Diamond Games verdwijnt waarschijnlijk van kalender.

De zevende en waarschijnlijk laatste editie van de Diamond Games werd afgelopen zondag zoals verwacht gewonnen door Justine Henin. Zij deed mee in Antwerpen omdat het vermoedelijk haar laatste kans was om een officieel toernooi te spelen in haar thuisland.

De WTA kiest ervoor om vanaf 2009 de kalender grondig op te ruimen. Ze doet dat door een selectie door te voeren. De evenementen die hun plaatsje wilden bewaren, moesten maar liefst vijf miljoen dollar per jaar ophoesten. Daarenboven werd gevraagd dat de toernooien die een mooi deelnemersveld wilden ook nog eens hun prijzengeld verhoogden. Een evolutie die de toppers minder moet doen spelen – met minder blessures tot gevolg – en meer moet doen verdienen. Historische of sfeervolle evenementen zoals Antwerpen betalen echter de prijs. Nieuwe, rijke toernooien als Dubai, Doha of Beijing maken de markt.

“De WTA moest enkele belangrijke beslissingen nemen”, zei Henin over de kwestie. “De speelsters hadden nood aan een betere kalender met grotere toernooien en meer geld. Er moest iets gebeuren om het blessureleed in te dijken en het seizoen minder zwaar te maken. Maar we zullen zien of dit het beste is voor de sport. Voor sommige organisaties is het echt wel zielig dat ze verdwijnen, ja.”

De Diamond Games bereikten jaarlijks meer dan 100.000 tennisliefhebbers. In de meeste andere vrouwentoernooien kunnen ze daar alleen maar van dromen. Hebben de speelsters liever volle tribunes of een volle portemonnee? “Ik hou er altijd van om voor veel volk te spelen”, verklaarde Henin. “Maar ja, de WTA tracht nu met dat kleinere aantal toernooien de speelsters te beschermen. We zullen zien wat ervan komt, hopelijk is het een positieve evolutie.” S

In Marseille won Andy Murray zijn tweede titel van het jaar door Mario Ancic opzij te zetten.

Justine Henin haalde voor eigen publiek de 41ste titel uit haar carrière. In de finale van de Diamond Games in Antwerpen won ze in twee sets van de Italiaanse Karin Knapp.

In Costa de Suipe speelde Gustavo Kuerten de eerste wedstrijd van zijn afscheidstournee. De finale van het Braziliaanse graveltoernooi ging tussen de Spanjaarden Carlos Moya en Nicolas Almagro.

Ook in Zuid-Amerika stonden Flavia Pennetta en Klara Zakopalova in de eindstrijd van het Chileense Viña del Mar.

Delray Beach, het huistoernooi van Xavier Malisse – de Kortrijkzaan haalde er vijf keer de finale – zag dit jaar de ontbolstering van de achttienjarige Kei Nishikori. Het was zestien jaar geleden dat een Japanner nog eens in de eindstrijd stond van een ATP-toernooi. James Blake was de tegenstander en verloor.

Roger Federer opteert voor een druk eindejaarsprogramma. In oktober doet hij mee in Stockholm. Met Basel, Madrid en Parijs Bercy levert dat een flinke voorbereiding op voor de Masters.

John McEnroe is in ere hersteld. Als winnaar van het grastoernooi van Queens was hij op die legendarische Londense club automatisch erelid. Tot 1985. Tijdens het toernooi dat jaar had hij de vrouw van de voorzitter uitgescholden toen die niet wou vertrekken op een baan die hij had geboekt om te trainen. Onmiddellijk werd hij in de ban geslagen. Tot voor kort dus, want samen met de aanstelling van een nieuwe clubvoorzitter werd er ook amnestie verleend aan de Amerikaan.

Nicole Vaidisova wil niet meer uitkomen voor de Tsjechische Fed Cupploeg. “Nicole is altijd trots geweest om voor haar land te spelen,” zei haar agent,”maar nu kwam ze op een punt in haar carrière waarin ze voorrang wil geven aan haar ranking.” Vaidisova is achttien jaar en het nummer zestien van de wereld.

door Filip Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier