Spirou Charleroi ontslaat zijn trainer.

Het ontslag van Eddy Casteels (47) bij de Carolo’s hing al een tijdje in de lucht. Tegenvallende resultaten, weinig renderende (dure) transfers, wrijvingen tussen bestuur en sportieve staf. Charleroi begon met torenhoge ambities aan dit seizoen, want al sinds 2004 wacht de rijkste club in onze Belgische competitie immers met grote honger op een nieuwe prijs. Met Len Matela (MVP van vorig seizoen), Wes Wilkinson en Adam Hall werden drie van de beste Amerikanen in onze competitie naar de Spiroudôme gehaald.

Maar Hall is alweer doorgestuurd met een onvoldoende en Wilkinson worstelt al een heel seizoen met een vormcrisis. Enkel Matela lost de verwachtingen enigszins in. Wat vooral opvalt bij de Spirous is het gebrek aan cohesie in de ploeg. Daar kreeg Eddy Casteels op geen enkel moment lijn in. Na de winterstop ging het van kwaad naar erger. Charleroi overleefde de poulefase in de ULEB Cup niet en vorige week werd het door Bergen ook uit de beker van België geknikkerd. Rest dus enkel nog de competitie, waarin de club op een teleurstellende derde plaats (want met een wedstrijd meer dan de concurrentie) staat. Toen de eigen, nochtans trouwe aanhang tijdens het verloren bekerduel tegen Bergen om het ontslag van Casteels begon te schreeuwen, werd duidelijk dat de zwanenzang van de coach was ingezet. Sportief manager David Desy was karig met commentaar bij het ontslag van de Mechelaar. “Sinds januari zagen we niet meer de gewenste inzet bij de spelers, terwijl we er toch van overtuigd zijn dat deze groep beter moet kunnen.” Toch is het ontslag enigszins opmerkelijk, want in de voorbije zeventien jaar kende Charleroi maar drie coaches: Giovanni Bozzi van 1991 tot 2002, daarna Savo Vucevic van 2002 tot hij in 2006 door Casteels werd opgevolgd. Grote baas Eric Somme staat dus zeker niet bekend als iemand die veel trainers verslijt.

Assistent-trainer Jacques Stas neemt voorlopig de leiding over, al gaat Charleroi ondertussen op zoek naar een vervanger. De oud-international, die met Casteels nog samenwerkt aan het hoofd van de Belgian Lions, valt zijn voormalige leermeester niet af. “Eddy woont op 75 meter van bij mij, aan onze vriendschap verandert er weinig. Ik zal hem ook om raad vragen als dat nodig blijkt.” Wat moet er nu in de eerste plaats veranderen bij Charleroi? “De ideeën van Casteels bleken niet te passen bij het team, dus moeten we eerst de rol van elke speler herdefiniëren”, verklaart Stas in La Gazette des Sports. “Daarnaast moet ik weer dynamisme en solidariteit in de ploeg krijgen. En we zullen meer transitiebasketbal spelen, daar hebben we de spelers voor: mobiel en snel. Al zullen we daarvoor eerst wat beter moeten leren rebounden.” Benieuwd of Charleroi zich op tijd kan herpakken. Zondagavond werd met Drazen Anzulovic inmiddels al een opvolger voor Casteels aangeduid. De 40- jarige Kroaat coachte eerder al Cibona Zagreb en Perm. Bij de Spirous tekende hij een contract voor anderhalf jaar.

Scott Emerson (27;

2,06 m) verliet Bree na twee seizoenen. De Amerikaanse center trekt naar de Franse tweedeklasser Besançon.

De Limburgers haalden wel de Amerikaanse guard Ronnie McCollum (29; 1,93 m) in huis, die eerder in België actief was voor Vilvoorde en Luik.

De Belgische Congolees Didier DJ Mbenga mag weer op beide oren slapen: zijn twee interimcontracten – van telkens tien dagen – bij de LA Lakers werden omgezet in een contract tot het einde van dit seizoen. Zeer knap van Mbenga, want met de komst van supertransfer Pau Gasol leek zijn toekomst bij het sterrenteam van de Lakers erg onzeker. De LA Lakers zijn volop in de running voor een stek in de play-offs. Door de goede vorm van de laatste weken horen ze zelfs bij het kransje outsiders voor de titel.

Terugwedstrijden kwartfinales beker van België: Oostende versloeg makkelijk de Antwerp Giants (89-68), Bree deed hetzelfde met Pepinster (82-59), Bergen won na de heenwedstrijd ook de terugwedstrijd van Charleroi (76-75) en Luik won dan wel van Aalstar (65-63), maar dat bleek niet voldoende om de nederlaag uit de heenwedstrijd uit te wissen (76-70). In de halve finales neemt Bree het op tegen Oostende, Aalstar ontmoet Bergen.

In Venetië werd vorige week geloot voor de kwalificatieronde van het EK 2009 in Polen. De Belgian Lions zitten in een zware poule met Frankrijk, Turkije en Oekraïne. De wedstrijden vinden plaats in augustus en september van dit jaar. Ook de Belgian Cats kennen hun tegenstanders in de kwalificatieronde voor het EK 2009 in Letland: Servië, Bulgarije en Griekenland.

door Daniel Devos en Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier