Een geslaagde eerste test en meteen goed voor een serieuze mentale opkikker, die Europese 1-2-uitoverwinning in de eerste voorronde van de UEFA-beker tegen het Macedonische Vardar Skopje. Voor debutant Dirk Geeraerd, de opvolger van succescoach Dennis van Wijk, de bevestiging dat zijn ploeg in staat moet zijn de uitmuntende prestatie van vorig seizoen – zorgeloos op de twaalfde plaats eindigen met knokkersvoetbal en een ijzersterke thuisreputatie – te evenaren. Vraag is natuurlijk of de Europese campagne, een prettig extraatje via het fairplayklassement van de UEFA, niet voor een té zware belasting zal zorgen. Maar ook daarop werd geanticipeerd door de kern in de breedte ruim genoeg uit te bouwen. Met Jamaique Vandamme verdween dé smaakmaker en de enige echte basisspeler. Door de komst van Tom Peeters, Jürgen Raeymaeckers en Davy Oyen, jongens met ervaring op het hoogste niveau, kan dat probleem worden verholpen, terwijl de jongeren Kevin Oris, Mathias Velghe en Bart Devinck net als Geeraerd willen bewijzen dat ze de eerste klasse waard zijn.

VERDEDIGING

Wouter Biebauw demonstreerde op het einde van vorig seizoen dat hij de aan de lies geblesseerde Jurgen Sierens perfect kan vervangen. Tegen Standard toonde de jonge West-Vlaming zich een goalie die op zijn lijn kan rekenen op een arsenaal aan reflexen. Ook tijdens de voorbereiding bleef Biebauw zelfvertrouwen uitstralen. Sierens, die lang twijfelde over een contractverlenging, is nog niet volledig fit. Het toonbeeld van degelijkheid zal wat geduld moeten oefenen. De jonge Kenneth Vonck is eerder een wissel op de toekomst.

Als rechtsachter lijkt Martijn Monteyne zeker van zijn plaats, ook al voelt hij de adem van Chemcedine El Araichi, die als rechtsvoetige op links zijn basisplaats verloor aan de meer ervaren Davy Oyen. Monteyne en El Araichi zijn vergelijkbare types : aanjagers, bijzonder agressieve kuitenbijters die ook graag voor diepgang zorgen. Centraal in de verdediging houden James Lahousse en Daan Vaesen stand. Beiden moeten nog werken aan de onderlinge communicatie, zijn voetballend misschien beperkt, maar zijn moeilijk te passeren en bovendien heel kopbalsterk. Cyril Detremmerie en Velghe gelden als alternatieven. Links toont Oyen zich een meerwaarde. De Limburger, in het verleden veelvuldig geplaagd door (buikspier)blessures, verraste vorig seizoen bij KVSK United in aangename zin en werd een openbaring genoemd. Oyen bezit een groot loopvermogen, is technisch sterk en werd krachtiger. Hij laat zich niet langer wegdrummen en werd een vechter.

MIDDENVELD

De patron is en blijft de verdedigende middenvelder Frederik Vanderbiest. Een echt strijderstype, iemand die met zijn precieze traptechniek op stilstaande fasen voor gevaar kan zorgen. Door zijn status moet Eric Joly, de verfijnde technicus die niet zo veel ballen recupereert, wachten op een kans. Rechts teert Koen De Vleeschauwer op zijn routine. Hij zorgt voor goede voorzetten en organisatie. De hardwerkende Raeymaeckers, overgenomen van Lierse, kan hem vervangen, maar even goed in de spits worden uitgespeeld. Offensief vechten Peeters en Steve Barbé om een basisplaats. Het grote loopvermogen van Peeters lijkt de balans in zijn voordeel te doen overhellen. Maar de blessuregevoelige Barbé, technisch sterk en vaak uitpakkend met goede doorsteekballen, mag je nooit afschrijven. Jong talent Tom Raes, gegeerd door Lazio, zal zeker ook zijn kans krijgen. Op links krijgt Björn Smits door zijn ervaring, kopkracht en overzicht de voorkeur op Maxime Annys (groot loopvermogen, snelheid en goede voorzet) en Abdoulaye Soumaré (creatief en beweeglijk type).

AANVAL

Wagneau Eloi werd geopereerd aan de achillespees en zal pas in oktober weer volledig fit zijn. De Franse Haïtiaan kan op zijn eentje een verdediging aan de praat houden en scoort gemakkelijk. Tot zijn terugkeer rust het gewicht van de aanval op de schouders van het duo Sébastien Dufoor-Sanharib Malki Sabah. Geeraerd kent Dufoor nog van bij RS Waasland : sterk, heel balvast, technisch goed en iemand die gemakkelijk de lange bal doorkopt. Malki Sabah moet het eerder hebben van zijn snelheid. Kevin Oris zal eerst moeten wennen aan het ritme en de snelheid van uitvoering van de eerste klasse.

CONCLUSIE

De blokvorming, de werkkracht en de solide verdediging bleven net als de lange bal behouden, ook al wordt er onder Geeraerd iets meer geopteerd voor combinatievoetbal over de grond. SV Roeselare blijft een team dat altijd teert op zijn karakter en vechtlust. In principe moeten ze vlot kunnen meedraaien in de brede middenmoot. Maar de kalendermaker zorgde voor een zware competitiestart. Er schuilt echter voldoende ervaring in de kern om niet te panikeren bij een valse aanhef.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier