Eidur Gudjohnsen wil Barça niet verlaten.

Samuel Eto’o en Ronaldinho maakten hun wens bekend om in Barcelona te blijven, zeker na de komst van Thierry Henry. En op de rechterflank staat nog altijd het Argentijnse godenkind Lionel Messi. De concurrentie in de aanval van de Catalanen zal dus bikkelhard zijn.

Terwijl Ludovic Giuly al de raad kreeg uit te kijken naar een nieuwe ploeg, ondanks het jaar contract dat hem nog rest, zet Eidur Gudjohnsen zich schrap. Gewapend met een handtekening die hem nog tot 2010 bindt, weigert de IJslander Barça te verlaten. “Ik ben nu beter aangepast en voel me klaar om mijn kansen te verdedigen”, verzekert hij. Zijn vader en manager, Arnor Gudjohnsen (ex-Lokeren en Anderlecht) gaat zelfs nog verder. “Mijn zoon lijkt mij erg complementair met Henry, meer dan Eto’o in elk geval. Samen met de Fransman kan hij een schitterend aanvalsduo vormen.”

Toen Gudjohnsen in de zomer van 2006 werd overgenomen van Chelsea om de Zweedse joker Henrik Larsson te doen vergeten, werd hij vooral beschouwd als luxe-invaller voor Eto’o. Barcelona rekende dus op hem als de Kameroense aanvaller geblesseerd was bij het begin van vorig seizoen. Maar de Scandinaviër kon niet overtuigen, ondanks vrij indrukwekkend cijfermateriaal : 10 goals in 22 wedstrijden tussen september en december 2006.

Zijn tegenvallende optredens bij Real Madrid en tegen Internacional Porto Alegre in Tokio leverden hem veel kritiek op. Gudjohnsen werd een onhandige, lompe en gekunstelde spits genoemd. Zijn lichaamsbouw (1m85 voor 82 kilo) vielen nogal duidelijk niet te vergelijken met die van Messi en Ronaldinho. “Wat wil je, ik ben een Viking”, reageerde hij daarop.

Vader Arnor liet zich niet ontmoedigen. “Mensen zijn wispelturig. De waarheid van de ene dag is daarom nog niet die van de dag daarna. Eidur maakte al eerder moeilijke momenten door. Wat kritiek brengt hem niet uit evenwicht.” Eidur vulde aan : “Werk loont altijd. Je moet een beetje geduld hebben. Naar Barcelona komen betekende een totaal nieuw leven voor mijn familie en mij.”

Gudjohnsen was geen basisspeler bij Chelsea toen Barça aan zijn deur kwam kloppen en 12 miljoen euro veil had voor zijn diensten. “Dat verbaasde me enorm. Voor Barcelona spelen was altijd al mijn droom. Ik kon niet weigeren. Na zes jaar in Engeland en twee titels was het moment daar om eens andere lucht op te snuiven.”

Gabriel Milito, een Argentijnse centrale verdediger van Zaragoza, staat dicht bij een overgang naar Barcelona.

Miguel Angel Portugal, een oud-speler van Real Madrid die afgelopen seizoen trainer was bij Racing Santander, werd door de Koninklijke aangeworven als technisch directeur. Hij zal aan de zijde werken van Predrag Mijatovic.

Ondertussen is ook de kans groot dat de centrale verdediger Cristian Chivu AS Roma verruilt voor Real, want de Italianen accepteerden het bod van 18 miljoen euro. Maar de zaakwaarnemer van de Roemeen schermt met een aanbieding van Inter, waar hij meer kan verdienen dan de 5,2 miljoen euro die Real voorstelt. Ook loopt het gerucht dat Bernd SchusterCesc Fabregas (Arsenal) wil binnenhalen. De Gunners zouden een ruil met Robinho hebben voorgesteld.

De Nederlander Royston Drenthe, de nieuwe Edgar Davids die als linksachter een uitblinkersrol opeiste tijdens het EK voor beloften, kreeg van Feyenoord de toestemming om te onderhandelen met Real Madrid.

Rio Mavuba (23), een Franse belofte-international van Bordeaux die vaak wordt vergeleken met Claude Makelele, kreeg een vijfjarig contract bij Villarreal, dat acht miljoen euro neertelde voor de middenvelder. Ook de Argentijnse verdediger Roberto Ayala (Valencia) werd gecontracteerd.

De Deense oud-spits Michael Laudrup wordt de nieuwe trainer van Getafe, van zodra Bernd Schuster zijn handtekening zet onder zijn overeenkomst bij Real Madrid.

Indien Juan Carlos Ercoreca morgen de voorzittersverkiezing wint bij Athletic Bilbao, dan zal Julen Guerrero, het clubsymbool, worden aangesteld als sportief directeur.

Victor Muñoz (50) krijgt bij Recreativo Huelva de opdracht om nog beter te doen dan vorig seizoen, toen de ploeg met aantrekkelijk voetbal achtste eindigde.

Hij is de opvolger van Marcelino, die naar Racing Santander vertrok.

Timo Hildebrand, die transfervrij werd weggehaald bij VfB Stuttgart, tekende voor drie seizoenen bij Valencia. De Duitse doelman moet de concurrentie aangaan met Santiago Cañizares.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier