfractuur, wel een rechtstreeks gevolg van een contact met Cédric Roussel, niet meteen de lichtste jongen uit de Belgische competitie. Ik geloof niet dat de nieuwe, lichtere schoenen gevaarlijk zouden zijn. Die innovaties gebeuren sowieso in samenspraak met de profspelers zelf. Ik kan me daarom niet voorstellen dat het resultaat van die feedback gevaarlijk zou zijn voor een voetballer.”

Ook de recente innovaties in de vorm van de noppen zijn niet onbesproken. Toen de zogenaamde blades de traditionele ronde studs kwamen vervangen, waren er meteen hardnekkige tegenstanders. De belangrijkste onder hen was Sir Alex Ferguson. Hij had het niet zo begrepen op het nieuwe noppensysteem omdat zijn toenmalige kapitein Roy Keane geblesseerd raakte na een botsing met zo’n blade. Ferguson uitte daarover zijn ongenoegen in de Engelse pers : “Op de foto van de breuk is duidelijk de vorm van zo’n blade te zien. Die dingen zijn een gevaar en daarom verbieden wij onze spelers om ermee te spelen. In de kleedkamer hangen foto’s van blessures van jonge spelertjes uit ons opleidingscentrum, vooral van verschrikkelijke hoofdwonden.”

Philippe Clement gaat niet akkoord met de stelling van Ferguson : “Volgens mij werd er vroeger op gevaarlijker schoeisel gespeeld. Ik speel zelf met zulke blades en heb daarmee nog niemand verwond. Volgens mij geven de traditionele conische studs van ijzer meer aanleiding tot blessures.

Mbark Boussoufa en Nicolás Frutos zullen het graag beamen. In de competitiewedstrijd vorig seizoen tegen Racing Genk kwamen zij onzacht in aanraking met de traditionele ijzeren studs van respectievelijk Tom Soetaers en Eric Matoukou. Een gapende hoofdwonde was tot twee keer toe het resultaat. De beide – onopzettelijke – daders speelden die wedstrijd op een Pumaschoen, maar volgens woordvoerder Perry Laukens had het voorval niets te maken met het ontwerp van de studs : “Dat incident was gewoon een pijnlijk toeval. Onze schoenen zien er niet alleen goed uit, ze worden ook herhaaldelijk op hun veiligheid getest vooraleer ze in de winkel komen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content